Ako motivovať psa pri tréningu? | Blog Mall.sk

Motivujte psíka pri tréningu správne: 5 tipov na odmeny

Pri trénovaní psíka je dôležité dať mu poriadnu motiváciu. Čoho sa pri odmeňovaní držať a aké odmeny si váš havko zamiluje? Máme pre vás niekoľko rád.

Odmeny sú dôležitou súčasťou tréningu psa a odporúčajú ich všetci kynológovia. Psík sa vďaka nim naučí omnoho viac, než keby ste ho trestali za chyby. Odmeniť môžete psíka buď maškrtou, alebo hračkou. Musí to ale byť niečo, čo má naozaj rád.

Ako do tréningu zakomponovať odmenu?

Pri odmeňovaní dbajte na správny postup:

1. Psa nalákajte. Nechajte vášho maznáčika, aby si odmenu zaslúžil. Vezmite ju do ruky, utekajte pred ním a ruku dvíhajte do výšky. Odmena v psíkovi vzbudí záujem a zistí, že ju nedostane len tak.

2. Povzbudzujte. Kým psík odmenu dobýva, hovorte na neho. Povzbudzujte ho slovami: šikovný, to je ono, správne.

3. Pochváľte ho. Keď sa psík dostatočne vynasnaží, vymyslite jedno finálne slovo, ktorým ho pochválite. Oproti povzbudzovacím slovám povedzte pochvalu rázne, dobre funguje napríklad slovo výborne. Tým cvičenie ukončíte.

Psíky dokážu rozoznať tón vášho hlasu. Zachovajte teda chladnú hlavu a pri povzbudzovaní používajte vľúdny a pokojný tón. • 

4. Čas na odmenu. Odmeňte psíka hneď, aby vedel, čo urobil správne. Zaveďte pri tom dva typy odmien. Tú prvú, obyčajnejšiu, dávajte za jednoduché cvičenia. Pri náročnejších úlohách zaveďte špeciálnu odmenu - psíkovu najobľúbenejšiu maškrtu alebo hračku.

Náš tip: Odolajte psím očiam. Maškrtu nedávajte zadarmo. Hrozí, že psík stratí motiváciu alebo naberie nejaké kilá navyše. Odmeny sú totiž často veľmi výživné.

 Naučte svojho psa poslúchať aj bez cvičáku. >>

S výchovou psíka neotáľajte a začnite už od šteniatka. Pri výcviku psa totiž platí pravidlo - čím skôr, tým lepšie. • 

Vyberte také odmeny, ktoré budú naozaj lákať

1. Kvalitné maškrtenie

Šikovný hafan si zaslúži kvalitnú maškrtu. Fitmin Dog Purity Snaxz diviny a bravčového mäsa a neobsahujú lepok, konzervačné látky ani soľ. Vďaka tomu ich psík ľahko strávi.

Prečítajte si, aké chyby sú pri kŕmení psíkov najčastejšie.>> 


2. Zúbky ako z reklamy

Niektoré maškrty sú nielen chutné, ale aj praktické: vďaka špeciálnej textúre sa napríklad dokážu postarať aj o psíkov chrup.

Pedigree Denta Stix je zubná kefka doslova na zjedenie, skvele totiž chutí a znižuje tvorbu zubného kameňa o 80 %. Navyše neobsahuje pridaný cukor, takže sa nemusíte báť, že váš maznáčik priberie.

Ako sa správne starať o psí chrup? >> 

Vyberajte pre vaše šteniatka maškrty, ktoré sú kvalitné svojim zložením a navyše vedia zúbky jemne obrúsiť. Vďaka tomu sa šetrne odstráni zubný kameň a predídete u psíka problémom so zubami. • 

3. Pre svieži psí dych

Brit Care Dog Functional Snack vie okrem starostlivosti o zuby tiež osviežiť dych. Obsahuje totiž rozmarín, ktorý má antibakteriálne účinky a zbaví vášho miláčika zápachu z úst.

Tieto maškrty okrem toho obsahujú laktobacily pre zdravú črevnú mikroflóru a vyrábajú sa z jelenieho mäsa, ktoré psíkom zachutí. 

4. Krúžky pre zábavu

Ak je váš psík skôr na hračky než maškrty, kúpte mu zábavné krúžky Puller. Sú vytvorené zo špeciálneho materiálu, ktorý je šetrný k psím zubom. Psíka s nimi poriadne rozhýbete. Nechajte ho na ne vyskakovať, aportovať alebo sa o ne naťahujte. Skvelé sú aj na vodné vyvádzanie, pretože sa nepotopia.

Krúžky Puller v rôznych veľkostiach >>

5. Naťahuje sa a vydáva zvuky

Ďalšou hračkou, ktorá môže byť za odmenu, je naťahovacia hračka Tommi Bungee toy rotwailer. Bude baviť aj vás - funguje na princípe harmoniky, šklbe sebou a vydáva zvuky. Pritom je veľmi odolná, takže ju váš nezbedník len tak nezničí.

Naučte sa psiu reč tela a zistite, čo vám chce pes povedať.>> 

 

Top 5