6 nápadov na jesenné tvorenie z opadaného lístia | Blog Mall.sk

Ako využiť opadané lístie? Vytvorte si krásne jesenné dekorácie

Postavičky z gaštanov sú každoročná klasika. Už ste ale na jeseň skúšali tvoriť umelecké diela z napadaného lístia? Spísali sme pre vás návod na 6 neokukaných jesenných diel, ktoré zvládnu aj deti.

Využite prechádzky vo farebných lesoch a nazbierajte si zásobu listov, z ktorých môžete tvoriť. Hľadajte rôzne druhy listov aj sfarbenie - vaše diela tak budú farebné a originálne.

Skôr ako sa pustíte do tvorenia, dajte listom čas, aby vyschli. Nenechávajte ich v sáčku - mohli by vám splesnivieť. Pevnejšie listy vysušte na papieri, mäkšie a drobnejšie lístočky vylisujte v knižke a po pár dňoch sa pustite do práce. Čo všetko si je možné vytvoriť z jesenných lístkov?

1. Karnevalovú masku

Ak sa vaše dieťa chystá na maškarný ples alebo sa doma hrá na kráľa jesene, vyrobte pre neho prírodnú masku z farebného lístia. Budete potrebovať:

Ako na to:

  1. Vezmite tvrdý papier alebo kartón a vystrihnite z neho obrys masky. Ako vzor použite napríklad lyžiarske okuliare - obkreslite na papier ich tvar a vystrihnite ho.
  2. V maske urobte dva väčšie otvory na oči tak, aby cez ne dieťatko videlo.
  3. Teraz už len masku ozdobte. Vyberte lístky, ktoré sa drobcovi páčia, a pomocou tekutého lepidla nimi polepte celý základ - vynechajte len priestor očí. Použite pestrofarebné listy, nech je maska veselá. Vôbec nevadí, keď lístky budú trčať cez okraj.
  4. Hotovo? Nakoniec urobte pomocou dierovačky dierku na každej strane masky, a pomocou gumy ju upevnite. Vďaka tomu môže dieťa masku nosiť na hlave a nespadne mu.

    Všetko na kreatívne tvorenie nájdete tu >> 

Masku z jesenných listou vytvoríte s trochou improvizácie hneď v lese - stačí vybrať veľký list, urobiť doň dierky na oči a maska je na svete. • 

2. Originálny záves

Správnu jesennú atmosféru vám doma vykúzli záves z lístia. Stačia vám k tomu len:

Ako na to:

1. Listy dôkladne vylisujte. Potom ich zatavte pomocou laminátora do laminovacej fólie a obstrihnite. Tak bude dekorácia odolná a listy sa neskrútia ani neoddelia.
2. Ihlou prepichnite každý list a prevlečte ním niť alebo špagátik a zaviažte na uzlík - tým vám vznikne záves.
3. Hotový záves zaveste napríklad na dvere alebo na stenu.
 

Z prechádzky po lese si môžete doniesť materiál, ktorý premeníte na originálnu girlandu. • 

Náš tip: Listy využijete aj ako dekoráciu na jesennú oslavu narodenín. Pred zalaminovaním len na každý list napíšte farbou jedno písmeno tak, aby za sebou v rade písmená dávali dokopy nápis: Všetko najlepšie! Jednotlivé listy potom prilepte na stenu pomocou maliarskej pásky, ktorá nezničí stenu. Alebo vytvorte závesnú girlandu - aby šlo nápis pekne prečítať, prepichnite listy na viacerých miestach a nevešajte ich na špagát pod seba, ale vedľa seba.

3. Jesennú mozaiku

Klasika jesennej tvorby - ak máte doma malého umelca, vybavte ho farbami a štetcami a nechajte ho, nech si užíva jesenné pečiatkovanie. Každý list len dôkladne natrite farbou a odtlačte na papier, vznikne tak krásna jesenná mozaika. Tú zarámujte a skrášlite ňou obývačku alebo spálňu.

Doplňte si výbavu na maľovanie >>

Ak vás farby omrzia, dajte sa do tvorby „na sucho”. Vyberte s deťmi medzi listami pár výstavných kúskov a vyskladajte ich na papier do zaujímavých ornamentov. Mozaiku zarámujte a je hotovo. • 

4.Prírodná miska

Ak už masky z lístia zvládate ľavou zadnou a farbiacu tvorbu máte za sebou, skúste kreatívne nápady pre pokročilých - z opadaného lístia si vyrobte misku na poklady. Potrebujete k tomu:

Ako na to?

  1. Najprv nafúknite balónik. Čím bude väčší, tým väčšia bude aj výsledná miska. Na konci ho dobre zaviažte, aby vám neutekal.
  2. Balónik potrite lepidlom (stačí zhruba do polovice, kam budú siahať okraje misky), nám sa najviac osvedčil Herkules alebo dekoratívne tekuté lepidlá.
  3. Postupne prikladajte na balónik listy a vždy ich zvrchu znova potrite lepidlom. Listy prikladajte ľahko cez seba tak, aby zakryli celú plochu. Urobte takto aspoň dve až tri vrstvy - len tak bude miska dosť pevná.
  4. Vydržte aspoň hodinu, kým lepidlo dostatočne uschne. Potom balónik opatrne prepichnite špendlíkom a zvyšky balónika zlúpnite z listov. Buďte však opatrní, aby ste ich nepotrhali.

Jesennú misku môžete použiť na odkladanie drobností alebo ju využiť napríklad miesto svietnika - dajte uprostred sviečku a priestor okolo ozdobte šiškami alebo inými jesennými plodmi. Zdroj: Pinterest • 

Prečítajte si, čo všetko sa dá vytvoriť z gaštanov >> 

5. Jesenné obrázky

Originálne obrazy vyrobíte pokojne len pomocou listov a pasteliek. Skúste napríklad tieto dve techniky:

  • Vyberte si list, ktorý má výraznú štruktúru, a položte ho pod papier rubom nahor. Pridržte ho, aby sa vám pod papierom nehýbal, a pastelkou či voskovkami prechádzajte po papieri. Objaví sa vám štruktúra listu. Rovnakým spôsobom vyplňte celý obrázok.
  • List položte na papier a pastelkou vymaľovávajte jeho okraje až na papier. Takto vyšrafujte obrys celého listu. Vytvorte si sériu obrazov s rôznymi druhov listov a zvečnite tak všetky zaujímavé tvary jesene.

Popustite uzdu fantázii a kombináciou listov môžete spoločne s vašimi ratolesťami vytvoriť aj rôzne zvieratká či postavičky. • 

6. Kyticu ruží

Aj na jeseň môže váš domov zdobiť farebná kytica vo váze. Na rozdiel od klasických buketov vám ale tento z listov dlho vydrží. A vytvoríte si ho podľa svojich predstáv. Na listovú kyticu si nachystajte:

  • listy,
  • tenký špagát,
  • bezfarebný lak. 

Kyticu z listových ruží nevyužívate len ako jesennú dekoráciu, ale napríklad aj ako darček. Na oslave narodenín budete s vlastnoručne vyrobeným buketom stredom pozornosti. • 

Ako na to:

1. Na výrobu kvietkov využite čerstvo opadané lístie, ktoré je ešte trochu vlhké. Čerstvo opadané listy môžete totiž ľahko ohýbať, suché by sa vám lámali a mrvili. Ideálne sú javorové listy, ktoré sú dosť veľké.
2. List prehnite napoly a od kraja ho stáčajte do ruličky tak, aby vám vznikol prostriedok kvetu. Zospodu stočený list pevne stlačte a podložte druhým prehnutým listom.
3. Stáčajte list rovnakým spôsobom do ruličky - pôvodný list vám tvorí stred kvetu. Oba listy v dolnej časti jednou rukou pevne držte.
4. Postupne pridajte ďalšie listy - záleží len na vás, ako chcete mať ružu veľkú.
5. Ak vám niekde vytŕčajú špicaté cípy listu, zahnite ich dovnútra alebo naopak von, kde ich potom zviažete. Keď je kvet dosť veľký, zviažte ho zospodu pevne špagátom.
6. Nezabudnite na záver kvet nalakovať bezfarebným lakom v spreji, aby si zachoval farbu a dlho vydržal.

Náš tip: Ak nemáte po ruke bezfarebný sprej, použite pokojne lak na vlasy - poslúži vám rovnako.

Inšpirujte sa ďalšími tipmi na jesenné dekorácie >> 

Aj obyčajný zaváraninový pohár dokážete premeniť na originálny jesenný svietnik. Oblepte pohárik krásne sfarbenými jesennými lístkami, vložte čajovú sviečku a máte hotovo! • 

 

Top 5