7 tipov na výrobu jesenných dekorácií (nielen) na dvere | Blog Mall.sk

7 tipov na výrobu jesenných dekorácií (nielen) na dvere

Jeseň prináša množstvo krásnych farieb. Popadané lístie, gaštany, orechy, sušené kvety, jarabiny... Využite to, čo vám príroda ponúka, na výrobu originálnych dekorácií. Zabavte sa v daždivých dňoch a urobte si s rodinou tvorivé popoludnie.

1. Tavné pištole vám výrazne uľahčia prácu

Stoja len pár eur, ale ušetria vám veľa nervov. Prilepia čokoľvek k čomukoľvek. Tavnú pištoľ stačí iba nahriať a prichystať si pracovnú podložku, aby ste si nezničili stôl. Slza tavného lepidla vydrží aj nepriazeň počasia. Keď potom dekoráciu rozoberáte, stačí jednotlivé časti odlomiť a budúci rok ich pokojne použijete znovu.

Ak s vami budú pracovať aj deti, dajte pozor, aby sa na roztavenom plaste nepopálili. • 

2. Prútený veniec nevyrábajte, ale kúpte a ozdobte

V obchodoch nájdete mnoho polotovarov za pár eur, vďaka ktorým tvorbu dekorácií stihnete, aj keď máte plné ruky práce s deťmi alebo so záhradou. Prútené vence nemusíte sami splietať, kúpte ich hotové a vyzdobte sušenými kvetmi, gaštanmi, žaluďmi, machom alebo napríklad popadaným pestrofarebným lístím.

Prútené vence sú ideálnym základom jesenných vencov. Stačí na ne pridať len pár dekorácií a máte hotovo. • 

3. Využite drevo

Ak máte doma drevené polienka, odrežte si z jedného pekne guľatého tenký plát a ten použite ako základ dekorácie na dvere alebo na stôl. Drevený kruh očistite a nalakujte, aby ste si živicou nezničili drevený nábytok. A ak ho chcete zavesiť, prevŕtajte si doň ešte dierku, cez ktorú prevlečte stuhu alebo silnejší režný špagát.

Kus dreva použite ako základ aranžmánu. Pridajte pestrofarebné listy, sviečky, šišky alebo vres. Fantázii sa medze nekladú. • 

4. Zahrajte sa na kvetinárku

Na vytvorenie jesenných aranžmánov zo živých kvetín potrebujete nepriehľadnú misku a zelenú aranžovaciu hmotu. Nožom si vyrežte kus aranžovacej hmoty, ktorý sa zmestí do zvolenej nádoby, a namočte ho do vody.

Ak používate sušené kvetiny, zapichujte ich rovno bez namáčania a doplňte ich vetvičkami červených šípok alebo jarabín.

Namiesto misky pokojne použite košík vystlaný igelitom. Nezabúdajte pravidelne dolievať vodu, aby vám kvetiny a bobule nezvädli. • 

5. Urobte si vázu z tekvice

Urodilo sa vám tento rok veľa tekvíc? Využite ich na kvetinový aranžmán k vchodovým dverám alebo na terasu. Hokkaido tekvice majú krásnu oranžovú farbu a vydlabané a vystlané igelitovým vreckom vám výborne poslúžia ako základ jesennej dekorácie zo živých kvetov.

Ak by vám vrecko nechcelo držať, prichyťte ho zvnútra pripináčikom alebo špendlíkom, než dovnútra dáte namočenú aranžérsku hmotu.

Tekvice majú krásnu oranžovú farbu. Na drevenom stole sa budú krásne vynímať. • 

6. Zbierajte bobule a bobuľky

Šípky, jarabiny, židovské čerešne… To všetko je krásny materiál, z ktorého vytvoríte pestrofarebné jesenné dekorácie. Rozjasnia kvetinové aranžmány, ale pokojne im dajte aj hlavnú úlohu.

Ak chcete na dvere veniec z bobúľ, zaobstarajte si polystyrénový základ a obaľte ho červeným alebo oranžovým krepovým papierom. Len tak nebude presvitať biela farba polystyrénu pomedzi plody. Potom už sa vrhnite na zapichovanie alebo lepenie jednotlivých bobuliek. Nakoniec vezmite napríklad prírodný špagát a veniec naň zaveste.

Veniec na dvere obalený jesennými bobuľami je síce trochu väčšia piplačka, ale výsledok stojí za to. • 

7. Vytvorte si doma romantickú jesennú atmosféru

Chladnejšie jesenné večery priamo vyzývajú na romantické večere vo dvojici. Prestrite tentokrát stôl tematicky. Pozbierajte trochu pestrofarebného lístia, zapáľte sviečky a namiesto servítok použite na zabalenie príborov vrecovinu alebo inú prírodnú tkaninu. Teraz už len otvoriť fľašu dobrého červeného vína a užívať si spoločnosť toho druhého.

Prírodné tkaniny dajú krásne vyniknúť pestrým jesenným farbám. Zabaľte príbor do kusa vrecoviny, pridajte vetvičku červených bobuliek a všetko previažte lykom. • 

 

Top 5