Vyžeňte mole z kuchyne pivom i citrónovou kôrou | Blog Mall.sk

Vyžeňte mole z kuchyne pivom i citrónovou kôrou

Voňavé obdobie pečenia vianočného pečiva začne čo nevidieť. Ak už si robíte zásoby múky, cukru alebo orechov, buďte obozretní. O zásoby by vás mohli v okamihu pripraviť potravinové mole. V období Vianoc majú svoju chvíľku, trápiť vás ale môžu po celý rok. Zistite, ako sa proti nim účinne brániť.

Ak zrazu zdobia vaše obľúbené sušienky malé dierky a v špajze vám oriešky aj zrniečka múky prepletajú tenké pavučinky, možno máte už nejakú chvíľku nových spolubývajúcich. Mole dokážu byť spočiatku nenápadné. Ani sa však nenazdáte a máte ich plný byt.

Potravinová moľa je ešte častejšia ako tá šatová, a zbaviť sa jej nie je ľahké. V zamorenej kuchyni dokáže narobiť peknú paseku. Stačí, aby sa moliam zapáčilo jedno balenie múky, a môžete zlikvidovať obsah celej špajze.

V domácnostiach sa najčastejšie objavujú mole potravinové a šatové. Rozoznať ich môžete na prvý pohľad. Líšia sa veľkosťou aj sfarbením krídel. • 

Mole potravinové so najradšej usídľujú v potravinách, ktoré veľmi často neobmieňajú. Zásoby múky, cukru, strúhanky alebo kakaa sú pre nich hotový raj. Rizikové sú preto predovšetkým špajze a kuchynské skrinky.

Čo je sypké alebo sušené, to sa im páči. Mole napríklad nájdete v:

  • orieškoch a mandliach,
  • korení a chilli,
  • sušených hubách,
  • strukovinách,
  • cestovinách,
  • instantných polievkach,
  • ryži,
  • müsli.

Neodolajú ani sušienkam alebo čokoláde. Dierky prevŕtavajú dokonca aj do cukríkov.

Mole si často pochutnávajú na sušených potravinách. Môžu sa schovávať v orieškoch alebo ovsených vločkách. • 

Nevítaní hostia

Samičky molí kladú až 300 vajíčok. Vyžívajú sa pritom v teple a tme. Ak máte podozrenie na mole, zabrúste najprv do temných rohov pri zemi alebo stropu, kútov skríň aj kuchynských liniek. Mole sa môžu objaviť aj v úplne čistej a upratanej domácnosti

Väčšinou si ich totiž domov prinesiete už z obchodu, kde sa skrývajú v kupovanej strúhanke i korení. V paneláku je potom šanca, že k vám zavítali od susedov. Medzi bytmi totiž radi preliezajú po trubkách, svetlíkom alebo ventiláciou.

Dbajte na babské rady

Ak v momente, keď otvoríte dvierka skriniek, vyletí celý kŕdeľ molí, na nič nečakajte a pustite sa do boja.

  • Skontrolujte obsah špajze a napadnutých potravín sa zbavte. Vyhodiť ich do koša ale nestačí. Vyneste odpadky preč z bytu.
  • Skrinku vymyte a vystriekajte špeciálnym postrekom.
  • Hľadajte aj zakuklené húsenice, schovávajú sa väčšinou na tmavých miestach. Keď ich úkryt nájdete, zlikvidujte ich. Húsenice môžete vyhodiť do kontajneru alebo povysávať vysávačom. V takom prípade ale radšej vymeňte sáčok za nový a ten starý vyneste z bytu.

Aby ste mole vyhnali, musíte starostlivo preskúmať celú kuchyňu. Zakuklené húsenice sa často schovávajú v tmavých rohoch. • 

Najlepšie porazíte mole prevenciou. Pravidelne upratujte a vyhadzujte potraviny, ktorým prešla doba trvanlivosti. Dodržujte niekoľko pravidiel a dajte aj na babské rady:

1. Skladujte potraviny uzatvorené

Lepšie, než sa molí následne zložito zbavovať, je nedať im vôbec šancu. Ak budete potraviny správne skladovať, mole sa u vás neobjavia.

Nenechávajte jedlo v otvorených baleniach. Kúpte si špeciálne uzatvárateľné sáčky. Ak ich doma nemáte a nenašli ste ani krabičku, utesnite sáčok aspoň sponkou alebo štipcom. Mole sa dostanú všade a bez problémov prehryzú aj papierové vrecúška alebo balenie instantných polievok.

Preto je lepšie všetky potraviny presypať do dózy s pevným viečkom alebo poháru s gumovým tesnením, do ktorých sa škodcovia nedostanú.

Urobte si zásobu praktických dóz. • 

Ak ste zvyknutí nakupovať domov poriadne zásoby jedla, buďte opatrní. Nakupujte radšej množstvo, ktoré budete hneď používať. Akonáhle múku spotrebujete, kúpte novú. Vyhnete sa tak zbytočným stratám. Praktické dózy potom môžete využiť aj pre uskladnenie vianočných zákuskov.

NÁŠ TIP: Mole nemajú radi mráz, ani veľké teplo. Ak si chcete byť istí, že ste si s nákupom nepriniesli domov nevítaných hostí, nechajte múku premraziť v mrazničke. Prevenciou proti škodcom je aj pečenie. Stačí dať potraviny do rúry na hodinu asi na 80 °C.

2. Stavte na silu vône

Ak niečo mole naozaj neznášajú, je to silná aróma. Do prevoňanej domácnosti sa motýlikom chcieť nebude.

  • Zaveste do skrine vrecúško levandule alebo zmes citrónovej a pomarančovej kôry.
  • Moliam nevonia ani sušená palina či klinček.
  • Odradíte ich tiež lístkami bobkového listu, ktoré môžete vložiť priamo do múky alebo strúhanky.

Na poličky v špajzi rozmiestnite guličky čierneho korenia.

Okrem osvedčenej levandule alebo kôry z citrusov je vyhlásenou zbraňou proti moliam tiež bobkový list. Položte lístky na poličky v skrinke a škodcov sa zbavíte. • 

3. Pripite si s nimi

Potravinové mole majú mlsný jazýček. Keď už sa u vás v kuchyni objavia, nalákajte ich na jablkový ocot, ktorý im najviac chutí. Nalejte ho do misek a tie rozmiestnite ako pasce, v ktorej sa môžu utopiť. Zamerajte sa hlavne na tmavé kúty, kde sa mole najčastejšie zdržujú.

Podobne si motýle pochutnajú aj na víne alebo pive. Postavte do pivnice plný pohár. Hrdlo potiahnite obväzom a upevnite gumičkou. Motýle sa tak dostanú dovnútra, kde sa utopí, ale von už nie.

4. Chyťte ich

Ak sa nechcete spoliehať len na silu korenia alebo vábiť malých škodcov na alkoholické nápoje, stavte na špeciálne odpudzovače molí.

Väčšinou sa používajú lapače, ktoré pomocou feromónov lákajú samčekov mole potravinovej či šatovej, ktorí sa na lepkavú látku prilepia. Samičky samotné sa množiť nemôžu, takže takto sa motýlikov účinne zbavíte. Ďalšou variantou sú najrôznejšie tablety, gélové vrecká alebo spreje.

 

Top 5