Ako na čistenie matraca: stačí vám jedlá sóda a vysávač | Blog Mall.sk

Ako na čistenie matraca: stačí vám jedlá sóda a vysávač

V posteli nikdy nie ste sami. Vo vašom matraci žijú milióny roztočov a s nimi vírusy, baktérie a plesne. Na tejto veľkej pyžamovej párty trávite približne tretinu každého dňa, čo už je poriadny dôvod zamyslieť sa, koľko starostlivosti svojmu matracu venujete.

Ako dlho máte svoj matrac? Pokiaľ 7 rokov a viac, vážne zauvažujte nad obstaraním si nového. Hlavne ak patríte medzi alergikov. Bez ohľadu na pravidelnú starostlivosť, zo svojho matraca nikdy nedostanete všetky roztoče a tie sa tam naďalej množia. Po približne 7 rokoch ich množstvo presiahne zdraviu bezpečnú mieru a matracu tak skončí hygienická životnosť.

To ale rozhodne nie je dôvod sa o svoj matrac pravidelne nestarať. Čím menej roztočov s vami každý deň spí, tým lepšie pre vaše zdravie.

S počtom roztočov rastie aj počet ich výlučkov a tým aj riziko vzniku alergií. • 

Veľké upratovanie matraca: perte a sušte na slnku

Väčšina matracov má snímateľný prateľný poťah. Využite to a pravidelne ho perte na najvyššej možnej teplote. Matrac medzitým vytiahnite na záhradu, balkón alebo aspoň k oknu a vystavte ho priamym slnečným lúčom.

Práve teraz na jar sú na to ideálne podmienky. Chladný vzduch a silné jarné slniečko dohromady mixujú kokteil vlastností, ktoré roztoče neznášajú. Aj poťah preto zaveste von na šnúru a vankúše a periny vyskladajte na okná.

Pravidelné čistenie matraca: vysávajte a dezinfikujte

Veľké pranie a sušenie si vyžaduje samozrejme čas a nie každý naň má priestor. Ak bývate nad rušnou ulicou, periny v oknách by boli skôr na škodu.

Majte doma vždy zásobu jedlej sódy. V starostlivosti o domácnosť je to užitočný pomocník. • 

Pri každej výmene obliečok ale môžete svoj matrac zbaviť nečistôt, pachov a samozrejme i roztočov. Stačí, keď budete dodržiavať tento postup:

  1. Povysávajte matrac vysávačom. Ideálny je ručný, akumulátorový vysávač, pretože sa na ňom toľko nedržia nečistoty a manipulácia s ním je jednoduchšia. Môžete použiť aj klasický vysávač, najprv ho ale vyčistite, nech si na matrac nenosíte špinu z podlahy.
  2. Pomocou sitka posypte matrac jedlou sódou. Sóda funguje ako prírodný deodorant a dezinfekčný prostriedok, matrac preto zbaví aj nečistôt, na ktoré je vysávač krátky.
  3. Nechajte 30 minút pôsobiť. Zatiaľ môžete prezliecť vankúše a periny a upratať zvyšok spálne.
  4. Znovu povysávajte. Zbavte matrac jedlej sódy, ktorá je teraz plná nečistôt.
  5. Ako bonus svoj matrac navoňajte. Ak chcete, zmiešajte vodu s pár kvapkami esenciálneho oleja. Odporúčame levanduľový, ktorý má dezinfekčné a zároveň upokojujúce vlastnosti. Zmes pomocou rozprašovača zľahka aplikujte na matrac - matrac by nikdy nemal byť mokrý. Pre istotu nechajte ešte chvíľu schnúť a až potom ho obliekajte.
 

Top 5