7 hrozných zistení o upratovaní. Hoďte prácu radšej na domácich pomocníkov | Blog Mall.sk

7 hrozných zistení o upratovaní. Hoďte prácu radšej na domácich pomocníkov

Možno vás niekedy napadlo, koľko hodín svojho života asi strávite upratovaním alebo koľko kalórií pri ňom spálite. Pozrite sa na zaujímavosti týkajúce sa upratovania. Poradíme, ako nepríjemné štatistiky zdolať správnym domácim pomocníkom.

Upratovanie je bežnou súčasťou nášho života, aj keď nám občas lezie tak trochu na nervy. Umývanie okien, vysávanie alebo žehlenie berieme ako nudnú rutinu. V skutočnosti ale domáce práce dokážu aj prekvapiť. 

1. Umývanie okien ako posilňovanie

Vedeli ste, že pri bežnom upratovaní spálite za obyčajnú hodinu priemerne 100 kalórií? Alebo ešte o niečo viac, ak sa rozhodnete umývať okná. Ohýbaním sa k vedierku s vodou a leštením skla totiž zapájate všetky svaly a posilňujete celé telo.

Kompletné upratovanie domácnosti tak predstavuje rovnakú záťaž ako hodinový beh v parku. Cvičenie na čerstvom vzduchu je ale zábavnejšie ako posilňovanie s handrou v ruke. A so šikovnými pomocníkmi vám ostane čas aj na príjemnejšie aktivity.

Umývanie okien vám uľahčí napríklad kombinovaný mop s vysávačom na okná. Okenné tabuľky najprv umyjete mopom a následne ich zbavíte vody, peny aj zvyškov špiny pomocou vysávača, ktorý za vás okná aj vyleští.

Pri umývaní okien spálite aj 150 kalórií za hodinu. Využite vysávač na okná, ktorý vám prácu uľahčí. Budete hneď hotoví, a to skoro bez námahy. • 

2. Drez – najšpinavšie miesto v byte

Málokoho by napadlo, že najšpinavšou miestnosťou v dome je práve kuchyňa – miesto, kde denne jeme. Kuchynský drez obsahuje dokonca viac baktérií než záchodová misa.

Spôsobujú to zvyšky potravín, ktoré vo vlhkom prostredí vytvárajú priaznivé podmienky pre množenie baktérií. Myslite na to pri ďalšom upratovaní a drez poriadne vydrhnite.

Pomôže vám v tom parný čistič, ktorý sa na rozdiel od vás dostane aj na ťažko prístupné miesta a drez kompletne vyčistí. Len pomocou horúcej vodnej pary uvoľní mastnotu a špinu, takže zabráni vzniku plesní aj baktérií.

Parný čistič je neoceniteľnou pomôckou pri upratovaní domácnosti. Okrem drezu vyčistí i gril, kúpeľňu, podlahy, okná alebo matrace. • 

3. Pravidlo 5 sekúnd? Začnite od podlahy

Začnite s upratovaním od podlahy. Aby ste nemuseli celé hodiny upratovať neviditeľné smeti, kúpte si robotický vysávač, ktorý bude po byte za špinou behať namiesto vás. Inteligentného robota môžete jednoducho ovládať napríklad cez telefón alebo wifi.

Prvý vysávač vznikol pred viac ako sto rokmi a bol taký veľký, že ho ľudia museli nechávať pred domom. Dnešné robotické vysávače sa zmestia všade a pracujú samé. • 

4. Na stojáka

Priemernej žene zaberie upratovanie za celý život približne 12 896 hodín. To je takmer rok a pol. Je to pritom dvakrát viac, než upratovanie zaberie jej mužskému náprotivku. U väčšiny domácich povinností navyše stojíme a hrbíme sa nad žehliacou doskou alebo kuchynskou linkou.

Viete si predstaviť, že takto stojíte rok a pol bez prestávky? Zažeňte túto hroznú predstavu multifunkčnou sedačkou, ktorá poteší váš chrbát. Umývanie riadu, žehlenie, šitie alebo lúpanie zemiakov môžete robiť pohodlne v sede. Sedadlo si nastavíte na ideálnu výšku, ktorú práve potrebujete.

Pri varení alebo žehlení strávite každý týždeň hodiny. Doprajte svojmu chrbtu odpočinok a k domácim prácam si sadnite. • 

5. Jedlo – pol života

Ak chcete mať doma pekne upratané, nesmiete pri upratovaní vynechať ani chladničku a jedlo v nej. 75 % chorôb prenášaných jedlom spôsobuje nevhodné uskladnenie potravín spolu s nedostatočným upratovaním chladničky.

Čerstvý nákup vybaľujeme neumytými rukami na špinavom stole, bez rozmyslu potraviny vkladáme do chladničky nechávame ich v nej aj niekoľko týždňov. Vytvárame tak prostredie, v ktorom sa ľahko šíria baktérie a plesne.

Stačí pritom malá upratovacia vychytávka, ktorá sa postará o čistotu v kuchyni i naše zdravie – vákuový tesniaci stroj. Namiesto toho, aby ste nakúpené údeniny alebo mäso hádzali do chladničky hlava nehlava, zatavte ich do fólie. Tento spotrebič odsaje prebytočný vzduch, takže jedlo vydrží dlhšie a bude chránené pred nečistotami v chladničke.

Zatavením predĺžite potravinám dobu spotreby. Mrazené jedlo môžete vo vákuovom sáčku variť vo vode aj ohrievať v mikrovlnke. • 

6. Kečupom na striebro

Upratovanie domácnosti neznamená len čistý drez alebo umyté podlahy. Raz za čas musíte vyčistiť i vaše retiazky alebo hodinky. Vedeli ste, že ako čistiaci prostriedok na striebro môžete použiť napríklad kečup? Šperky ponoríte do misky s kečupom, necháte odmočiť a vyčistíte zubnou kefkou.

Ak sa vám do tejto ušpinené metódy veľmi nechce, uľahčite si prácu šikovnou ultrazvukovou čističkou. Využíva vysokofrekvenčné vibrácie, ktoré vyčistia i miesta, kam sa kefkou nedostanete. V čističke potom môžete obnoviť zašlý lesk okuliarov alebo dokonca strojčeka vašich detí.

Kompletné upratovanie domácnosti častokrát zahŕňa aj čistenie drobných predmetov a šperkov. Ultrazvuková čistička zvládne bez problémov vyleštiť aj zašlé cédečka. • 

7. Desiatky rokov prania

Tušili ste, že v zábavnom parku Disney World perú každý deň priemerne 130 tisíc kíl bielizne? Vyprať, zavesiť, usušiť a vyžehliť také množstvo oblečenia by vám samotným zabralo desiatky rokov.

Našťastie ho doma také množstvo nemáte. Aj tak vás ale bielizeň dokáže poriadne potrápiť. Neodbytné sú hlavne žmolky, ktoré vznikajú na vlnených svetroch a dávajú vám pekne zabrať. Zoznámte sa s odstraňovačom žmolkov. Strapaté guličky látky odstránia za pár sekúnd.

Predovšetkým na vlnených svetroch alebo kabátoch sa občas objavia strapaté hrudky. Šikovný odstraňovač žmolkov vás ich zbaví. • 

 

Top 5