Za roaming už v tomto roku neplatíte | Blog Mall.sk

Za roaming už v tomto roku neplatíte

Devätnásť centov za minútu volania a 0,072 EUR za SMS správu. Dajte zbohom vysokým poplatkom za roaming a volajte, píšte a surfujte na internete tento rok od mora za rovnaké ceny, ako keby ste ležali doma pri bazéne.

Zo zoznamu povinností pred dovolenkou si tento rok konečne vyškrtnete položku „vybaviť roaming“. Zároveň zabudnite na horibilné účty, ktoré vám vždy pristáli v schránke po návrate od mora a účtovali za SMS až 1,5 EUR.

Z dovolenky v krajinách Európskej únie totiž od 15. júna tohto roku neplatíte nič navyše a využívate služby tarifu tak, ako ste zvyknutý z domu. Všetko, čo potrebujete pred dovolenkou vedieť o roamingu, sa dozviete v nasledujúcich 3 bodoch.

1) Kedy volám zo zahraničia za rovnakú cenu?

Od tohto roku platí, že z dovolenky v krajinách Európskej únie platíte rovnako, ako by ste tarif využívali na Slovensku. Pokiaľ z dovolenky v Taliansku budete volať rodičom do Bratislavy, zaplatíte rovnako ako keby ste volali v rámci Slovenska. 

Rovnaké podmienky sa vzťahujú aj na situáciu, keď voláte z jednej krajiny EÚ do inej. Zavolať z dovolenky v Chorvátsku priateľom do Španielska vás odteraz nebude stáť „majland“.

Zmena sa nevzťahuje len na volania, ale platí aj pre SMS a čerpanie internetových dát. Internet v zahraničí využijete nielen pri prezeraní e-mailov na pláži, ale aj v prípade, že vo svojom mobile využívate mapy a navigáciu pri šoférovaní.

Užívajte si esemeskovanie bez ohľadu na to, kde práve trávite svoju dovolenku. • 

POZOR: Pokiaľ si do tašky spolu s mobilným telefónom pribalíte tiež tablet alebo notebook s mobilným internetom, overte si, či sa na dátovú SIM kartu tiež vzťahujú tieto výhody. U väčšiny operátorov totiž výhodné podmienky platia len na klasické tarify a nie na tie, ktoré obsahujú iba internetové dáta.

2) V ktorých zemiach podmienky platia?

Či už si budete užívať chorvátske pláže, taliansku pizzu, grécke tzatziki alebo španielsku sangriu, podmienky budú stále rovnaké. Platia totiž vo všetkých 28 krajinách Európskej únie, teda pre:

  • Belgicko, Bulharsko, Česko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Taliansko, Cyprus, Litvu, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Maltu, Nemecko, Holandsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Grécko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko, Spojené kráľovstvo.

Výhodné podmienky sa vzťahujú tiež na:

  • Nórsko,
  • Lichtenštajnsko,
  • Island.

Za rovnakú cenu ako doma voláte odkiaľkoľvek z Európskej únie. • 

Pozor však na dovolenku vo Švajčiarsku, ktoré nie je v EÚ, ale je súčasťou Schengenského priestoru. Pri príchode do krajiny teda nepostrehnete žiadnu zmenu, ale výhodné ceny tarifu tu neplatia. Výhodné podmienky ďalej neplatia v Turecku, Srbsku a Čiernej Hore.

Zbystrite tiež, ak sa vydávate na dovolenku do blízkosti hraníc štátu mimo EÚ. Napríklad v Chorvátsku sa vám mobilnú sieť môže ľahko prepnúť na srbskú sieť a automaticky sa vám začnú účtovať roamingové poplatky. Zmeňte si v telefóne automatické vyhľadávanie siete na manuálne a vždy budete mať prehľad o tom, k akej sieti ste pripojený.

3) Platia výhodné podmienky tiež na „minúty zdarma“?

Súčasťou niektorých tarifov sú tiež neobmedzené volania do rovnakej siete. Túto výhodu však v zahraničí využívať nemôžete. Oplatí sa vám však ak máte v rámci tarifu voľné minúty do siete iného operátora. Až budete z pláže volať domov, odpočítajú sa vám prevolané minúty práve z týchto voľných minút.

Ak váš tarif neobsahuje voľné minúty alebo smsky do iných sietí, zaplatíte cenu, ktorá podľa cenníka vášho operátora platí pre volania alebo esemeskovanie do inej siete v rámci Slovenska.

Pozor pri cestách za hranice Európskej únie

Dovolenka v Tunisku alebo Mexiku je skvelý zážitok, ale volanie a smsky si radšej nechajte na doma. Podmienky, ktoré platia pre volania v rámci EÚ sa totiž nevzťahujú na ďalšie krajiny sveta.

Fotky z dovolenky v Egypte neposielajte ememeskou, ale ukážte ich rodine až doma. Ušetríte! • 

Pred odchodom za hranice Európskej únie sa teda informujte u operátora, do ktorej zóny radí vašu cieľovú destináciu a podľa toho sa dozviete aj finálnu sadzbu za volania, SMS a dáta.

Sťahujete sa za hranice? Vymeňte SIM kartu

Systém výhodného volania je poistený proti podvodom spočívajúcim v obchodovaní s lacnými SIM kartami. Ak sa teda presťahujete za hranice alebo väčšinu roka trávite mimo Slovensko, kúpte si SIM kartu danej krajiny.

Ak by ste naďalej užívali slovenskú SIM kartu a teda volali po celej EÚ za „slovenské tarify“, môže vám operátor naúčtovať ďalšie poplatky.

Čo hovoríte na nové podmienky? Napíšte nám svoj názor na Facebooku!

 

Top 5