So správcom hesiel budete na internete vo väčšom bezpečí | Blog Mall.sk

So správcom hesiel budete na internete vo väčšom bezpečí

Máte rovnaké heslo do e-mailu, obľúbeného e-shopu aj internetového bankovníctva? Tak sa vystavujete riziku, že sa vám do nich nabúrajú záškodníci. Užitočnou pomôckou, ktorá vám účty zabezpečí, je správca hesiel.

Ak používate jednoduché heslá, môžu ich aj menej šikovní hackeri ľahko prelomiť. Heslá ako „Martina30”, „12345” alebo ešte horšie „novéheslo”, zvládnu odhaliť za pár minút.

A ak používate len jedno alebo dve heslá do všetkých svojich účtov, môžu sa záškodníci po odhalení jedného prihlásiť pod vaším menom takmer kamkoľvek. Tieto situácie často končia krádežou peňazí alebo zneužitím citlivých údajov. Ochrániť vás pritom môže správca hesiel.

Správca hesiel je jednoduchý program, ktorý vám pre každú stránku vygeneruje jedinečné a komplikované heslo. Tieto silné heslá sa skladajú nielen z malých a veľkých písmen, ale aj z číslic a ďalších znakov. Prelomiť také heslo môže aj šikovnému hackerovi trvať tisíc rokov, čo je doba, za ktorú to s najväčšou pravdepodobnosťou nestihne.

Navyše ak heslo náhodou prelomí, hackne iba jeden váš účet. Na všetkých ostatných stránkach totiž máte heslo odlišné a môžete byť pokojní.

Program vám pomôže vytvoriť silné a bezpečné heslá. • 

Ochrana a pohodlie v jednom balení

Nechce sa vám pamätať si dlhé heslá? Ani nemusíte, každému majiteľovi správcu hesiel stačí, keď si po zvyšok života zapamätá jediné heslo. Totiž heslo na prihlásenie do správcu. Všetky ostatné si pamätá tento inteligentný program. Všade, kde sa na internete prihlasujete, za vás po spustení heslá automaticky vyplní.

Program si navyše nezapamätá iba heslá. Ak chcete, môže za vás vypĺňať aj adresu a platobné údaje pri nákupe online.

Správcu hesiel môžete používať nielen na notebooku. • 

Heslá za vás vyplní aj na mobile

Správcom hesiel môžete prepojiť všetky zariadenia, z ktorých sa prihlasujete. Vaše silné heslá za vás vyplní nielen na počítači, ale aj na telefóne či inteligentných hodinkách.

Niektorí správcovia hesiel vám umožnia ukladať dôležité súbory, ktoré chcete mať chránené a šifrované. Máte tak istotu, že sa k nim nikto nedostane, ak by vám napríklad ukradli telefón alebo počítač.

Koniec hesiel na papierikoch. Správca si ich zapamätá za vás. • 

Zašifruje všetko, čo vidí

A ako sú vaše heslá v bezpečí? Správcovia hesiel používajú silné šifrovacie algoritmy. Všetky vaše heslá a dáta sú zašifrované tak, že ich okrem vás nikto nevidí. A keby sa náhodou stalo, že vám niektoré heslo aj tak unikne, stačí pár klikov na vygenerovanie nového a ste znovu v bezpečí.

Veľkou výhodou je, že väčšinu správcov hesiel si stiahnete zadarmo. Pri niektorých môžete zaplatiť za funkcie navyše, ale na bežné používanie vám postačí neplatená verzia.

A akého správcu hesiel si zaobstarať? Vyskúšajte LastPass, KeePass, Sticky Password alebo Dashlane.

Používate správcu hesiel? Napíšte nám do komentárov, ako ste s nimi spokojní.

 

Top 5