Na čo sa pozerať pri výbere nového notebooku? | Blog Mall.sk

Na čo sa pozerať pri výbere nového notebooku?

Procesor, grafická karta, pamäť RAM, disk a displej: to sú základné parametre, ktoré by ste mali pri výbere nového notebooku sledovať. Dôležitá je aj kvalita konštrukcie alebo výdrž batérie.

Procesor: šetrenie nie je na mieste

Či už si kupujete notebook na hranie alebo na prácu, procesor je jedným z najdôležitejších komponentov. Lacné procesory typu Intel Atom alebo Celeron a Pentium s písmenom N, poprípade ich alternatívy od AMD, sú vhodné len na základnú kancelársku prácu.

Ak hľadáte stroj pre pohodlnú prácu s viacerými aplikáciami naraz, voľte skôr notebook s procesormi Intel Core i3 alebo i5, ktoré ponúkajú oveľa vyšší výkon. Najvyššiu radu Intelu – i7 – potom odporúčame tým, ktorí chcú na notebooku hlavne hrať hry.

Procesor na kancelársku prácu by mal mať aspoň dve jadrá, pre náročnejšie grafické programy a hry voľte štvorjadro. U frekvencie sa nepozerajte len na základný takt, ale aj na turbo boost. Procesory totiž kvôli energetickej úspornosti automaticky zvyšujú/znižujú svoj takt v závislosti na tom, ako veľmi v daný moment ich výkon využívate.

Grafická karta: menej je niekedy viac

Notebooky zoženiete v dvoch variantoch: s integrovanou grafickou kartou alebo dedikovanou grafickou kartou. Kým integrovaná karta je súčasťou procesora, tá dedikovaná je v notebooku umiestnená zvlášť.

Na kancelársku prácu a občasné hranie bohato stačí integrovaná grafická karta

Najmä procesory Intel 7. a 8. generácie už majú integrovanú grafickú kartu tak silnú, že bez problémov zvládnu aj menej a stredne náročné hry.

Dedikovanú grafiku odporúčame pre čisto herné notebooky, najlepšou voľbou je GeForce GTX 1050 a vyššie (GTX 1050Ti, GTX 1060, GTX 1070 alebo GTX 1080). Dedikované grafiky 940M/MX150/VEGA sú vhodné skôr pre hranie na nižšom rozlíšení a s nižšími detailmi.

Herný notebook by mal mať výkonnú dedikovanú grafiku. • 

Operačná pamäť: aspoň 4 GB

Veľký vplyv na rýchlosť notebooku má aj operačná pamäť – RAM. Dnes už je dôležité mať minimálne 4 GB, 2GB pamäť by vás pri práci dosť spomaľovala.. Ak ale chcete, aby bol notebook svižný aj po spustení viacerých aplikácií naraz, mali by ste zaobstarať model s 8GB RAM.

Disk: SSD spoznáte hneď po prvom spustení

Ak nemáte napnutý rozpočet, zvoľte notebook s SSD diskom. Ten je asi 5× rýchlejší ako klasické HDD, čo spoznáte ako pri spúšťaní systému, tak aj pri práci s aplikáciami. Všetko sa otvára a načítava oveľa rýchlejšie.

Vzhľadom k vyššej cene SSD diskov nie je od veci voliť kombinovaný variant – napríklad 128 GB SSD + 500 GB HDD. Na SSD disk nainštalujete operačný systém a najpoužívanejšie programy, na klasické HDD potom dáte filmy alebo hry.

Niektorí predajcovia označujú za SSD disky aj disky typu eMMC, ktoré sú ale oveľa pomalšie ako klasické SSD. Dávajte si na to pozor. Akýmsi hybridom medzi SSD a HDD sú potom SSHD disky, ktoré sú konštrukčne rovnaké ako HDD, ale majú v sebe malú (napríklad 8GB) SSD časť, do ktorej sa ukladajú programy, ktoré spúšťate najčastejšie. SSHD disk sa tak „učí“ a časom spúšťa vaše obľúbené aplikácie rýchlejšie.

Displej: záleží na uhlopriečke

U displeja sa orientujte najmä podľa veľkosti, rozlíšenia a typu panelu.

Štandardom dnešnej doby sú notebooky s Full HD rozlíšením, do HD choďte len za predpokladu, že vás tlačí rozpočet. Full HD vyzerá oveľa lepšie pri práci, filmoch aj hrách – najmä, ak máte väčší displej. HD rozlíšenie znesiete snáď len na menších notebookoch a netbookoch s uhlopriečkou pod 15 palcov.

Notebooky dnes najčastejšie zoženiete vo veľkostiach 13.3, 14, 15.6 a 17.3 palcov. Zariadenia s menšou uhlopriečkou bývajú ľahšie a skladnejšie, ideálne na časté prenášanie a cestovanie. Na tých s vyššou uhlopriečkou sa zase lepšie pracuje. Zlatou strednou cestou a najčastejšou voľbou zákazníkov bývajú 15.6palcové zariadenia.

Čo sa týka rozlíšenia, u menších notebookov (13.3 a 14 palcov) obvykle stačí HD, u väčších (15.6 a 17.3) je lepšie Full HD. Oceníte to najmä pri hraní hier alebo sledovaní filmov.

Pozerajte sa tiež na technológiu displeja. PVA, SVA a najmä potom IPS majú skvelé pozorovacie uhly i podanie farieb. Technológia TN zase vyniká rýchlejšou odozvou obrazu, ale pri pozorovaní z ostrého uhla sa znižuje kontrast. Je preto vhodná skôr do herných notebookov, kedy hráči očakávajú okamžitú odozvu.

Na záver: baterka, konektivita aj spracovanie

Dostávame sa k nevýkonovým parametrom. Z recenzií alebo informácií od výrobcu zistite, ako dlho vydrží notebook len na baterke. Minimom sú cca 4 hodiny, záleží, ako veľmi notebook zaťažujete. Niektoré modely ale pri rozumnej záťaži zvládnu aj 10 hodín.

Ak s notebookom mienite cestovať, chcite odolný model s kovovým krytom, aby sa vám hneď nerozbil. Na druhú stranu dávajte pozor, aby stroj nebol zbytočne ťažký. Najľahšie notebooky majú okolo 1 kg, čo je na cesty veľmi príjemné.

Notebook s kovovým krytom vydrží, ale pozor na hmotnosť. • 

Nezabúdajte ani na konektory. HDMI využijete pri zapojení monitora alebo projektora, USB konektory sa hodia na pripojenie klávesnice, myši alebo napríklad nabíjačky na smartphone.

Čím sa pri výbere notebooku riadite vy? A máte svoje obľúbené značky? Dajte nám vedieť na našom Facebooku.

 

Top 5