7 rád, ako dobre fotiť mobilom | Blog Mall.sk

Prepracované snímky bez drahého foťáka: 7 tipov, ako dobre fotiť mobilom

Kvalite zrkadloviek sa síce mobilné fotoaparáty nemôžu vyrovnať, ale keď viete, ako na to, vyčarujete aj s telefónom snímky, ktoré ozdobia každý rámik nad krbovou rímsou. Prečítajte si overené tipy, ako s mobilom fotiť ako profík.

1. Základom je správny úchop

Mobil väčšinu času držíte v jednej ruke, ale pri fotení privolajte na pomoc i druhú. Chyťte telefón oboma rukami a pokrčte ich tak, aby vaše lakte smerovali k chodidlám. Najväčšiu stabilitu dosiahnete, keď si lakte opriete o brucho.

A ako stlačiť spúšť? Ak fotíte na výšku, vystačíte si ťuknutím na displej. Pri fotení na šírku však radšej využite tlačidlo na bočnej strane telefónu – na väčšine súčasných smartfónov urobíte fotky tlačidlom na ovládanie hlasitosti. Bude sa vám fotiť pohodlnejšie a vyhnete sa neprirodzenému krúteniu prsta. Ak chcete dosiahnuť maximálnu stabilitu, kúpte si statív pre smartfóny.

Kým spúšť stlačíte, nezabudnite na displeji jemne ťuknúť na objekt, ktorý fotíte. Šošovka naň zaostrí.

2. Podíďte bližšie k tomu, čo fotíte

Častou chybou amatérskych fotografov je, že svoj terč fotia z príliš veľkej diaľky. Návštevy potom majú sto chutí vytiahnuť lupu, aby z fotky niečo mali. Ak k fotografovanému objektu podídete bližšie, zachytíte zaujímavé detaily, ktoré by vám z diaľky unikli – fotka bude pôsobiť živo.

Náš tip: Vyskúšajte si túto radu napríklad pri fotení svojich detí v prírode. Z diaľky sotva uvidíte, čo deti na fotke robia, zatiaľ čo zblízka zachytíte ich výrazy.

Ak objekt fotíte zblízka, strhne všetku pozornosť na seba. • 

3. Najkrajšie fotky urobíte za svetla

Smartfóny majú malé šošovky, a preto v tme nefotia kvalitne. Ak chcete urobiť snímky, ktorými sa budete môcť pochváliť rodine, kamarátom aj publiku na Instagrame, foťte ich za denného svetla. A blesk nepoužívajte vôbec, fotkám z mobilu ešte viac uškodí.

4. Nastavte si HDR a ISO

Pozrite si, či môžete na svojom mobilnom foťáku zapnúť HDR. Táto funkcia vyfotí rýchlo za sebou dve až tri rôzne tmavé snímky a spojí ich do jednej. Výsledkom je krásne farebná fotka s jemným kontrastom tmavých a svetlých miest. Preto zapínajte HDR napríklad pri fotení popoludňajšej krajiny, v ktorej sa prelínajú svetlo a tiene, a v ďalších exteriéroch.

ISO vám naopak pomôže s momentkami. Ak fotíte hrajúce sa deti, zvieratá alebo iný objekt, ktorý sa rýchlo hýbe, zväčšite si v nastavení ISO. Foťák potom urobí snímku v čo najkratšom čase – inými slovami snímku zachytí skôr, než sa stihne rozmazať. Maximálnu hodnotu ISO však radšej nenastavujte, inak sa na fotke objaví šum.

Aby z vašich detí neboli rozmazané šmuhy, zväčšite v nastavení foťáka ISO. • 

5. Nepoužívajte digitálny zoom

Tak ako kompakty a zrkadlovky, aj mobilné fotoaparáty majú zoom, ktorým záber priblížite. Radšej ho však vôbec nepoužívajte. Zoom výrazne znižuje kvalitu fotografie a zhoršuje stabilitu, takže je väčšie riziko, že bude snímka rozmazaná. Namiesto približovania fotku urobte vo vysokom rozlíšení a požadovanú časť vyrežte.

6. Dodržiavajte správnu kompozíciu

Či už fotíte na mobile, zrkadlovke alebo kompakte, pravidlá pre správnu kompozíciu platia rovnaké:

  • Dominantný objekt umiestnite približne do tretiny snímky na ľavej alebo pravej strane, nikdy doprostred. Vynikne tak objekt aj pozadie.
  • Horizont umiestnite zhruba do tretiny snímky v hornej alebo spodnej polovici, nikdy doprostred.
  • Ak fotíte samostatnú budovu, musí byť v zábere celá.
  • V prípade, že fotíte človeka pred budovou, odfoťte ho tak, aby zaberal väčšiu časť fotky. Na rozdiel od budovy nemusí byť na fotke celý – stačí od pása nahor.

Ak si s tretinami neviete rady, využite pri fotení mriežku. Do presne vyznačených tretín jednoducho umiestnite objekty aj horizonty. Mriežku nájdete v nastavení aplikácie.

Nastaviť správne horizont je vďaka mriežke hračka. • 

7. Hotové fotky nenechajte zapadnúť

Rizikom fotenia na mobile je, že vám fotky môžu zapadnúť v spleti stiahnutých obrázkov a fotiek od kamarátov. Pri ukazovaní návštevám musíte fotky dlho hľadať a nešikovne ich prehliadať na displeji mobilu.

Všetkým týmto problémom sa vyhnete s mobilnou mini tlačiarňou, s ktorou vytlačíte fotky do albumu priamo z mobilu. Revolučnou novinkou v oblasti tlače zo smartfónov je mobilná tlačiareň Instax Mini Link. Cez Bluetooth ju prepojíte s telefónom a stiahnete si špeciálnu aplikáciu. Rozhranie aplikácie sa mení podľa toho, či tlačiareň leží, alebo stojí.

Mini tlačiareň v cool dizajne si môžete vybrať v troch farbách. • 

Ak tlačiareň stojí, stačí, keď vybranú fotku pretiahnete nahor a okamžite ju vytlačí. Na tlačiarni tiež nájdete tlačidlo, pomocou ktorého vzdialene stlačíte spúšť – to využijete napríklad na pohodlnejšie fotenie selfíčok. Pomocou funkcie Video print si potom vyberiete ľubovoľný okamih z natočeného videa a vytlačíte ho rovnako ako klasickú fotku.

Ak tlačiareň položíte, spustí sa takzvaný Fun mode a v aplikácii uvidíte funkcie ako úprava fotiek, strihanie, rámčeky alebo tvorenie koláží. Zabaviť sa môžete aj funkciou Match Test, ktorá vyhodnotí, ako sa k sebe s druhým človekom na fotke hodíte.

Na jedno nabitie vám Instax Mini Link vytlačí až 100 snímok a jedna fotka mu zaberie 12 sekúnd. Odnáša si tak titul najrýchlejšej tlačiarne vo svojej kategórii.

>> Vytlačte si fotky ľahko a rýchlo s tlačiarňou Instax Mini Link. <<

Fotíte radšej mobilom, alebo uprednostňujete klasické fotoaparáty? Napíšte nám to do komentárov.

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach – sme na Facebooku, Instagrame aj na YouTube.

 

Top 5