Ochráňte svoj mobil pred prehriatím | Blog Mall.sk

Ochráňte svoj mobil pred prehriatím

Stačí pár minút na slnku a mobil prestáva fungovať alebo vám dokonca zhorí v rukách. Nezabudnite v lete na svoju elektroniku a chráňte ju pred poškodením slnečnými lúčmi. Poradíme vám, ako na to.

Ak mobily niečo neznášajú, tak sú to letné horúčavy. Palubná doska auta, záhradný stôl, deka pri vode – to sú miesta, kde sa telefón najviac „pečie“. Vysoká teplota váš telefón v tom lepšom prípade spomalí, reštartuje alebo na chvíľu vypne. V horšom prípade horúčava zničí batériu alebo displej.

Najhorší možný scenár, ktorý môžete na dovolenke v trópoch zažiť, je vznietenie telefónu s lithium-iónovou (Li-ion) alebo lithium-polymérovou batériou (Li-pol). Telefón pri prehriatí môže začať horieť alebo dokonca exploduje a zanechá za sebou nepeknú popáleninu alebo zničené auto.

Prehriatiu telefóna však môžete jednoducho zabrániť.

Koľko toho mobil znesie

V návode každého mobilu nájdete informáciu o tom, aká je maximálna teplota, pri ktorej telefón dokáže správne pracovať. Všeobecne platí, že 60 °C je maximum, ktorému môže byť telefón vystavený bez toho, aby mu hrozilo vážne nebezpečenstvo.

Najvyššie teploty mobil zvyčajne dosiahne na palubnej doske auta. Inteligentné telefóny v držiaku na prednom skle auta vynikajúco nahradia klasickú GPS navigáciu, ale ak cestujete pod priamym slnkom, môže na palubnej doske teplota dosiahnuť až 70 °C. V kombinácii so zapnutými aplikáciami sa extrémne teplo môže stať pre váš telefón osudným.

Nad palubnou doskou je najväčšie teplo. Telefón so spustenou navigáciou dávajte často do tieňa a vypnite ostatné aplikácie, aby sa znížil nápor na procesor a batériu. • 

Podobné je to aj na deke pri vode alebo pri posedení na záhradke reštaurácie. Telefón nenechávajte ležať na slnku a vždy ho schovajte do tašky v tieni. Je to lepšie riešenie, než ho strkať do vrecka, v ktorom sa vplyvom telesného tepla a nedostatku vetrania môže taktiež prehriať.

Aplikácie pomôžu, ale aj ublížia

Pri prehriatí telefónu je najčastejšiou príčinou horúčava. Podiel majú ale aj spustené aplikácie, ktoré zaťažujú procesor a batériu. Pri pobyte na slniečku obmedzte hry aj surfovanie na sociálnych sieťach a vždy vypnite všetky aplikácie, ktoré práve nepoužívate.

Na priamom slnku vypnite nepotrebné aplikácie, nebude sa potom toľko zahrievať. • 

Niektoré aplikácie sú však prospešné aj v horúčave. Nahlásia vám, kedy teplota inteligentného telefónu dosiahne kritickú hranicu a sama vypne nepoužívané aplikácie, aby ušetrila batériu. Na telefóny s operačným systémom Android nainštalujte napríklad aplikáciu Cooling Master, na iOS zas Battery Forecaster Pro 2.

Aj príslušenstvo môže škodiť

Ak sa chcete vyhnúť zničeniu batérie, nenabíjajte telefón na slnku. Dajte tiež pozor, aby na nabíjačku doma nesvietilo slnko a nenabíjajte telefón v aute, keď používate navigáciu (alebo inú náročnú aplikáciu). Nabíjaním sa batéria zahrieva a zvlášť v kombinácii s rozpálenou palubnou doskou by sa telefón mohol poškodiť.

Nabíjanie zahrieva baterku, preto telefón nikdy nenabíjajte na slnku. Vyhnete sa jeho prehriatiu. • 

Batéria je vo väčšine moderných telefónov prispôsobená tak, aby sa pri prehriatí odpojila. Váš telefón sa reštartuje alebo vypne a potom bude opäť fungovať. Istý si však nemôžete byť pri neoriginálnom príslušenstve. Či už ide o batérie alebo nabíjačky – oboje vám môže telefón vážne poškodiť.

Hoci pri letných výletoch alebo leňošení pri vode využijete pevný kryt či púzdro na mobil, aj tie podporujú prehrievanie telefónu. Akonáhle cítite, že je telefón horúci, zložte z neho kryt a schlaďte ho.

Prvá pomoc pri prehriatí telefónu

Ak sa telefón začne spomaľovať, zasekávať alebo sa samovoľne reštartuje alebo vypne, je najvyšší čas dopriať mu pobyt v chládku. Zvyčajne stačí pár minút v tieni a telefón či iná elektronika sa vráti späť do formy.

Elektroniku nikdy neochladzujte v chladničke alebo mrazničke, zničili by ste ju. • 

Zabudnite na rady kolujúce na internete, ktoré tvrdia, že sa telefón alebo iná elektronika najlepšie ochladia v chladničke alebo mrazničke. Opak je pravdou a mobil by sa zničil.

Pozor tiež na vlhkosť. Keď vám telefón spadne do vody, batériu ihneď vytiahnite a utopenú elektroniku vysušte.

Podeľte sa s nami na Facebooku o vaše skúsenosti s prehrievaním telefónu!

 

Top 5