Žblnk, čľap! Zabavte deti v lete super vodnými hrami | Blog Mall.sk

Žblnk, čľap! Zabavte deti v lete super vodnými hrami

Kúpanie k letným radovánkam neodmysliteľne patrí. A hlavne deti v sparnom lete od bazéna neodlákate za žiadnu cenu. Nechajte ich vyčvachtať sa. A pripravte im k tomu poriadnu nálož vodných hier.

Je jedno, či s deťmi budete šantiť pri bazéne na záhrade alebo vyrazíte na verejné kúpalisko do mesta – o vodnú zábavu ich však nemôžete pripraviť.

Čľapkanie vo vode si užijú malé deti aj veľkí školáci. Ak ešte nevedia plávať a už sú dosť starí, pustite sa najprv do učenia – len tak získa dieťa vo vode istotu a nebude sa báť potápať ani šliapať vodu. Až potom môžu začať tie pravé vodné kratochvíle!

1. Usporiadajte bláznivé preteky

Preteky v plávaní na 50 alebo aj 100 metrov sú klasika. Čo tak deťom vodné súťaženie trochu spestriť?

Stačí sa rozhliadnuť okolo a vybrať predmety, ktorým v prípade nehody nevadí namočenie. Dáždnik alebo gumová loptička budú tým pravým. Deti potom majú za úlohu preplávať bazén s otvoreným dáždnikom v ruke alebo s loptičkou, ktorú ponesú na lopatke do piesku.

Ale pozor – predmety im nesmú spadnúť do vody. Hneď ako im vykĺznu, späť na štart! Nezabudnite tiež víťaza súťaží odmeňovať – zmrzlina, ovocný kokteil alebo diplom malého plavca poteší a motivuje do ďalšej hry.

Ak máte doma malého vodomila, vymýšľanie hier do bazéna je skoro nutnosť. Preteky v plávaní majú tisíce podôb – na výdrž, čas alebo aj najlepšiu techniku. • 

2. Kto skôr nájde poklad?

Zahrajte sa na lovcov pokladov. Do čírej vody vhoďte nejaký predmet – ale vyberajte dôkladne. Ideálne taký, ktorý je ťažký a bude sa držať pri dne. Mal by byť aj farebný, aby ho deti dobre videli. 

Hráči sa ponoria pod vodu a ich úlohou je poklad nájsť, vyloviť a priniesť na určité miesto. Podobných pokladov ukryte na dno niekoľko – schválne, kto vyloví najviac predmetov za jednu minútu?

Ak sa deti rady potápajú, nie je čo riešiť. Menej skúseným plavcom radšej zaobstarajte plavecké okuliare. A hlavne majte vaše ratolesti neustále na očiach. • 

3. Prebroďte suchou nohou bazén

Ak máte viac potomkov alebo sa vám práve ušlo stráženie detí od susedov, vymyslite pre ne tímovú hru, pri ktorej môžu spolupracovať.

Vyberte jedno dieťa, ktoré tentoraz zostane na suchu. Ostatní hráči ho musia prepraviť na druhú stranu bazéna tak, aby neprišlo do kontaktu s vodou. Záleží na deťoch, aký spôsob prepravy zvolia – živé mosty alebo napríklad prenášanie na nafukovacom ležadle.

Postupne sa všetky deti vystriedajú a zmenia role. A keď pre ne bude úloha priveľmi jednoduchá, môžete sprísniť pravidlá – čo takto preniesť na druhý breh hneď dvoch suchozemcov naraz?

4. Šliapem, šliapeš, šliapeme vodu

Ak už deti plávanie nebaví, vyskúšajte ich zabaviť šliapaním vody. Zapískaním na píšťalku odštartujte vodné zápasenie:

  • Na daný povel sa deti snažia udržať nad hladinou šliapaním vody.
  • Ruky pritom majú nad hlavou.
  • Kto najdlhšie vydrží, vyhráva.

Hádajte, ako dlho deti vydržia šliapať vodu. • 

5. Posilňujte svaly vodným volejbalom

Ak sa vaše deti niekedy bavia na suchu loptovými hrami, vyskúšajte ich preniesť aj do bazéna. Pravidlá sú rovnaké, iba sa hrá vo vode.

Na vodný volejbal potrebujete bójky, povrázok a loptu:

  1. Ihrisko vymedzte bójkami. Ak ich nemáte, nevadí – rovnako poslúžia aj plávajúce pet fľaše pripevnené na povrázok a zaťažené na dne bazéna kameňom.
  2. Namiesto klasickej siete použite povrázok – pripevnite ho napríklad od jedného konca plotu záhrady k druhému a natiahnite asi meter nad hladinou.
  3. Namiesto volejbalovej lopty pokojne použite nafukovací balón k vode.

Potom už stačí, aby ste sa zahrali na rozhodcu a zápas odštartovali.

Namiesto volejbalu môžete vo vode hrať aj vybíjanú, rugby alebo vodné pólo. • 

6. Usporiadajte olympiádu

Zábavy nie je nikdy dosť. A pre vodné radovánky to platí dvojnásobne. Ak deti prosíkajú o bazén každý deň, usporiadajte pre ne rovno olympiádu – pokojne na celé leto. Každé popoludnie vyhláste jednu disciplínu. Okrem zmienených hier pripravte napríklad:

  • beh proti prúdu,
  • závody v jazde na nafukovacom kruhu,
  • beh v potápačských plutvách v plytkej vode,
  • plávanie s ešusom vody, bez toho aby sa voda rozliala alebo jej pribudlo,
  • slalom vo vode medzi pet fľašami alebo hračkami do bazéna,
  • lúštenie hlavolamu pod vodou.

Nech už vymyslíte akékoľvek hry, nezabudnite na deti dávať pozor, aby sa im nič nestalo vo vode ani na klzkom povrchu pri bazéne.

 

Top 5