5 tipov, vďaka ktorým sa jedlo nepokazí ani v horúčavách | Blog Mall.sk

5 tipov, vďaka ktorým sa jedlo nepokazí ani v horúčavách

Kúpalisko, kempy, rozpálené pláže – nech už trávite prázdninovú pohodu kdekoľvek, väčšinou si so sebou beriete aj niečo pod zub a na osvieženie. Jedlu však letné tridsiatky nerobia dobre. Ako zariadiť, aby sa vaša desiata nepokazila a domáca limonáda zostala dlho studená?

Potravinám najviac škodia teplotné prechody. Cestou na dovolenku alebo napríklad na chatu ich pritom nachystané občerstvenie zažije hneď niekoľko – z chladničky do vyhriateho auta a potom znovu šup do mrazu. Ideálne podmienky pre mikroorganizmy, ktoré sa v jedle prebudia a pokazia ho.

Sušené ovocie alebo keksy zvláštnu starostlivosť nepotrebujú – horúce teploty im neublížia. Ak si však chcete byť istí, že celodenný výlet na kúpalisko alebo rozpálenú pláž prežije aj šunková bageta a ovocný šalát, nezabudnite na správne chladenie.

1. Chladiace boxy do kempu aj na pláž

Ak v lete chodíte každý víkend do kempu alebo si so sebou beriete často jedlo na výlety, kúpte si prenosný chladiaci box. Plastový kufrík má izolované steny aj veko, takže k potravinám nepustí horúci vzduch ani slnko.

Predtým než jedlo zbalíte do chladiaceho boxu, nechajte ho najprv poriadne vychladiť v chladničke. O to dlhšie vydrží čerstvé aj na cestách. Chladiaci box ho potom udrží studené niekoľko hodín. A keď jedlo navyše obložíte zmrazenými chladiacimi vložkami, vyhrali ste nad horúčavou po celý deň.

NÁŠ TIP: Ak sa vydávate s boxom plným jedla na pláž, nájdite preň miesto v tieni pod slnečníkom a prikryte ho uterákom – vďaka tomu zostane jedlo v chladničke dlhšie studené.

Ak chcete mať istotu, že jedlo v boxe dlho vydrží, vložte medzi potraviny zmrazené chladiace vložky. S nimi jedlo zostane studené a nepokazí sa pokojne aj 24 hodín. • 

2. Autochladničky na dlhú cestu

Rozhodli ste sa, že tento rok precestujete celé prázdniny? Potom budete potrebovať autochladničku. Tento pomocník totiž prakticky nahradí klasickú chladničku, na ktorú ste zvyknutí z domu. Jedlo ochladí až 20 °C pod okolitú teplotu a udrží ho v chlade.

Na pešej túre v lese však autochladničku nevyužijete. Potrebuje totiž zdroj elektrickej energie. Ak sa však vydávate na cesty autom, nie je čo riešiť – jednoducho ju pripojíte do autozapaľovača alebo zásuvky a chladíte. Autochladničky sú vybavené káblami s dĺžkou 2–3 metre, takže v pohode dosiahnu až do kufra auta.

Pred nákupom si ale skontrolujte, koľko voltov chladnička potrebuje k prevádzke – väčšina áut má prípojku na 12 V. Ideálne je tiež vždy chladiť za jazdy, po vypnutí motora vydrží chladnička chladiť len asi hodinu.

Vybitia autobatérie sa báť nemusíte – kvalitnejšie autochladničky sú totiž vybavené funkciou automatického vypnutia chladenia v prípade, ak by sa batéria príliš vybíjala.

NÁŠ TIP: Autochladnička sa vám bude hodiť aj v zime. Väčšina zariadení totiž vie potraviny vnútri nie len chladiť, ale aj zahrievať – dokonca až na 65 °C.

3. Termotašky na piknik aj kúpalisko

Obed na deke v parku alebo popoludňajšie leňošenie pri bazéne s občerstvením k letu neodmysliteľne patria. Ak vám stačí desiatu aj pitie udržať v chlade len na pár hodín, je ideálnym riešením chladiaca taška.

Vo vnútri je väčšinou vybavená fóliou, ktorá odráža teplo aj chlad a udrží tak potraviny pri rovnakej teplote celé popoludnie. Termotašky sú navyše skladné – hneď ako svoje zásoby zjete a vypijete, tašku jednoducho poskladáte a schováte.

NÁŠ TIP: Väčšina termotašiek je na zips – keď si do nej siahnete po nápoje, uistite sa, že ste potom tašku opäť dobre zavreli. Ak necháte zips pootvorený, bude do nej prúdiť horúci vzduch a jedlo sa ľahšie pokazí.

Ak na kúpalisku nenájdete tienisté miesto, zakryte termotašku uterákom alebo dekou – tak vydrží chladiť dlhšie. • 

4. Termosky: nezabúdajte na pitie

Čo by bol sparný deň bez poriadne vychladených nápojov. Nezabúdajte preto pri balení občerstvenia ani na nápoje. Vyberajte termosky nebo termohrnčeky, ktoré majú dvojité nerezové steny – tie udržia tekutiny studené aj 10 hodín.

NÁŠ TIP: Ak chcete udržať nápoje ľadové ešte dlhšie, vhoďte do termosky pár kociek ľadu.

5. Správne balenie pol úspechu

Dôležité nie je len to, kam jedlo uložíte, ale tiež ako ho predtým zabalíte. Keď obloženú bagetu necháte iba tak v obrúsku, dlho vám nevydrží ani v chladiacom boxe. Uzavrite radšej potraviny do nádobiek alebo si kúpte termomisky, v ktorých bude jedlo v bezpečí aj v lete.

Dobre vám poslúžia aj vákuové vrecká. A dať do nich môžete prakticky čokoľvek – naložené mäso alebo napríklad hotový cestovinový šalát. Vrecká potom dajte do chladiaceho boxu a jedlo sa vám nepokazí.

Ak nemáte práve po ruke termoriad ani špeciálne vrecká, siahnite aspoň po alobale – na rozdiel od klasického obrúska udrží teplotu potravín dlhšie.

Ak idete na kúpalisko, zaobstarajte si termotašku. Do kempu alebo na pláž je ideálny chladiaci box a na dlhé cesty sa vyplatí elektrická autochladnička. • 

Na chladenie potravín myslite v lete ešte predtým, než sa vydáte na cesty – pri nákupe. Namiesto klasickej nákupnej tašky si so sebou do obchodu vezmite tú chladiacu a nákup naukladajte priamo do nej. V letných tridsiatkach tak budete mať istotu, že sa vám jedlo nepokazí už cestou domov.

 

Top 5