Najčastejšie detské zlozvyky a ako sa ich zbaviť | Blog Mall.sk

Zatočte s najčastejšími detskými zlozvykmi

Cmúľanie prsta ako predjedlo, ohryzená ceruzka ako hlavný chod a ožužlané vlasy ako dezert? Pokiaľ má aj vaše dieťatko podobné chúťky, je čas ho zlozvyky odnaučiť. Prezradíme vám, čo najčastejšie detské zlozvyky spôsobuje a ako ich odstránite.

Čo sú zlozvyky a ako vznikajú

Ako zlozvyk sa u detí označuje pravidelné správanie, ktoré spoločnosť netoleruje. Môže to byť okusovanie ceruzky, žmolenie trička alebo napríklad skákanie do reči. Každý zlozvyk má svoju príčinu a dieťa si ju nemusí uvedomovať. Zlozvyky často spôsobuje napríklad nervozita, nuda alebo neukojené pudy. 

Na zlozvyky sa samozrejme neumiera, ale ak prekročia pomyselnú hranicu, môžu negatívne ovplyvniť vývoj dieťaťa, prípadne si deti môžu zlozvyky odniesť až do dospelosti. Ak si váš syn raz za týždeň strká ceruzku do úst, nemusí to byť nutne zlozvyk. Musíte ale sledovať, či je správanie detí stále v prijateľnej miere, alebo už svojím správaním škodia sebe alebo svojmu okoliu.

Za zlozvyky deti nikdy netrestajte. Nič tým nevyriešite a problémy naopak prehĺbite. Počítajte s tým, že odstraňovanie zlozvykov je beh na dlhú trať, takže sa obrňte trpezlivosťou a riaďte sa týmito pravidlami:

  • Zlozvyk pomenujte a zmierte sa s tým, že ho dieťa má.
  • Hľadajte príčinu zlozvyku a pomenujte situácie, keď ho dieťa vykonáva.
  • Pokúste sa odstrániť príčinu alebo za zlozvyk nájdite náhradnú aktivitu.
  • Chváľte dieťa za prejavenú snahu, vyjadrujte mu pochopenie a povedzte mu, že sa na neho nehneváte.
  • Nenechajte sa ovládnuť emóciami a porozprávajte sa s deťmi o zlozvykoch s rozumom a chladnou hlavou. • 

Cmúľanie prstov

Cmúľanie palca je u bábätiek roztomilé, ale ak si deti túto zvyklosť prenesú do školského veku, zarobíme si na problémy s bacilmi. S cmúľaním palca by deti mali skončiť po štvrtom roku - ak neprestanú, je čas zasiahnuť.

Cmúľanie palca zvyčajne spôsobuje nuda alebo nervozita. Niektoré deti sa týmto spôsobom tiež upokojujú počas zaspávania. Vysvetlite preto deťom, že cmúľanie palca im môže spôsobiť problém so zúbkami alebo že kvôli tomu budú častejšie choré. 

Prečítajte si, ako deti zbaviť závislosti na cumlíka >>

Hryzenie nechtov

Niektoré deti prejdú z cmúľania palca na hryzenie nechtov, ale nie sú v tom samy - tento zlozvyk často trápi aj dospelých. Najčastejšou príčinou je nervozita a stres, nechty si hryzie zhruba polovica detí v školskom a dospievajúcim veku.

Najprv deťom vysvetlite, že kvôli hryzeniu nechtov budú mať škaredé ruky alebo si do úst prenesú bacily, a budú musieť ísť k doktorovi. Ak to nezaberie, vyskúšajte bezfarebný lak na nechty. Je horký a kyslý, takže si deti hryzenie rýchlo rozmyslia.

Najvačším nepriateľom detským zlozvykov je aktivita. Pri vymýšľaní hier podajte dieťaťu pomocnú ruku, stavejte spoločne stavebnicu alebo si zahrajte spoločenskú hry. Skrátka robte všetko preto, aby bola vaša ratolesť stále zamestnaná. • 

Špáranie v nose

Jeden z najmenej vábnych zlozvykov, ktorý si žiaľ ľudia odnášajú z detstva do dospelosti. Ak si vaše dieťa strká prsty do nosa, rozhodne mu nezakazujte si na nos siahať. Každý človek si občas potrebuje pošúchať nos, keď ho napríklad svrbí.

Vysvetľovanie začnite tým, že na vyčistenie nosa slúži vreckovka - skúste potom pred dieťaťom častejšie smrkať. Povedzte mu tiež, že ak z nosa potrebuje niečo dostať, nech odíde do vedľajšej miestnosti alebo to urobí v súkromí.

Osvedčenou metódou sú zvlhčovacie spreje do nosa. Deti potom ľahšie smrkajú a netvorí sa im v nose toľko suchého, ktoré majú tendenciu ťahať von.

Vyberte deťom vhodný sprej do nosa >>

Žmolenie trička

Podľa žmolenia trička zaručene poznáte dieťa, ktoré je nervózne. Aj preto nájdete typických žmoličov napríklad pri tabuli v škole, u doktora alebo na školskej besiedke. 

Vysvetlite deťom, že týmto zlozvykom dávajú svoju nervozitu príliš najavo, a odporučte nahradiť žmolenie inou, menej nápadnou činnosťou. Kúpte im pre tieto situácie talizman napríklad v podobe malého plyšového medvedíka a povedzte, že im bude robiť psychickú podporu. Alebo im dajte mincu, ktorú môžu počas skúšania občas stlačiť v vrecku. 

Skákanie do reči

Deti majú neustále čo povedať a potrebujú to povedať hneď. Tento zlozvyk typicky prejde s vekom, ale je dôležité skákanie do reči držať v rozumnej miere. Inak vaša ratolesť v spoločnosti iných detí príliš obľúbená nebude.

Skákanie do reči často pramení z toho, že rodičia deťom nevenujú dostatok pozornosti a deti si ju potom musia vynucovať. Od chvíle, kedy sa dieťa naučí plynule hovoriť, s ním veďte rozhovory rovnako ako s dospelým. Dbajte na to, aby ste mali v konverzácii rovnaký priestor, a zaujímajte sa o to, čo dieťa hovorí, aj keď sú to len náhodné myšlienky. Tiež mu vždy odpovedajte na otázky.

Konverzácia medzi viacerými deťmi sa občas zvrhne vo vzájomné skákanie si do reči. • 

Ohlodávanie ceruzky

Tento zlozvyk zvyčajne značí, že dieťa intenzívne premýšľa alebo je pri písaní nervózne. Tak či onak ide o dobré znamenie, pretože signalizuje, že dieťaťu na výtvore záleží.

Začnite opäť vysvetľovaním a argumentujte tým, že si hryzením ceruzky poničí zuby či prehltne bacily. Ak to nezaberie, nasaďte na koniec ceruzky niečo, čo dieťa v chrumkaní zastaví, napríklad plyšovú bambuľu.

Doplňte deťom zásoby písacích potrieb >> 

Žuvanie vlasov

Niektoré dievčatká používajú svoje vlasy ako nástroj pre potlačenie nudy alebo nervozity a tak si na ne často siahajú alebo si ich strkajú do pusy. Tento nešvár vyriešite podobne ako hryzenie nechtov. Ak nepomôžu argumenty, skúste deťom zamestnať ruky hračkou alebo tabletom. Proti žuvaniu vlasov pomôžu cukríky alebo žuvačky.

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás aj na sociálnych sieťach – sme na Facebooku, Instagrame aj na Youtube

 

Top 5