Zábava do batoha: 8 spoločenských hier, ktoré vás pobavia | Blog Mall.sk

Zábava do batoha: 8 spoločenských hier, ktoré vás pobavia

Či už sa chystáte na hory alebo chcete pred zimou utiecť do teplých krajín, nezabudnite si do batoha pribaliť pár hier na dlhé večery. Máme pre vás tipy na 8 spoločenských hier, ktoré sa zmestia aj do malej tašky, ale giganticky sa s nimi pobavíte.

1. Cardline alebo je vyšší labrador, alebo kapybara?


Ak máte radi nenáročné vedomostné hry, pribaľte si na výlet ľubovoľnú hru zo série Cardline alebo Timeline. Hráči si rozdajú kartičky zvierat, vynálezov alebo historických udalostí a postupne ich vykladajú na stôl do radu. Háčik je v tom, že kartu pokladáte vždy medzi dve karty na stole a musíte sa trafiť tak, aby napríklad všetky zvieratá boli zoradené vzostupne podľa svojej výšky.

Ak sa netrafíte, potiahnete si novú kartu. Ak sa trafíte, máte na ruke o kartu menej. Vyhráva ten, kto sa prvý zbaví všetkých kariet.

2. Krycie mená alebo spájajte nespojiteľné slová

Krycie mená je originálna slovná hra od popredného českého tvorcu spoločenských hier Vlada Chvátila. Na začiatku sa rozdelíte do dvoch tímov a na stôl rozmiestníte 25 kartičiek s náhodnými slovami. Medzi nimi má každý tím ukrytých 8 alebo 9 kartičiek, ktoré predstavujú krycie mená agentov.

Vďaka špeciálnym kartičkám s modrými a červenými políčkami vie našepkávajúci z oboch tímov, kde sú rozmiestnení ich agenti. • 

Každý tím vedie našepkávač, ktorý ako jediný pozná slová svojho tímu. Jeho úlohou je vymyslieť medzi týmito slovami asociácie tak, aby vďaka ním spoluhráči slová poznali. Keď sa im to podarí, tím dostane body. Ak sa ale netrafia a označia slovo druhého tímu, dostane body on. Víťazí tím, ktorý ako prvý odhalí všetky svoje slová.

Krycie mená sú pre 4 až 8 hráčov. Ak si chcete zahrať iba vo dvojici, zakúpte si špeciálnu verziu Krycie mená: Duet.

3. Najmenšie stádo vyhráva

Hra 6 bere prevracia pravidlá väčšiny doskových hier tým, že v nej vyhráva hráč, ktorý získa najmenej bodov. Každý hráč drží v ruke karty s číslom 1 až 55. Všetci postupne vykladajú karty do radov od najnižšej hodnoty k najvyššej.

Akonáhle nemôžete kartu do žiadneho radu vyložiť (pretože má menšiu hodnotu) alebo položíte do radu šiestu kartu, vezmete si všetky karty v rade a dostanete toľko bodov, koľko je na kartách symbolov kravy.

Na konci hry víťazí ten, kto má na nazbieraných kartách najmenej kráv.

4. Výbušné mačiatka alebo pozor na explodujúce karty

Pamätáte na Čierneho Petra? Výbušná koťátka sa hrajú podobne, ale sú napínavejšie a navyše okorenená čiernym humorom. Princíp je jednoduchý: hráči majú na stole jednu kôpku kariet, z ktorých si postupne ťahajú. Kto si vytiahne výbušné mačiatko, vybuchne s ním a ide z kola von.

Kartičky z hry Výbušné koťátka zdobia vtipné ilustrácie od autorov populárneho internetového komiksu The Oatmeal. • 

Nie je to len o náhode. Pomocou ostatných kariet trebárs preskočíte koleso, donútite súpera potiahnuť si viac kariet alebo iným spôsobom manipulujete s hrou. Víťazí hráč, ktorý zostane v hre ako posledný a nestane sa obeťou vybuchujúcich mačiatok.

5. Mascarade, alebo je váš kamarád kráľ, či zlodej?

Blafovacie hry, v ktorých si hráči rozdeľujú skryté role, patria medzi obľúbené párty aktivity. V karnevalovej hre Mascarade dostanú hráči na začiatku hry rôzne role od kráľa cez biskupa po zlodeja. Každá rola má svoju schopnosť:

• kráľ si napríklad vezme tri mince z banky,

• biskup si vezme dve mince od najbohatšieho hráča

• a zlodej si vezme po jednej minci od hráčov po svojej ľavici a pravici.

Háčik je v tom, že hráči si v priebehu hry svoje role medzi sebou tajne menia. Rýchlo tak stratíte prehľad o tom, aké role majú vaši súperi, a dokonca aj v tom, ktorú rolu máte práve vy. Ak použijete schopnosť role, ktorú pred sebou v skutočnosti nemáte, môže vás iný hráč nachytať a stratíte mince. Vyhráva ten hráč, ktorý ako prvý nazbiera 13 mincí.

6. Čierne historky alebo pátrajte, ako to skutočne bolo

Keď medzi sebou nechcete stále len súperiť, pribaľte si zhovorčivú kooperatívnu hru Čierne historky. Spoločnými silami v nej riešite kuriózne prípady z čiernej kroniky. Jeden z hráčov si na začiatku potiahne kartu a ostatným prečíta krátky úvod z prednej strany karty, napríklad: "Len vďaka tomu, že mal kuchár po ruke mobil, zostal nažive". Na zadnej strane potom nájde presný popis toho, ako sa príbeh udial, a prečíta si ho len on sám.

Ostatní hráči kamarátovi s kartičkou pokladajú otázky, na ktoré odpovedá iba áno/nie. Pomocou týchto otázok sa musíte dopátrať k tomu, ako sa príbeh udial. V hre nikto nevíťazí, ani neprehráva. Zábava spočíva v odhaľovaní zápletiek bizarných príbehov.

Na Čierne historky potrebujete aspoň 2 hráčov. Maximálny počet hráčov nie je obmedzený.

V našej ponuke nájdete aj množstvo klasických spoločenských hier. • 

7. Bang! alebo obľúbená kovbojská prestrelka

Bang! patrí medzi najobľúbenejšie kartové hry a skupinky hráčov ho pravidelne hrajú v krčmách, čajovniach aj v obývačkách. Vžijete sa do úlohy kovbojov v prestrelke, pričom cieľom je zneškodniť všetkých súperov a zostať posledným kovbojom nažive. Pomôžu vám v tom

• karty Bang!, ktorými súpera zraňujete,

• sudy, za ktoré sa naopak kryjete,

• alebo pušky, kone, dostavníky a ďalšie kartičky, ktoré vám dávajú rôzne výhody.

K hre Bang! vyšlo veľa rozšírení, ktoré pridávajú nové postavy, schopnosti a štýly hry. Pokiaľ si teda chcete užiť ešte viac zábavy a rôznorodosti, kúpte si k základnej hre jedno, dve rozšírenia.

V Bangu si zasúperí 2 až 7 hráčov.

8. Korytnačie preteky alebo rýchla hra s pomalými korytnačkami

Aj napriek názvu Korytnačie preteky ide o svižnú a napínavú hru. Každý hráč si na začiatku vylosuje korytnačku a pomocou kariet v ruke ju posúva cez herný plán až do záhona šalátu.

V balíčku sú karty, ktorými posúvate korytnačky dopredu, dozadu, alebo karty, ktoré posunú dopredu len korytnačku na poslednom mieste. Nie každá karta naviac posunie vašu korytnačku. Niektoré potrebné hovoria, že zelená korytnačka sa posunie o dve políčka, čo môže byť práve súperová korytnačka. Aby ste vyhrali, musíte preto nielen posúvať svoju, ale aj škodiť súperovým korytnačkám.

Korytnačie preteky usporiadate v 2 až 5 hráčoch.

Pozrite si naše tipy na ďalšie spoločenské hry >> 

 

 

Top 5