Učenie s deťmi: akým chybám sa vyvarovať? | Blog Mall.sk

Učenie s deťmi: akým chybám sa vyvarovať?

Škola je v plnom prúde a to pre školákov znamená aj pravidelnú dávku domácich úloh. Domáce precvičovanie je ale niekedy poriadny záprah aj pre rodičov. Čítajte, aké sú najčastejšie chyby pri písaní domácich úloh s deťmi.

1. Úlohu vyriešite za dieťa

Aj keď úlohy dieťa nebavia alebo sa práve ponáhľate na poobedňajšiu zmenu, vyhraďte si na precvičovanie učiva dostatok času a nechajte školáka, nech cvičenie vyrieši sám. Tým, že mu poviete, ako úlohu vyriešiť alebo mu dokonca rovno nadiktujete správny výsledok, ničomu nepomôžete.

Vy buďte len vždy poruke, aby ste dieťaťu vysvetlili prípadné nejasnosti, a nakoniec skontrolujte, či nemá napríklad vo výpočte chyby.

Náš tip: Pomôžte vášmu potomkovi so správnou organizáciou domácich úloh - poraďte mu, nech začne vždy tými zložitejšími, kým ešte nie je unavený. Až potom sa môže pustiť do jednoduchších zadaní, ktoré zvládne raz dva.

Nerobte školské povinnosti za vášho drobca. Naučte ho samostatnosti tým, že ho necháte, nech si sám napíše domáce úlohy aj nachystá aktovku na ďalší deň. Vy len skontrolujte, či niečo nezanedbal. • 

2. Necháte v tom dieťa samé

Ani druhý extrém dieťaťu nepomôže. Ak si školák nevie so zadaním rady, zbytočne by ste ho nechávali aj hodinu sedieť nad zošitom a premýšľať:

  • Dajte vašej ratolesti chvíľu, nech sa nad riešením zamyslí.
  • Vypočujte si, ako chce úlohu spracovať alebo čomu nerozumie.
  • Potom ho otázkami naveďte na správnu cestu - pýtajte sa napríklad, prečo zvolil tento postup, či mu nechýbajú nejaké údaje alebo či iný spôsob nebude lepší.

3. Nevyhradíte na písanie úloh dosť času

Aj keď sa vám ani školákovi popoludní do povinností nechce, pristúpte k úlohám aktívne a nenechávajte ich až na ráno. V zhone dieťa urobí viac chýb a zbytočne bude v strese.

Radšej si stanovte pevný denný poriadok a vyhraďte v ňom konkrétny čas aj na precvičovanie učiva - spýtajte sa školáka, kedy mu učenie vyhovuje: môže to byť hneď po príchode zo školy alebo neskôr popoludní, keď si odpočinie. Ak dáte domácim úlohám režim, dieťa si na ne zvykne a nebudete ho musieť každý deň do učenia nútiť.

Náš tip: Vyhnite sa robeniu úloh tesne pred spaním, kedy je dieťa unavené a klipkajú mu oči. Dobre tiež urobíte, keď víkendové úlohy zvládnete už v piatok - dieťa si ich odbije a nestane sa mu, že popri všetkej zábave potom na nejaké cvičenie zabudne.

Dodržujte nastavené pravidlá a čas na učenie nechajte dieťaťu výhradne na školské povinnosti. Nevyrušujte ho pri domácich úlohách napríklad s vynesením odpadkového koša alebo utieraním riadu. To môže urobiť neskôr. • 

4. Odbiehate od témy

Či už vám dieťatko vysvetľuje, akú má domácu úlohu, alebo ticho sedí a počíta matematické cvičenia, sústreďte sa na neho naplno a neodbiehajte k iným činnostiam. Dopísať pracovný e-mail alebo natrieť chlieb na olovrant môžete potom.

Keď budete pri písaní úloh pobehovať po byte a riešiť iné veci, stratíte prehľad o tom, čo školák práve robí, a nebudete mu môcť poradiť. A navyše dieťa zbytočne rozptýlite.

5. Porovnávate dieťa s ostatnými

Tvoja sestra toto učivo zvládala ľavou zadnou. My v tvojom veku sme mali samé jednotky. A čo Jarka z vedľajšej triedy? Tá zvláda úlohy úplne sama.

Na podobné porovnávanie radšej zabudnite - dieťa len znervóznite a písanie úlohy pre neho bude ešte zložitejšie. Radšej si v pokoji sadnite a pokúste sa spoločnými silami dopracovať k správnemu riešeniu. A nezabudnite chváliť. Ak vášmu dieťaťu robí problém malá násobilka a dnes spočítalo všetko na prvú dobrú, dajte mu najavo, že sa zlepšuje a ste na neho pyšní.

6. Používate vlastné metódy

Možno ste si všimli, že vaša ratolesť používa iné postupy na výpočet príkladov než vy. Je to v poriadku - rešpektujte, že v škole vysvetľujú učivo inak, než kedysi učili vás. Dieťatko v žiadnom prípade nepreúčajte, v škole by potom malo zbytočné problémy.

Náš tip: Ak výpočtu nerozumiete alebo sa nevyznáte v preberanej látke, nechajte školáka, nech vám učivo vysvetlí. Vy tak aspoň porozumiete postupu a môžete úlohu skontrolovať a dieťa si tým zase látku zopakuje. Prípadne sa nehanbite a obráťte sa priamo na učiteľa, ktorý vám poradí.

Ako hovoriť s učiteľom? >>

Ak chcete dieťa preskúšať z preberanej látky, nenúťte ho, aby vedelo zápisky slovo od slova. Väčšinou stačí, keď porozumie hlavnému zdeleniu a vysvetlí vám všetko vlastnými slovami. • 

Na čo ďalej myslieť?

Aby sa dieťatko cítilo pri písaní domácich úloh v pohode, myslite aj na pracovné prostredie a atmosféru, ktorú pri precvičovaní nastolíte. Čo ešte pomôže:

Nechajte dieťa, nech sa sústredí. Niektorí školáci sa pri písaní úloh rôzne vrtia, cvakajú perom alebo napríklad podupávajú nohami. Ak to drobcovi pomáha v sústredení, nezakazujte mu to.

Využite moderné technológie. Snažte sa, aby dieťa škola bavila. Ak sa s určitou látkou trápi, spríjemnite mu učenie čo najviac - vymyslite pre neho zábavný kvíz na preberanú tému, vytvorte obrázkové kartičky alebo využite aplikácie na mobile či tablete. 

Vytvorte ideálne pracovné prostredie. Na učenie potrebujú deti pokoj a vhodné pracovné miesto. Ak ste nestihli vybaviť izbičku pred začiatkom školy, napravte to a kúpte dieťaťu rastúci pracovný stôl aj výškovo nastaviteľnú stoličku. Myslite aj na dostatok svetla a ticho - pri písaní úloh vypnite televíziu.

 

Top 5