Ako zvládnuť školu v obývačke? | Blog Mall.sk

Škola v obývačke: 7 rád od odborníka na domáce vzdelávanie

V posledných týždňoch sadajú školáci miesto školských lavíc za stôl vo vlastnej izbe a úlohu učiteľov preberajú rodiča. Udržať deti pri učení v domácom prostredí ale nie je len tak. Spýtali sme sa preto prezidenta Asociace pro domácí vzdělávaní, Vladislava Soukupa na tipy, ktoré rodičom pomôžu. Sám má skúsenosti s domácou výučbou svojich 7 detí.

Rodčia boli zvyknutí pripraviť deťom desiatu a vyprevadiť ich do školy. Teraz majú školákov doma celý deň a cez noc sa sami stali učiteľmi.

Väčšina škôl posiela rodičom elektronicky cvičenie alebo témy, ktoré si žiaci v čase domácej karantény naštudujú. Vladislav Soukup, prezident Asociace pro domácí vzdělávaní, radí rodičom hlavne zachovať pokoj. Domácej výučbe sa venuje už 20 rokov a spolu so svojou ženou odučil v obývačke všetkých svojich 7 detí.

Aj keď je pre vás rola domáceho učiteľa novinkou, určite ju zvládnete. Pomôžu vám v tom nasledujúce rady:

1. Nemusíte všetko poznať

Keď si to uvedomíte, uľaví sa vám. Dieťa nepotrebuje, aby ste mu všetko učivo odvykládali ako prednášku. Oveľa lepšie je podľa Vladislava Soukupa spoločné objavovanie.

Ak už si zo školy nepamätáte, ako sa počíta trojčlenka alebo kde leží Barentsovo more, nevadí, otvorte matematické tabuľky alebo prelistujte atlas a spoločnými silami sa s dieťaťom doberiete k výsledku. Vďaka tomu, že deti na riešenie prichádzajú samy a informácie len pasívne neprijímajú, si nakoniec všetko ľahšie zapamätajú.

,,Dôležité je, aby si rodičia uvedomili, že sami základku absolvovali. Aj keď za tie roky veľa vecí zabudli, nie je dôvod, aby to nezvládli znova. Navyše, nie je nutné, aby sa rodičia bifľovali látku dopredu a mali všetko v malíčku. Rodič je skôr ako tréner: pripravuje dieťa na výkon, ale sám nemusí byť vrcholový športovec. Stačí, keď sa pozerá, pozoruje a pomáha školákovi, aby dosiahol cieľ. "

Vladislav Soukup, rodič a prezident Asociace pro domácí vzdělávání

Objavujte spoločne divy prírody aj pomocou mikroskopu z MALL.SK. >>

V učení buďte dieťaťu parťákom. Spoločné objavovanie vás stmelí a chvíľky učenia si užijete. • 

2. Učenie si naplánujte

Ak vám škola posiela úlohy s predstihom, využite to a rozplánujte si učenie na týždeň alebo dva dopredu. Oveľa lepšie tak odhadnete čas, ktorý každý deň musia deti nutne škole venovať. ,,My si bežne pripravujeme dlhodobý plán, pokojne na niekoľko týždňov alebo mesiacov. Ten potom operatívne prispôsobujeme trebárs podľa toho, na čo má dieťa práve náladu alebo aké je počasie, "opisuje Soukup.

Dajte deťom tiež priestor na hry a ďalšie aktivity. Aj maľovaním alebo čítaním knižiek sa rozvíja.

Náš tip: Pokiaľ má dieťa úlohy hotové rýchlo, nepridávajte mu ďalšie, ktoré neboli pôvodne v pláne. Keď školák vie, že po rýchlejšom splnení všetkých povinností má viac voľna, pustí sa vždy do učenia s vervou.

3. Nastavte doma režim, ale...

Domáce prostredie zvádza deti k hrám a zábave. Aby nešla škola úplne stranou, nastavte jasné pravidlá a režim. Nie je nutné, aby deti presne úderom ôsmej hodiny zasadli k stolu a otvorili učebnice. Určite si ale aspoň približný čas, kedy sa do učenia pustíte, plus mínus päť minút.

Ak vám to pomôže, pokojne si zo začiatku nastavte režim ako v škole, venujte sa vždy 45 minút jednému predmetu. Postupom času si spoločné učenie osvojíte a časový rozvrh upravíte na mieru vášmu dieťaťu. Ak potrebuje viac času na matematiku, venujte mu ho. Cvičenie zo slovenčiny trebárs zase zvládne o desať minút rýchlejšie.

,,Každá rodina má svoj štýl výučby, ktorý jej vyhovuje. Pokojne prispôsobte režim učenia bežnému chodu rodiny. Moja manželka má napríklad na starosti niekoľko školákov, keď potrebuje variť, posadí ich do kuchyne a pri tom chystá jedlo. Jeden medzitým nahlas číta z knižky, druhý zase vypĺňa cvičenie v písanke. "

Vladislav Soukup, rodič a prezident Asociace pro domácí vzdělávání

4. Nerobte z vášho domova školu

Aj keď sa zdá, že sa vaša obývačka pomaly premieňa na učebňu chémie, stále zostáva hlavne domovom. Nechajte deti, nech si užívajú domáceho prostredia, kde sa nemusia hlásiť a sedieť so založenými rukami. A má dieťa práve dnes náladu na učenie v kuchyni alebo v obývačke, dovoľte mu to.

,,Školy väčšinou zadávajú deťom úlohy, ktorým sa rodičia prispôsobujú. To ale neznamená, že to musí doma vyzerať ako v škole. Vždy si uvedomím, že doma by malo byť všetko pokojné a bez stresu. Ideálne sa preto zbavia školského prostredia plného pravidiel, buďte sami sebou a dajte učenie trochu voľnosti. Keď sa dieťa potrebuje sústrediť, nech ide do svojej izby. Inak ho ale pokojne nechajte, nech sa učí kdekoľvek."

Vladislav Soukup, rodič a prezident Asociace pro domácí vzdělávání

Domácnosť nie je škola. Uvoľnite pravidlá a dovoľte dieťaťu, nech sa učí tak, ako mu vyhovuje. • 

5. Nechajte súrodencov, nech si pomáhajú

Ak máte doma viac detí, zapojte ich, nech si vzájomne pomôžu. Rovnako to robí aj Vladislav Soukup: ,,Deti si vždy poradia medzi sebou. Pri našich ratolestiach vidíme, ako sa menšie deti bežne učia od starších. Dokonca si raz tí starší priamo hrali na učiteľa, prevzali našu úlohu a učili svojich súrodencov nejaký predmet. Aspoň vďaka tomu zistili, že je to obrovská fuška."

Vyberte deťom tabuľu na kreslenie >>

6. Učte deti hrou

Nudné vypĺňanie cvičenia alebo počítanie príkladov ku škole síce patrí, ale dlho to vaše ratolesti nevydržia. Zapojte kreativitu a na každý deň im nachystajte učiacu hru. Zábavnú formu vymyslite aj pre úlohy, ktoré sú inak založené na drile a rutine:

• na diktáty a precvičovanie pravopisu nájdete mnoho interaktívnych aplikácií,

• násobilku zasa natrénujete trebárs pomocou pexesa - napíšte na jednu kartičku príklad a na druhú výsledok, dieťa má za úlohu hľadať padnúcu dvojicu.

Veľa inšpirácie nájdete na internete. ,,Odporúčam rodičom, aby si prešli stránky rôznych vydavateľstiev. Trebárs Fraus v tejto ťažkej situácii sprístupnilo zdarma všetky elektronické učebnice pre základné aj stredné školy," upozorňuje Soukup.

Objavte aplikácie na precvičenie detských mozgových závitov. >>

Náš tip: Učenie odborných predmetov vám uľahčí potrebné sledovanie životopisných filmov alebo takzvaná Khanová akadémia - na tejto stránke nájdete zadarmo zábavné cvičenia a lekcie z matematiky alebo napríklad prírodovedy. Tiež veľa učebníc nájdete online.

Vytvorte si doma laboratórium: tajomstvo chémie objavíte pomocou hier s pokusmi. >>

7. Nebojte sa požiadať o pomoc

Ak si s nejakou látkou neviete rady, zamyslite sa, či nemáte vo svojom okolí niekoho povolanejšieho. Kamarát geológ deťom vysvetlí, ako vznikajú horniny, otecko kutil vie zase všetko o elektrickom obvode.

Prípadne sa spojte s ostatnými rodičmi. Poradia vám alebo sa dohovoríte, že cez videohovor budete učiť všetky vaše deti zároveň.

Keď všetko zlyhá, obráťte sa na školu. Aj tam sú určite k dispozícii učitelia, ktorí vám v prípade núdze poradia.

Keď si dieťa splní úlohy z matematiky, zemepisu alebo fyziky, spomeňte si tiež na zábavné predmety, ako je telocvik alebo výtvarná. • 

Ďalšie tipy pre rodičov

• Úloh zo slovenčiny, dejepisu alebo chémie majú deti dosť. Preložte deň tiež zábavnými predmetmi, ako je telocvik alebo napríklad výtvarná.

• Ešte obľúbenejšie sú pre deti prestávky. Myslite na ne aj v domácej škole. Keď je školák unavený, nech pokojne vybehne na pár minút na záhradu. Lenivejšie dni sa venujte predmetom, ktoré nie sú tak náročné.

• Najviac sa deti učia praxou. Doma je veľa činností, ktorými deti rozširujú svoje vedomosti a zručnosti, okrem klasických domácich úloh ich zapojte trebárs aj do varenia, pečenia, záhradníčenia alebo kutilstva.

Berte domáce vzdelávanie pozitívne - svoje deti spoznáte aj z inej stránky. A nezabudnite, že sme v tom spolu. Čokoľvek potrebujete pre hladký chod domácnosti, vám dovezieme rýchlo a bezpečne.

 

Top 5