Hit tohtoročných Vianoc? Studený porcelán zo škrobu a sódy | Blog Mall.sk

Hit tohtoročných Vianoc? Studený porcelán zo škrobu a sódy

Zabudnite tento rok na svoje staré gule a vyrobte si originálne vianočné ozdoby zo studeného porcelánu. Stačí vám na to len kukuričný škrob, jedlá sóda a trocha vody.

Bez krásne ozdobeného stromčeka by neboli pravé Vianoce. Klasické gule však časom omrzia, tak si tento rok vianočné ozdoby vyrobte sami – alebo so svojimi deťmi. Ukážeme vám, ako na to.

Kde sa vzal studený porcelán?

Hmote, ktorú použijeme na výrobu vianočných ozdôb, hovoríme studený porcelán. Objavila sa na začiatku 19. storočia a za jej vznik vďačíme Argentíncom. Slávu mu však zariadila až ruská továreň Imperial Porcelain Factory, kde z nej robotníci vyrábali napríklad dekoratívne kvetiny na parfumy pre cára a jeho rodinu.

Dnes sa so studeným porcelánom stretnete najčastejšie v oddelení hobby. Domáci majstri z celého sveta si ho obľúbili predovšetkým pre jeho tvárnosť a dostupnosť – suroviny sa dajú zaobstarať doslova za pár eur.

Jediná nevýhoda je, že studený porcelán neznáša teplo a vlhko. Dekoráciu alebo umelecké dielo z neho vymodelujete perfektne, ale na servírovanie raňajkového čaju radšej využite hrnček z klasického porcelánu.

Studený porcelán má s tým pravým spoločnú len vonkajšiu podobu. • 

Stačí vám iba škrob a jedlá sóda

Na vianočné ozdoby je však studený porcelán doslova ako stvorený. Na jeho výrobu vám navyše stačia len 3 bežné suroviny, ktoré máte doma. Ak nie, dostanete ich v každom supermarkete.

Suroviny:

  • 1/2 hrnčeka kukuričného škrobu,
  • 1 hrnček jedlej sódy,
  • 3/4 hrnčeka vody.

Vyrábať pritom môžete do aleluja. My sme zo 100 g sódy vyrobili 38 vianočných ozdôb.

Ako na to:

  1. V hrnci zmiešajte sódu, škrob a vodu. Varte asi minútu na miernom ohni, dokiaľ hmota nezhustne.
  2. Keď sa hmota spojí a oddelí od steny hrnca, premiestnite ju pomocou varešky do misky.
  3. Prikryte hmotu mokrou utierkou a nechajte mierne vychladnúť. Následne ju premieste.
  4. Hmotu opatrne a rovnomerne vyvaľkajte (podobne ako linecké cesto). Ak sa vám lepí, posypte ju škrobom. Ale neprežeňte to, aby sa vám na hmote neurobili fľaky.
  5. Prichádza tvorivá časť – modelujte, vykrajujte, vystrihujte. Na povrch vyvaľkaného porcelánu obtlačte látku, čipku alebo vetvičky a dodajte ozdobám netradičný prvok. Na vykrajovanie použite formičky napríklad v tvare vločky, zvončeka, hviezdičky alebo srdiečka.
  6. Pred pečením si rozmyslite, či cez ozdoby budete prevliekať šnúrku alebo stužku. Ak áno, urobte v ceste dierky špajdľou.
  7. Pečte na 80 stupňoch, pol hodiny z každej strany.

Zo studeného porcelánu jednoducho vyčarujete krásne vianočné ozdoby. Zdroj: Pinterest • 

Alternatívne riešenie bez rúry: hotové ozdoby vyschnú aj voľne na vzduchu pri izbovej teplote. Sušenie trvá úmerne hrúbke ozdoby od 12 hodín až do 3 dní. Schnutie urýchlite vložením kartónu pod ozdoby.

Zvyšnú hmotu môžete skladovať vo vrecku alebo vo fólii na suchom mieste až niekoľko dní. Nikdy ju však nedávajte do chladničky.

Tipy, triky, vychytávky alebo ako to nerobiť

  • Ak nemáte kukuričný škrob, siahnite po zemiakovom. Niekedy sa však môže stať, že výsledok nedopadne podľa očakávaní.
  • Ozdoby zo studeného porcelánu nedávajte von (napríklad na adventné vence). Vlhkosť a chlad váš výtvor zničia.
  • Milujete farby? Vianočný stromček zo škrobových ozdôb nemusí byť nutne biely. Po vychladnutí môžete porcelán zafarbiť, výborne poslúžia potravinárske alebo akrylové farby. Detaily zase doladíte fixkami.

Tak čo, už tvoríte? Niet divu. Tiež sme si domácu tvorbu obľúbili. Vianočné ozdoby zo studeného porcelánu sú lacné, jednoduché a rýchle.

 

Top 5