Pardubická pernikárka radí, ako mať okamžite mäkké perníky | Blog Mall.sk

Pardubická pernikárka radí, ako mať okamžite mäkké perníky

V špajze počítate škatule so zákuskami a kontrolujete napečené druhy. Lenže uf, zrazu zistíte, že ste zabudli na perníky. Preto sme za vás vyskúšali rady pernikárky z Pardubíc. Zarobte cesto na okamžite mäkké perníky podľa rokmi overeného receptu a naučte sa pár tipov na zdobenie.

Na 4 plechy perníkov budete potrebovať:

  • 400 gramov hladkej múky,
  • 140 gramov práškového cukru,
  • 50 gramov masla,
  • 2 celé vajcia + prípadne jedno na potretie,
  • 2 lyžice medu,
  • 1 lyžičku jedlej sódy,
  • 2 lyžice perníkového korenia.

Ak chcete perníky tmavé, pridajte ešte k sypkej zmesi 3 lyžice kvalitného kakaa a približne 5–7 gramov masla.

Cesto vyvaľkajte rovnomerne – rovnako vysoké perníky sa vám budú lepšie ozdobovať. • 

Postup:

  1. Preosejte do väčšej misky múku aj cukor, pridajte sódu a perníkové korenie a všetko dobre premiešajte.
  2. Do sypkej zmesi pridajte celé vajíčka a začnite spracovávať.
  3. Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo a med. Pracujte rýchlo, hneď ako sa začne maslo aj med rozpúšťať, prestaňte hmotu zahrievať.
  4. Rozpustenú, ale nie teplú zmes medu a masla prilejte do misky a ručne vypracujte na hladké cesto.
  5. Hotový valček cesta zabaľte do fólie a minimálne na 2 hodiny dajte odležať do chladničky. Ideálne počkajte do druhého dňa.
  6. Cesto vyberte z chladničky, nechajte mierne povoliť a ešte raz ho dôkladne prepracujte.
  7. Vyvaľkajte 0,5 centimetra silnú placku, vykrajujte tvary a pečte na 160 °C približne 8–15 minút, podľa veľkosti perníkov.
  8. Ak chcete perníky lesklé, potrite ich ihneď po vytiahnutí z rúry rozšľahaným vajíčkom.

Náš tip: Väčšina ostrieľaných pernikárok nedá dopustiť na ručné hnetenie cesta. Ak však spracovávate cestá pomocou kuchynského robota, použite na hnetenie hák a nie klasické metly.

Pri zdobení perníkov môže pomáhať celá rodina. Urobte si z tejto kreatívnej chvíle tradíciu. • 

Jedna várka perníkov vystačí na ozdobenie stromčeka a pár kúskov zostane pod zub. Ak však doma sladkému fandíte, zarobte rovno dvojitú várku cesta.

Správne pečenie je len polovica úspechu – k slovu prichádza cukrová poleva

Jednu várku perníkov podľa nášho receptu zvládnete ozdobiť jednou várkou polevy. Na ňu si pripravte:

  • bielok z jedného vajíčka veľkosti M,
  • 200 gramov jemného práškového cukru,
  • asi 15 kvapiek citróna.

Cukor dvakrát preosejte. Bielok pretlačte cez jemné sitko alebo použite čistú vyradenú silonku. Zbavíte sa tak nechcených hrčiek v poleve.

Do bielka pridajte asi štvrtinu cukru a miešajte lyžicou alebo metličkou. Bielky však príliš nešľahajte. Postupne pridajte aj zvyšok cukru a pár kvapiek citróna. Výsledná poleva by sa mala ťahať, nesmie byť príliš tekutá, ale ani tuhá. Celý postup zaberie približne 15 minút.

Polevou naplňte vrecko a odstrihnite malú špičku.

Čiary a bodky. Pri zdobení svojich prvých perníkov si vystačíte s jednoduchými tvarmi. • 

Perfektné zdobenie ako od profesionálov

1. Linky

Najjednoduchšie a krásne zdobenie je, ak iba obtiahnete tenkou linkou obvod perníka. K obvodovým čiaram môžete pridať aj niekoľko reálnych detailov – napríklad okienka a dvere na chalúpke alebo čiary chvosta na kométe.

Obvodové čiary môžete tiež doplniť vlnovkou. Vytvoríte tak efekt čipky.

2. Bodky

Ďalším ľahkým variantom je obvod ozvláštniť bodkou alebo zoskupením bodiek, prípadne pridať vnútorný obrys a medzeru medzi vonkajším a vnútorným obrysom vybodkovať alebo ozdobiť kľukatou čiarou.

Bodky sú efektné aj bez obrysov. Ľahko z nich vytvoríte kytičky a v skupinkách po troch dotvoria na perníkoch jemné detaily. Použite ich aj na skrášlenie vnútorných čiar.

3. Srdiečka

Keď zvládnete bodky, ste len kúsok od maľovania krásnych srdiečok. Jednoducho vytvorte väčšiu bodku a tú pohybom vrecka pretiahnite. Tým vytvoríte polovicu srdiečka. Tesne vedľa prvej bodky začnite kresliť druhú a dotvorte srdiečko.

Keď spojíte dve pretiahnuté bodky, vytvoríte srdiečko. • 

Náš tip: Ak nakreslíte 4 drobné srdiečka vedľa seba, vytvoríte roztomilý štvorlístok, ktorý môžete nakresliť napríklad na perník v tvare prasiatka, doplniť ho nápisom PF 2019 a rozdávať ako drobný darček svojim blízkym.

4. Vyfarbovanie

Najprv si nakreslite obvodové čiary a následne štetcom alebo vreckom s väčším otvorom priestor vyplňte. Experimentujte a niektoré perníky vyfarbite iba spolovice. Obzvlášť krásne také zdobenie vyzerá na srdiečkach alebo hviezdičkách.

Vyfarbené perníky sú jednoduché, ale krásne. A deti ich milujú, pretože je na nich veľa cukrovej polevy. • 

5. Mriežka

A konečne vyššia odborná – mriežka s efektom čipky. Vytvorte pravidelnú mriežku a vypĺňajte jej okienka bodkami. Zvoliť môžete vzor kosoštvorcov, štvorcov alebo krížikov. Fantázii sa medze nekladú.

Náš tip: Ak sa bojíte, že vaša mriežka nebude presná, skúste si najprv drobnými bodkami naznačiť začiatok a koniec každej čiary.

Ubudlo z vašej škatule so zákuskami kvôli nájazdom malých i väčších maškrtníkov? Vyskúšajte ešte recepty, ktoré hravo zvládnu i deti a doplňte pred Štedrým dňom zásoby domácich dobrôt.

 

Top 5