10 tipov na veselé obaly školských zošitov | Blog Mall.sk

10 tipov na veselé obaly školských zošitov

Plastové zošitové obaly už neletia. Nielen, že sú hrozne neekologické, ale hlavne je to nuda. Spríjemnite malým školákom učenie originálnymi pestrofarebnými obalmi na zošity. Pri ich výrobe sa zabaví celá rodina.

1. Ako základ použite baliaci papier

Obaly majú zošity chrániť, aby neboli zašpinené a nemali oslie uši. Takže aj keď chcete byť kreatívni, myslite na to, aby obal stále plnil túto funkciu.

Perfektné je použiť vzorovaný baliaci papier, na ktorom sa drobné nečistoty a fliačiky ľahko stratia. Postup je jednoduchý. Dajte papier rubom nahor, obkreslite naň zošit a hlavne pridajte z každej strany dva centimetre navyše. V strede, kde sa zošit prehýba, papier nastrihnite, aby ste ho mohli pohodlne prehnúť a prilepiť k vnútornej strane dosiek zošita.

Alebo vezmite kartón bieleho papiera (čím tvrdší, tým lepší) a nalepte ho na dosky zošita. Tým sa spevní a bude omnoho ťažšie ho pokrčiť. Navyše vám zostane väčší priestor na zdobenie.

Papier na oblepenie dosiek ale nemusí byť len biely. Nebojte sa farieb. Vo väčších papiernictvách nájdete aj tvrdšie farebné listy s vyššou gramážou, takže obal zošita bude odolnejší.

Využite, čo máte po ruke. Bez nožničiek a lepidla toho však veľa neurobíte. • 

2. Pozrite, čo máte doma

Keď chcete ozdobiť zošity, nemusíte hneď bežať všetko nakúpiť. Najprv sa pozrite, čo máte doma po ruke. Hodia sa noviny aj ústrižky farebných papierov. Kreativite sa medze nekladú. Vystrihnite z nich rôzne tvary alebo ich len natrhajte na kúsočky a lepte cez seba. Vznikne tak efektná mozaika.

3. Zužitkujte staré látky

Látky a čipky sa asi zapáčia hlavne dievčatám. Nechajte ich kombinovať aj zdanlivo nekombinovateľné. Pridajte k látkam nalepovacie kamienky a obal na zošit pre malú princeznú je na svete.

Náš tip: Na látky použite tekuté lepidlo, na lepenie papiera radšej tuhé, aby se nekrútil.

4. Lepte ostošesť

Amatérsku domácu tvorbu v poslednom čase ovládli populárne washi pásky. Vyrábajú sa v mnohých farbách. A na rozdiel od izolepy sú papierové, takže sa na ne dá aj písať. Tento spôsob zdobenia je extrémne jednoduchý. Nepotrebujete ani nožnice. Pásky sa dajú totiž ľahko odtrhnúť. Vytvárajte prúžky, štvorčeky alebo celé siete. Čím viac farieb, tým lepšie!

5. Maľujte a machlite

Ak budete mať guráž, dajte deťom farbičky. Akrylové, vodové alebo temperové. Pokojne použite aj farebný tuš. To je jedno. Vybláznia sa so všetkým.

Ako na to?

  • Pamätáte si, ako sa v škôlke rozfúkavali vodové farbičky slamkou a vytvárali sa z nich abstraktné obrazce? Tak si to pripomeňte. Je to zábava. A ide to aj s tušom.
  • Nemusíte používať len štetce. Maľovať môžete aj prstami. Alebo na zošit rovno odtlačte celú dlaň, prípadne využite pečiatky.

Náš tip: Na toto zdobenie budete potrebovať odolnú podložku, ktorou dôkladne zakryjete pracovný stôl. Farbičky sú fajn, ale len dokým ich nemusíte drhnúť z dreva.

Akrylové, vodové alebo temperové farby, voskovky aj pastelky. Deti sa pekne vybláznia. Hlavne myslite na podložku. • 

6. Nech sa to trbliece!

Hlavne vaše malé parádnice budú mať radosť, keď im kúpite trblietky v lepidle. Existujú množstvo farieb, ľahko sa nanášajú a sú naozaj efektné. Vykúzlite s nimi na zošitoch žiarivé obrazce.

Náš tip: Trblietkami môžete ľahko dozdobiť aj obal z baliaceho papiera.

7. Vytlačte fotky

Fotky sú radosť a nositelia pekných spomienok. Vytlačte si na farebnej tlačiarni fotky milovaných domácich maznáčikov alebo vašich detí s kamarátmi. Doplňte ich napríklad nalepovacími kamienkami, ktoré zoženiete v každom väčšom papiernictve alebo rámiky z washi pások a originálny obal na zošit máte hotový.

8. Skladajte

Vezmite si vzorované papiere a nastrihajte ich na rovnaké trojuholníčky alebo štvorčeky. Potom z nich poskladajte mozaiku. Je to prácnejšie, ale výsledok stojí za to.

9. Vystrihujte

Máte doma množstvo starých novín, časopisov a ústrižkov farebných papierov? Dajte ich svojej ratolesti, nech si z nich vystrihne, čo sa jej páči – celé fotky alebo len rôzne tvary. Akú koláž si na obale zošita vytvorí, je už potom na nej.

Možno bude z tvorenia obalov na zošity pekný neporiadok… Ideálne je pracovať na igelitových maliarskych podložkách, ktoré potom len zbalíte, obsah vysypete do koša a podložku schováte na ďalší raz. • 

10. Nezabudnite na menovku

Obal zošita ste už ozdobili, všetky lepidlá a farbičky zaschli. Teraz prichádza to najdôležitejšie. Menovka.

Vezmite si tvrdší biely či farebný papier a vystrihnite z neho bublinu, štvorček alebo obdĺžnik. Do menovky urobte tenkou fixkou tri linky – na meno, priezvisko a názov predmetu – a nalepte ju kamkoľvek na zošit. Šikmo, rovno, doprostred alebo do rohu? Popusťte uzdu fantázii.

 

Top 5