STOP pľuzgierom: zistite, ako sa ich rýchlo zbaviť aj ako im predchádzať | Blog Mall.sk

STOP pľuzgierom: zistite, ako sa ich rýchlo zbaviť aj ako im predchádzať

Krásny jarný výlet alebo horskú túru vám môžu ľahko pokaziť pľuzgiere. Keď ich včas neošetríte, po pár krokoch sa dostanete do stavu, kedy už radšej pôjdete naboso, než aby ste trpeli ďalší meter. Prečítajte si, ako sa pľuzgierov rýchlo zbavíte, aj ako môžete ich vzniku predchádzať.

Pľuzgiere vznikajú intenzívnym a sústavným trením kože nohy o ponožku či obuv. Medzi vrstvami kože (pokožkou a zamšou) sa vytvorí kapsa, ktorá sa zaplní tekutinou. Tá chráni hlbšiu vrstvu kože (zamšu), kde sú nervové zakončenia, pred poškodením a infekciou.

Či sa vám pľuzgier na nohe urobí alebo nie, záleží hlavne na:

  • type vašej kože,
  • zvolenej obuvi,
  • ponožkách,
  • mikroklíme v topánke (vlhkosti a teplote).

Topánka proste musí sadnúť

Pri výbere turistických topánok si musíte byť istí, že ste si dobre zvolili veľkosť topánok. Pľuzgiere sa vám urobia, ak máte topánku príliš voľnú, ale aj príliš tesnú.

Keď si skúšate topánky v obchode:

  • prejdite sa v nich, nestačí sa len postaviť zo stoličky,
  • v outdoorových obchodoch mávajú ešte šikmú plošinu pre simuláciu chôdze z kopca a do kopca – rozhodne ju využite, aby ste zistili, či vám topánka naozaj sedí a nikde nedrie,
  • zohľadnite, že vám noha v teple alebo pri vyššej fyzickej námahe trochu opuchne, preto si obuv najlepšie skúšajte až popoludní,
  • uistite sa, že vám topánka sedí na dĺžku aj na šírku – noha potrebuje dostatok priestoru, aby topánka netlačila prsty k sebe, nechajte si trochu miesta aj medzi špičkou topánky a palcom,
  • dobre si zaviažte šnúrky, ktoré dokážu zabrániť šmýkaniu päty a dreniu.

Ak chcete prežiť aj náročnejšie túry bez pľuzgierov, potrebujete najlepšie rozšliapnuté topánky, ktoré pasujú, a pevné, ale nie zase príliš tesné, šnurovanie. • 

Bez správnych ponožiek ani krok

Vybrať si správne ponožky nie je úplne jednoduché:

  • musí vám sadnúť veľkosť, aby vás ponožky neškrtili a nedeformovali vám prsty,
  • zároveň však musia odvádzať vlhkosť, pretože čím vyššia vlhkosť v topánke, tým pravdepodobnejší je vznik nepríjemných pľuzgierov.

Ponožky zo syntetických materiálov bývajú tesnejšie, tie s prímesou bavlny alebo vlny sa zase môžu roztiahnuť a potom sa vám v topánke rolovať – a to je živná pôda pre pľuzgiere.

Poobzerajte sa po ponožkách, ktoré sú zosilnené v najnamáhanejších častiach – napríklad na päte. Pomáhajú znížiť tlak a tlmia trenie topánky o kožu. Môžete skúsiť aj dvojo ponožiek na seba, aby sa treli ponožky o seba a nie ponožka o kožu, prípadne si kúpte priamo špeciálne dvojvrstvové ponožky.

Kde nie je vlhko, tam nie je pľuzgier

Na chodidle sú tisíce potných žliaz, ktoré dokážu v topánke vyprodukovať poriadne vlhko. Kvôli nemu sa potom pľuzgiere tvoria ľahšie. Na zníženie potenia skúste antiperspiranty alebo pred túrou doprajte svojim nohám kúpeľ v odvare z dubovej kôry.

Ak sa vám na túre podarí topánky si premočiť, vymeňte si aspoň mokré ponožky za suché, inak budete mať nohu samý pľuzgier. • 

Upravte si topánku podľa potreby

Keď viete, že vás topánky tlačia napríklad na päte alebo v prednej časti chodidla, vysteľte si topánku špeciálnymi vložkami, gélovými poduškami alebo vankúšikmi, ktoré stlmia nárazy aj tlak na problematických miestach.

Kto maže, ten šliape

Jednoduchou prevenciou proti pľuzgierom je premazanie chodidiel aj prstov na nohách vazelínou alebo olivovým olejom. Ak idete na naozaj dlhý výlet, vezmite si vazelínu pokojne aj so sebou do batoha a napríklad v polovici trasy si nohy namažte znovu. Vazelína sa totiž po nejakej dobe vstrebe a už vás pred pľuzgiermi neochráni.

O svoje nohy sa starajte

Na zdravých a mäkkých chodidlách sa pľuzgiere tvoria menej. Preto sa o svoje nohy pravidelne starajte:

  • používajte pemzu alebo škrabku na tvrdé päty,
  • mažte chodidlá zmäkčujúcimi krémami
  • alebo skúste babské rady – na peeling chodidiel použite kávovú usadeninu, na zmäkčenie kože tvaroh alebo olivový olej,
  • raz za čas nohám doprajte šalviový kúpeľ.

Hneď, ako pocítite tlak a nepríjemne drenie, riešte to

Keď cítite, že vás topánka niekde nepríjemne tlačí alebo drie, čo najskôr na postihnuté miesto nalepte špeciálnu náplasť na pľuzgiere. To isté platí aj vtedy, keď už sa pľuzgier stihol vytvoriť. Zabránite tak jeho pretrhnutiu alebo úplnému strhnutiu, čo mnohonásobne zvyšuje riziko infekcie a tiež predlžuje dĺžku hojenia.

Špeciálne náplasti na pľuzgiere väčšinou obsahujú gél, ktorý podporuje tzv. vlhké hojenie rany. Koža sa vďaka nim rýchlejšie zacelí. • 

Prepichnúť pľuzgier alebo nie?

Pľuzgier chráni hlbšie vrstvy kože. Tekutina vnútri pľuzgiera vytvára sterilné prostredie pre odhalenú hlbšiu vrstvu kože (zamšu), takže prirodzene pôsobí ako prevencia infekcie a urýchľuje hojenie.

Pľuzgierov sa najrýchlejšie zbavíte tzv. vlhkým hojením. Postihnuté miesto preto natrite tenkou vrstvou HemaGelu, prikryte sterilnou gázou a prelepte, alebo použite gélové náplasti na pľuzgiere.

Ak sa rozhodnete pľuzgier predsa len prepichnúť, vždy použite sterilnú ihlu a kožu nijako nestrhávajte. Iba pľuzgier na okraji prepichnite a tekutinu vytlačte von pomocou sterilnej gázy. Ranu vydezinfikujte a potom pľuzgier zalepte.

Najčastejšia dilema je, či pľuzgier prepichnúť alebo ho nechať tak, ako je. Ak sa rozhodnete pre prepichovanie, použite jedine sterilnú ihlu. • 

Vyskúšajte babské rady

Keď práve nemáte po ruke HemaGel, skúste babské rady na ošetrenie pľuzgierov. Odporučiť vám môžeme tieto 3 triky:

  1. Namočte sterilnú gázu do ricínového oleja, priložte ju na pľuzgier a nechajte pôsobiť cez noc. Ricínový olej urýchli hojenie pľuzgiera, kožu zjemňuje a zároveň vysuší tekutinu v pľuzgieri bez prepichovania, takže potom nehrozí prasknutie pľuzgiera a vyhnete sa riziku infekcie.
  2. Ak nemáte ricínový olej, podobné účinky má jablčný ocot. Postup je rovnaký.
  3. Ak doma pestujete rastlinu aloe vera, odlomte z nej jeden list a gélom, ktorý z listu vyteká, pľuzgier potrite. Urýchľuje hojenie a tiež zmierňuje bolesť.

Gél, ktorý vyteká z listov aloe vera, príjemne chladí, znižuje bolestivosť pľuzgierov a hojí ich. • 

Diabetici, majte sa obzvlášť na pozore

Ak trpíte cukrovkou, venujte pľuzgierom zvláštnu pozornosť a starostlivosť. Môžu sa totiž veľmi zle hojiť a ak by sa vám do nich dostala infekcia, hrozí, že prerastú až do chronickej rany.

Máte nejaký zaručený recept na hojenie pľuzgierov? Podeľte sa oň s nami v komentároch.

 

Top 5