Zbaliť batoh? Je to veda! | Blog Mall.sk

Zbaliť batoh? Je to veda!

Aj keď sa môže zdať, že zbalenie batohu je triviálna záležitosť, budete prekvapený, koľko sa pri tom dá urobiť chýb. Balenie má pritom zakaždým podobný princíp – najťažšie veci umiestnite najbližšie k chrbtu. Veci rozmiestnite podľa náročnosti cesty, na ktorú vyrážate.

Ako zbaliť batoh do školy

Zo všetkého najskôr vyberte dieťaťu ten správny batoh. Ten by mal byť ideálne vybavený niekoľkými väčšími komorami, vďaka ktorým ľahšie rozložíte záťaž.

Deti sú na základnej škole zahltené množstvom kníh a zošitov vážiacich niekoľko kilogramov. Tieto pomôcky treba poukladať do priehradky čo najbližšie k chrbtu aby sa záťaž preniesla na celé telo a nie len na chrbticu. Dohliadnite tiež na hmotnosť batohu, ktorá nesmie presiahnuť 10 % telesnej váhy.

Najťažšie veci nikdy nedávajte naspodok alebo k vonkajšej stene batohu. Záťaž v tomto prípade sťahuje smerom dozadu a musí sa vyrovnávať chrbticou, čo je fyzicky náročné a nezdravé.

Ľahšie predmety ako peračník a box na desiatu dajte do priehradiek ďalej od chrbta a dajte pozor na to, aby každá strana bola rovnako ťažká.

Ak si dieťa balí batoh samo, čas od času skontrolujte, či zbytočne neťahá pomôcky na celý týždeň a do tašky si neberie zbytočnosti. Všímajte si tiež, ako dieťa aktovku nosí. S frajersky stiahnutými popruhmi až nad stehná síce zažiari medzi svojimi rovesníkmi, ale spôsobí si aj vychýlené držanie tela. Úplne najhoršie je potom nosenie aktovky cez jedno rameno, z čoho bolí chrbát a v horšom prípade spôsobuje skoliózu.

Náš tip: Pitný režim je dôležitý, ale neznamená to, že dieťa musí do školy nosiť plnú 2litrovú fľašu. Zbaľte mu radšej prázdnu fľašku, aby si mohlo vodu samo napustiť v priebehu dňa.

Viete, či si vaše dieťa balí veci do školy správne a neničí si tým chrbát? • 

Balenie batohu na túru

Chystáte sa s deťmi na výstup? Pri dlhšej túre sa zamerajte hlavne na komfort chrbta. Nikoho nepotešia rýchlo odreté ramená a nerovnomerne presilený chrbát.

  • Ľahké veci ako karimatku, náhradné oblečenie a rýchloschnúci uterák umiestnite na dno batohu.
  • Ďalšiu vrstvu budú tvoriť stredne ťažké veci.
  • Ťažké veci (stan, jedlo alebo varič) umiestnite do hornej polovice batohu a čo najbližšie k chrbtu.
  • Úplne hore potom uložte zvyšok ľahkého vybavenia a najdôležitejšie veci ako lekárničku, doklady, peniaze a kľúče. Vďaka tomu budete mať perfektne vyvážené ťažisko.

Náš tip: Šetrite miestom a zbaľte si len tie najnutnejšie veci. Oblečenie si najprv poukladajte mimo batohu a dobre si rozmyslite, či všetko naozaj potrebujete.

Čo najmenej vecí pripínajte po stranách batohu. Bude sa prevažovať a ľahko sa zachytíte o strom. • 

Balenie batohu na náročnú túru

Pri výstupe do náročnejšieho terénu môže ísť o zdravie, preto je absolútnou prioritou špičkové vyváženie záťaže. Ťažisko musí byť po celej dĺžke chrbta, nie len v prvej polovici batohu ako v predchádzajúcom prípade.

  • Najťažšie veci umiestnite po celej dĺžke chrbta.
  • Stredne ťažkými vecami vyplňte dno a vršok batohu.
  • Ľahkú výbavu umiestnite do priestoru najďalej od chrbta.
  • Kľúče, doklady a lekárničku majte po ruke.

Náš tip: Snažte sa celú výbavu dostať dovnútra batohu. Predmety uchytené po stranách narúšajú rovnováhu, zachytávajú sa o stromy a je ťažšie cez ne natiahnuť pršiplášť.

Najbližšie k chrbtu poukladajte najťažšie veci a okolo umiestnite stredne ťažké vybavenie. Na dno a horné vrecká dajte najľahšie veci. • 

 

Top 5