Pri výbere surovín do vášho cestovného jedálnička myslite na výživovú hodnotu. Zvoľte stravu, ktorá je bohatá na vitamíny, bielkoviny a sacharidy, a nezabudnite na dostatok kalórií. Zvíťazíte nad únavou a hravo zdoláte každý kopec.
Vhodné sú aj suroviny, ktoré pred cestou presypete do malých nádobiek a vrecúšok. Bez konzerv sa síce nezaobídete, ale dávkovaním ostatných surovín si podstatne odľahčíte batoh. Napríklad olivový olej prelejte do malej fľaštičky.
Práve pre dostatok živín a skladnosť nájdete v našich receptoch suroviny, ako sú cestoviny, cícer, sušené mäso, tuniak alebo kuskus. S riadom si nelámte hlavu. Na všetky tri pokrmy vám postačí plynový varič, ešus a príbor.
Chilli con carne
Populárnu dobrotu z amerického Texasu si ľahko a rýchlo uvaríte aj pod stanom v Beskydách. Na prípravu vám postačia suroviny, ktoré ľahko zoženiete v konzervách a skladných baleniach.
Čo budete potrebovať:
- rajčiny (ideálne cherry)
- slanina
- sušené hovädzie mäso
- sušené rajčiny
- fazule v konzerve (môžu byť aj v rajčinovej omáčke)
- chilli paprička (asi jedna na dve porcie)
- cibuľa
- cesnak
- hovädzí bujón
- čierne korenie, nové korenie, koriander, soľ
- červené víno
- voda
- pečivo na zahryznutie
Postup:
- Na olivovom oleji opražte slaninu a nakrájanú cibuľu.
- Až cibuľa zosklovatie, pridajte na malé kúsky nakrájané mäso, vodu, sušené rajčiny a plátky cesnaku. Po chvíli miešania pridajte bujón a okoreňte.
- Prilejte asi deciliter vína a pridajte nakrájanú chilli papričku. Chvíľu pod pokrievkou všetko poduste a pridajte rajčiny (ak sú cherry, nemusíte ich krájať). Hneď ako ich šupka povolí, rozpučte ich vareškou.
- Jedlo ochutnajte a dochuťte podľa potreby soľou či korením.
- Pridajte fazule, a len čo zmäknú, môžete podávať.
Kuskus s tuniakom
Kuskus je jednou z najvďačnejších surovín moderných výletníkov, lebo ide ľahko presypať do skladnej nádoby a ešte ľahšie pripraviť. Kuskus si navyše dokonale rozumie s obľúbenými rybičkami v konzerve.
Čo budete potrebovať:
- kuskus
- tuniak v oleji
- mrkva
- cesnak
- soľ a čierne korenie
- voda
Postup:
- Mrkvu nakrájajte na malé kocky a cesnak na plátky.
- Zeleninu orestujte na oleji z tuniaka.
- Pridajte kuskus a dôkladne ho premiešajte.
- Nádobu zložte z ohňa a zalejte horúcou vodou tak, aby hladina siahala kúsok nad kuskus.
- Nechajte odstáť, kým kuskus nezmäkne. Potom pridajte tuniaka, okoreňte a pustite sa do jedla.
Cestoviny s cícerom a rajčinami
Pre vegetariánov alebo tých, ktorí už sa mäsa prejedli, je tu ďalšia rýchla pochúťka. Vďaka kombinácii cestovín a rajčín sa na chvíľu presuniete z hlbokého lesa či vetrom ošľahanej hory do útulných talianskych uličiek. Cícer je navyše plný najdôležitejších živín (napr. bielkovín a sacharidov), ktoré vám doplnia energiu na ďalšie cesty.
Čo budete potrebovať:
- cestoviny (množstvo podľa chuti a hladu)
- cícer v konzerve
- sušené rajčiny alebo rajčiny v konzerve
- korenie podľa chuti (odporúčame bazalku a kari)
- olivový olej
- soľ
- voda
Postup:
- Uvarte cestoviny v osolenej vode s olivovým olejom.
- Cícer a rajčiny orestujte a posypte korením, vznikne vám rajčinová omáčka.
- Uvarené cestoviny zmiešajte s omáčkou a cícerom.