3 recepty na rýchle jedlo pod stan

Jedálny lístok je obávanou kapitolou prípravy každého výletu pod stan. Inšpirujte sa našimi receptami na skvelé a rýchle pochúťky, ktoré ľahko pripravia aj začínajúci trampi.

Pri výbere surovín do vášho cestovného jedálnička myslite na výživovú hodnotu. Zvoľte stravu, ktorá je bohatá na vitamíny, bielkoviny a sacharidy, a nezabudnite na dostatok kalórií. Zvíťazíte nad únavou a hravo zdoláte každý kopec.

Vhodné sú aj suroviny, ktoré pred cestou presypete do malých nádobiek a vrecúšok. Bez konzerv sa síce nezaobídete, ale dávkovaním ostatných surovín si podstatne odľahčíte batoh. Napríklad olivový olej prelejte do malej fľaštičky.

Práve pre dostatok živín a skladnosť nájdete v našich receptoch suroviny, ako sú cestoviny, cícer, sušené mäso, tuniak alebo kuskus. S riadom si nelámte hlavu. Na všetky tri pokrmy vám postačí plynový varič, ešus a príbor.

Chilli con carne

Populárnu dobrotu z amerického Texasu si ľahko a rýchlo uvaríte aj pod stanom v Beskydách. Na prípravu vám postačia suroviny, ktoré ľahko zoženiete v konzervách a skladných baleniach.

Čo budete potrebovať:

  • rajčiny (ideálne cherry)
  • slanina
  • sušené hovädzie mäso
  • sušené rajčiny
  • fazule v konzerve (môžu byť aj v rajčinovej omáčke)
  • chilli paprička (asi jedna na dve porcie)
  • cibuľa
  • cesnak
  • hovädzí bujón
  • čierne korenie, nové korenie, koriander, soľ
  • červené víno
  • voda
  • pečivo na zahryznutie

Postup:

  1. Na olivovom oleji opražte slaninu a nakrájanú cibuľu.
  2. Až cibuľa zosklovatie, pridajte na malé kúsky nakrájané mäso, vodu, sušené rajčiny a plátky cesnaku. Po chvíli miešania pridajte bujón a okoreňte.
  3. Prilejte asi deciliter vína a pridajte nakrájanú chilli papričku. Chvíľu pod pokrievkou všetko poduste a pridajte rajčiny (ak sú cherry, nemusíte ich krájať). Hneď ako ich šupka povolí, rozpučte ich vareškou.
  4. Jedlo ochutnajte a dochuťte podľa potreby soľou či korením.
  5. Pridajte fazule, a len čo zmäknú, môžete podávať.

Vedeli ste, že starí Mayovia, Aztékovia a Inkovia používali chilli papričky ako menu?Vedeli ste, že starí Mayovia, Aztékovia a Inkovia používali chilli papričky ako menu?

Kuskus s tuniakom

Kuskus je jednou z najvďačnejších surovín moderných výletníkov, lebo ide ľahko presypať do skladnej nádoby a ešte ľahšie pripraviť. Kuskus si navyše dokonale rozumie s obľúbenými rybičkami v konzerve.

Čo budete potrebovať:

  • kuskus
  • tuniak v oleji
  • mrkva
  • cesnak
  • soľ a čierne korenie
  • voda

Postup:

  1. Mrkvu nakrájajte na malé kocky a cesnak na plátky.
  2. Zeleninu orestujte na oleji z tuniaka.
  3. Pridajte kuskus a dôkladne ho premiešajte.
  4. Nádobu zložte z ohňa a zalejte horúcou vodou tak, aby hladina siahala kúsok nad kuskus.
  5. Nechajte odstáť, kým kuskus nezmäkne. Potom pridajte tuniaka, okoreňte a pustite sa do jedla.

Tuniak je obľúbenou trampskou surovinou, pretože je skladný a doplní telu mnoho energie.Tuniak je obľúbenou trampskou surovinou, pretože je skladný a doplní telu mnoho energie.

Cestoviny s cícerom a rajčinami

Pre vegetariánov alebo tých, ktorí už sa mäsa prejedli, je tu ďalšia rýchla pochúťka. Vďaka kombinácii cestovín a rajčín sa na chvíľu presuniete z hlbokého lesa či vetrom ošľahanej hory do útulných talianskych uličiek. Cícer je navyše plný najdôležitejších živín (napr. bielkovín a sacharidov), ktoré vám doplnia energiu na ďalšie cesty.

Čo budete potrebovať:

  • cestoviny (množstvo podľa chuti a hladu)
  • cícer v konzerve
  • sušené rajčiny alebo rajčiny v konzerve
  • korenie podľa chuti (odporúčame bazalku a kari)
  • olivový olej
  • soľ
  • voda

Postup:

  1. Uvarte cestoviny v osolenej vode s olivovým olejom.
  2. Cícer a rajčiny orestujte a posypte korením, vznikne vám rajčinová omáčka.
  3. Uvarené cestoviny zmiešajte s omáčkou a cícerom.

Na výlety noste vždy cícer v konzerve. Suchý cícer by ste museli namočiť o deň dopredu.Na výlety noste vždy cícer v konzerve. Suchý cícer by ste museli namočiť o deň dopredu.

 

Odporúčame