13 originálnych spôsobov, ako v lete využiť formičky na ľad | Blog Mall.sk

13 originálnych spôsobov, ako v lete využiť formičky na ľad

Leto je v plnom prúde a formičky na ľad majú pohotovosť. Na pár mesiacov sa stanú významným pomocníkom pri príprave osviežujúcich nápojov. Viete však, že formičky využijete aj inak ako na výrobu ľadu?

1. Bylinky v oleji

Rastú vaše bylinky tak rýchlo, že ani nestíhate šťavnaté lístky konzumovať? Môžete ich síce sušiť, ale grilovanému mäsu s čerstvými lístočkami bazalky, petržlenu alebo koriandra sa nič nevyrovná.

Pripravte bylinky do formičiek na ľad a zalejte ich olivovým olejom alebo rozpusteným maslom. Máte tak základ pod mäso alebo na bylinkovú bagetu, ale aj do omáčok a polievok.

Bez byliniek sa správna grilovačka nezaobíde. Do formičiek na ľad dajte zamraziť celé lístky alebo rozmixovanú zmes byliniek. • 

2. Pesto

Z medvedieho cesnaku alebo napríklad z mladej žihľavy – nech už vytvoríte akékoľvek pesto, nezabudnite jednu várku zamraziť do formičiek na ľad. Vďaka malým porciám nimi jednoducho dochutíte pokrmy a nemusíte načínať ďalší pohárik.

V mrazničke navyše pesto vydrží pokojne aj pol roka.

Náš tip: Formičky s pestom uzavrite ešte navyše do igelitového vrecka. Predovšetkým medvedí cesnak je silne aromatický a svoju arómu prenáša aj na ostatné uskladnené potraviny.

3. Karamelizovaná cibuľa

Táto dobrota vyžaduje čas. Veľa času. A veľa trpezlivosti. Keď už pri tej panvici strávite tak dlhú dobu, pripravte rovnú väčšiu dávku.

Zvyšok natlačte do malých formičiek a použite do omáčok k mäsu, do zemiakovej kaše, zeleninového pyré alebo len ako chuťovku na chlieb s maslom.

Karamelizovaná cibuľa dochutí omáčky, spríjemní chuť mäsa alebo vylepší varené zemiaky. • 

4. Jogurt s blížiacim sa dátumom spotreby

Chystáte sa na dovolenku a v chladničke máte jogurty s blížiacim sa dátumom spotreby? Ak nestíhate zásoby dojesť, môžete ich zamraziť a po návrate použiť napríklad do smoothie.

5. Káva

Ľadová káva je stálicou medzi letnými nápojmi. Posuňte jej prípravu na vyššiu úroveň. Zmrazené ľadové kocky kávy hoďte do mixéru a pripravte z nich kávovú ľadovú drvinu. Pridajte kopček zmrzliny, šľahačku a hrsť drvených kakaových bôbov a užite si vynikajúce letné osvieženie.

6. Zmes zeleniny

Mrkva, zeler, petržlen a bylinky. Kombinácia vhodná do nejednej letnej polievky alebo omáčky. Ak nechcete špiniť riad pri každom varení, pripravte si zeleninu do zásoby.

Zeleninu zamrazte napríklad vo forme pyré. • 

7. Víno

Nezvládli ste vypiť celú fľašu? Neplytvajte zvyškami a víno dajte zamraziť do formičiek. Máte tak po ruke trochu vína do omáčok, pod mäso alebo napríklad ako letné osvieženie do sangrie.

Náš tip: Do sangriových kociek pridajte nadrobno nasekané kúsky ovocia, v zime do zvyšku vína zase pridajte korenie na varené víno.

8. Výpek alebo vývar

Vôni čerstvo vypraženej chrumkavej slaniny sa len ťažko odoláva. A teraz si predstavte, že môžete mať výpek zo slaniny k dispozícii pri varení aj bez nutnosti dlho obracať plátky slaniny na panvici. Stačí ho zamraziť.

Do formičiek na ľad prelejte aj zvyšky vývaru. Oceníte ich pri príprave polievok, omáčok i cestovín.

9. Ovocná šťava

Zamrazené ovocné šťavy sa hodia do nápojov, smoothie, desiat alebo do jogurtov.

Okrem sezónneho ovocia z vlastnej záhradky pripravte aj malé porcie limetkovej alebo citrónovej šťavy, ktorú využijete často aj v slaných receptoch.

Ovocná dreň alebo šťava či zamrazený jogurt. Ľadové kocky výborne doplnia ovocné smoothie alebo kokteily. • 

10. Pečený cesnak

Rovnako ako karamelizovaná cibuľa je aj pečený cesnak gurmánsky pôžitok. Príprava je však časovo náročná. Až sa teda nabudúce odhodláte a hlavičky cesnaku vložíte pokvapkané olejom s bylinkami na dve až tri hodiny do rúry, vyrobte si rovno väčšiu zásobu.

Jednotlivé strúčiky môžete ešte pokrájať na drobnejšie kúsky alebo rovno celé vkladať do formičiek na ľad, pokvapkať olivovým olejom a je hotovo. Výborne sa hodia do slaných pokrmov, šalátov, k mäsu alebo len tak na chlieb pri večernom posedení na záhrade.

11. Zázvor

Najemno roztlačený zázvor môžete použiť do polievok a omáčok s nádychom orientu, k mäsu alebo aj do ostrejších koláčov či sušienok.

Využijete ho aj pri prechladnutí do čajov alebo smoothie. Veľmi to s ním ale nepreháňajte, malé formičky naplňte radšej len do polovice ich výšky. To bude vždy na jednu porciu až až.

Zázvor je dosť silný – na jednu porciu do čaju alebo smoothie stačí naplniť formičky na ľad iba do polovice výšky. • 

12. Aloe vera

Rastlina s mimoriadnymi hojivými a chladivými účinkami rýchlo dorastá. Predovšetkým v lete má aloe vera na rast ideálne podmienky. Preto sa nebojte odrezať aj väčšie kúsky tejto rastliny, nakrájať ich na kocky a zamraziť.

Keď na vás prídu chute, pripravte si z nich zdravé smoothie alebo napríklad ľadový čaj.

13. Ovocie v čokoláde

Máte chuť na sladké? Na takéto chvíle sa hodí mať v mrazničke jednu formičku na ľad plnú malých porcií čokoládového pokušenia.

  • Do nádobiek vložte celú jahodu, čerešňu alebo kúsok väčšieho ovocia.

  • Zalejte rozpustenou čokoládou a dajte zamraziť.

  • Malé porcie môžete vyjedať samotné alebo ich použite do mliečnych kokteilov

Náš tip: Ak vás čokoláda z obchodu príliš neoslovuje, vyrobte si zdravší variant kakaovej dobroty:

  1. Zmiešajte jednu malú nádobku rozpusteného kokosového oleja s asi jednou nádobkou javorového sirupu – podľa chuti.

  2. Premiešajte vidličkou tak, aby sa tekutiny spojili.

  3. Pomaly zapracujte dve nádobky kvalitného kakaa.

Jahody a čokoláda k sebe jednoducho patria. • 

Pri tvorbe osviežujúcich mrazených zásob nemusíte využiť iba klasické formičky v hranatej podobe. Večerné posedenie s priateľmi ozvláštnia napríklad špeciálne ľadové miešadlá, do džbánu s domácou limonádou sú zase ako stvorené ľadové gule plné zamrazeného ovocia.



 

Top 5