Ako sa pripraviť na prvé stanovanie s deťmi | Blog Mall.sk

Ako sa pripraviť na prvé stanovanie s deťmi

Mami, ja by som chcel zažiť nejaké dobrodružstvo! Ak ste už túto vetu niekedy počuli, neváhajte a vyrazte s malými nezbedníkmi na dovolenku do prírody. Prečítajte si, na čo treba myslieť pri prvom stanovaní s deťmi.

S prvým stanovaním radšej počkajte, kým budú mať deti aspoň 2–3 roky. To už sú samostatnejšie a s bojovými podmienkami v stane si poradia.

Ak chcete mať istotu, že vaši uličníci dva týždne pod stanom zvládnu, vyskúšajte si to radšej nanečisto. Stačí na záhrade postaviť stan a táboriť pár nocí pred domom. Ak sa deťom spanie v spacáku zapáči, vyhrali ste. A môžete sa vydať do kempu!

Ak si nie ste istí, že prespávanie v prírode deti zvládnu, vyskúšajte najprv pár nocí na záhrade. Až potom sa vydajte do kempu na dlhšiu dovolenku. • 

Nepodceňte prípravu

Na prvé rodinné stanovanie zvoľte radšej táborisko na Slovensku. Ak by sa deťom výlet už nepáčil alebo sa pokazilo počasie, nemáte to domov ďaleko.

Základom úspechu je aj dostatok informácií. Vopred si zistite, ako to v kempe vyzerá. Či je tam možnosť stravovania, ako ďaleko sú od stanov sprchy a toalety alebo či je súčasťou areálu aj detské ihrisko – podľa toho tiež prispôsobte balenie.

Do príprav na stanovanie zapojte aj deti. Už doma im vysvetlite, ako sa stavia stan – uvidíte, že sa nebudú môcť dočkať, až si všetko vyskúšajú na vlastnej koži. • 

Zabaľte si všetko. A ešte niečo navyše

Prvým bodom zoznamu na balenie musí byť hlavne kvalitná výbava. Skontrolujte:

  • stan – ak máte viac detí, zvoľte radšej väčší stan s oddelenými spálňami. Budete mať dosť miesta na všetky veci, ale aj pohodlie pre všetkých členov rodiny,
  • karimatky – výber karimatiek nepodceňujte, majú vás totiž ochrániť pred chladom od zeme. Ideálne sú samonafukovacie karimatky, ktoré navyše nezaberú veľa miesta,
  • spacáky – dajú sa kúpiť aj špeciálne detské spacie vaky, ktoré im sadnú a zahrejú ich.

Do tašiek pribaľte aj lekárničku alebo lapače hmyzu, ktoré vás zbavia komárov. Ustavičné škriabanie komárích štípancov by totiž deťom výlet iba pokazilo.

A ak máte doma igelit, vezmite ho so sebou – bude sa hodiť pod tašky s oblečením, aby vám od zeme nenavlhlo. Najdôležitejšie totiž je, aby boli deti stále v suchu!

Zatiaľ čo dospelí vydržia takmer všetko, deti sú chúlostivejšie. A obzvlášť v stane, kde sú teplotné rozdiely medzi dňom a nocou veľké. Aby malí nezbedníci neprechladli ani sa neprehrievali, zabaľte im funkčné oblečenie, v ktorom sa nespotia. A vždy so sebou majte dosť suchých kúskov na prezlečenie.

Na noc nezabudnite všetky veci schovať do stanu alebo auta – hlavne topánky. Len tak zostanú deti celý čas v suchu a k stanovaniu si vytvoria pekný vzťah. • 

Ak máte v aute dosť miesta, pribaľte so sebou aj nočník. I keď už máte väčšie deti, v noci sa im nebude chcieť utekať cez celý kemp v chlade na záchod. Uvidíte, že im nočník príde vhod.

Batôžtek malého dobrodruha

Do balenia zapojte aj vašich potomkov – nechajte ich, nech si zabalia vlastný batôžtek ako správny tramp. Dozrite, aby v ňom nechýbalo náhradné suché tričko, vlastná baterka alebo čelovka, malá termoska s pitím a skladací nôž.

Do batôžka môžete pridať ešte mapku alebo aj kompas – dieťa si tak bude pripadať ako naozajstný dobrodruh. 

Dobrodružstvo pod stanom

Hneď ako dorazíte do kempu, vyberte starostlivo miesto, kde stan postavíte. Zvoľte kút, kde nebude celý deň pražiť slnko, ale zároveň tam budete mať dostatok súkromia a deti miesto na hranie. Až postavíte stan a vybalíte to najdôležitejšie, hajde do prírody.

Nezabúdajte, že stanovanie je hlavne zábava a dobrodružstvo. A najmä pre deti. Nachystajte pre ne rôzne hry, napríklad:

  • bobríka odvahy,
  • hľadanie zakopaného pokladu
  • alebo hru na indiánov.

Naplánovať môžete aj výlet na lodičku nebo napínavé nočné hry.

Deti si môžu napríklad postaviť vlastné teepee alebo vyrobiť indiánsku čelenku. • 

Najväčším dobrodružstvom bude pre deti aj tak to, že môžu výnimočne chodiť spať neskôr, pozorovať hviezdy a každý večer opekať špekáčiky na ohni!

Posunutá večierka sa na dovolenke prepáči, inak sa ale snažte režim dodržiavať. Ak ešte dieťa chodí po obede spať, naplánujte radšej dva krátke výlety na doobedie a poobedie – tak, aby si mohlo cez deň zdriemnuť. Len čo sa prebudí, môžete zas vyraziť von.

A keď zlyhá počasie, majte plán Bhry na doma, karty alebo napríklad Človeče, nehnevaj sa. To všetko sú varianty na daždivé popoludnie v stane.

A ak nakoniec zistíte, že stan nie je nič pre vás, vyskúšajte nabudúce vyraziť na rodinnú dovolenku napríklad karavanom.

 

Top 5