Pes a mačka pod jednou strechou: naučte ich spolu vychádzať | Blog Mall.sk

Pes a mačka pod jednou strechou

Ako na to, aby spolu vaši domáci miláčikovia vychádzali?

Že sa pes a mačka v jednej domácnosti neznesú? Dajte im čas a títo dvaja odvekí nepriatelia si na seba zvyknú. Stačí dodržiavať pár jednoduchých pravidiel a za chvíľu budete mať doma nerozlučných parťákov. Prečítajte si, ako takéto špeciálne priateľstvo docielite.

S mláďatkami je to najjednoduchšie

Ak by ste raz chceli mať doma nerozlučnú chlpatú dvojku, zadovážte si šteniatko a mačiatko súčasne. V útlom veku si na seba jednoduchšie zvyknú a rýchlo sa skamarátia. Pomerte rýchlo sa spolu dokážu zžiť dospelý pes a mačiatko. S dvomi dospelákmi je to však o niečo zložitejšie.

Prečítajte si, ako sa správne postarať o šteniatko >>

Na zbližovanie dozerajte

Prvé stretnutie môže byť trochu divoké, preto majte psíka radšej na vodítku. Keď bude chcieť mačku naháňať, dajte mu jasne najavo, že nemôže. A rovnako aj v prípade, ak bude vystrkovať pazúriky mačka. V počiatočnej fáze oťukávania oboch chlpáčov pozorne sledujte a dávajte pozor, aby do seba neskákali. Chvíľku to potrvá, kým si začnú navzájom dôverovať. Buďte trpezliví a snažte sa obom venovať rovnakú dávku pozornosti, aby medzi nimi nevznikla zbytočná nevraživosť.

Cestu si k sebe musia nájsť sami

Do zbližovania svojich maznáčikov nikdy nenúťte. Ak sa ich budete nasilu snažiť udržať v rovnakej miestnosti, začne im byť spoločný čas nepríjemný. Nechajte ich samých len tak sa potĺkať po byte. Keď budú mať voľnosť, tak si skôr či neskôr k sebe nájdu cestu. Možno im to chvíľku potrvá, ale dajte im čas. Predsa len, jedná sa o rozdielne živočíšne druhy a každý rozpráva iným jazykom.

Každému doprajte vlastný priestor

Aj keď s pes a mačku zžijú a budú spolu dobre vychádzať, mal by každý z nich mať svoj vlastný priestor, kde môže odpočívať a k de sa bude cítiť bezpečne. Obaja chlpáči by tak mali mať vlastný peliešok a misku na jedlo a vodu. Pes aj mačka si totiž budú svoje jedlo brániť. Do každej misky by mali prísť iné granule. Mačacie granule majú vysoký obsah bielkovín, ktorý by psíkovi mohol spôsobiť nadváhu, takže mu kupujte vlastné granule.

Každé zo zvieratiek by malo mať svoj priestor. • 

Všetko pre vašich štvornohých kamarátov nájdete tu >>

Mačací záchod odstráňte z dosahu psieho čuchu

Ak máte doma psa aj mačku, čaká vás strategická výzva s umiestnením mačacieho záchodu. Pre mačku by mal byť jednoducho dostupný, ale zároveň umiestnený tak, aby sa k nemu nedostal pes. Ten má totiž vo zvyku mačacie stelivo ochutnávať alebo si záchod rovno označkovať.

Aj napriek dodržaniu všetkých zásad sa môže stať, že si chlpáči nesadnú. Nikdy nič nesiľte, vždy záleží predovšetkým na charaktere každého zvieraťa.

 

Top 5