Ako správne kŕmiť šteniatko? | Blog Mall.sk

Ako kŕmiť šteniatko: 6 vecí, na ktoré si dajte pozor

Vyvážená strava, pravidelné kŕmenie a malé porcie sú základ. 

Ak sa z vás len pred nedávnom stal psíčkár a domov ste si priviezli malé šteniatko, tak sa vám na začiatok bude istotne hodiť pár rád, hlavne čo sa týka stravy. Kŕmenie malých chlpatých uzlíčkov je totiž trochu zložitejšie. Prečítajte si, na čo by ste sa mali pri šteniatkovskej strave zamerať .

1. O krmive sa poraďte s chovateľom 

Pred tým, ako si pôjdete vyzdvihnúť nového člena rodiny, zistite si od chovateľa, aké mu dávali krmivo a kúpte rovnaké. Psy totiž náhle zmeny neznášajú dobre, tak by im rýchly prechod na nové granule mohol spôsobiť zažívacie problémy. 

Ak im chcete dávať krmivo iné, začnite ho do psieho jedálnička zavádzať pomaly. Postupne napríklad primiešavajte nové granule do tých pôvodných, aby si na ne mohol psíček časom zvyknúť.  

2. Vyberte, čím budete šteniatko kŕmiť 

Existuje niekoľko možností, čím naplniť misku. Pri výbere nového krmiva si ale vždy skontrolujte zloženie, odporúčaný vek a dávkovanie určené výrobcom - u jednotlivých značiek sa totiž môžu líšiť. 

Granule 

Plnohodnotnú stravu a potrebné vitamíny spoľahlivo zaistia granule pre šteňatá. Ich zloženie je špeciálne upravené tak, aby malým chlpáčom nechýbal vápnik, bielkoviny ani vláknina

Granule pre šteniatka sú väčšinou menšie ako klasické, preto aby sa psíkom lepšie jedli. Ak sa vám aj tak budú zdať pre vaše šteniatko priveľké, podávajte mu ich zo začiatku namočené vo vode.

Granule pre šteniatka nájdete na MALL.SK >>

Konzervy a kapsičky 

Mokré krmivo ako konzervy a kapsičky volia majitelia väčšinou preto, že je tento druh stravy pre psíčkov prirodzenejší a vďaka vyššiemu podielu mäsa im aj viac vonia. Tieto pochúťky navyše obsahujú aj značný podiel vody, takže sú ideálne aj pre psíkov, ktorí málo pijú. 

Konzervy a kapsičky sa hodia aj v období výmeny mliečnych zubov, ktoré nastáva medzi 2. a 7. mesiacom veku. Rovnako ako pre deti, ani pre psíkov nie je tento proces práve najpríjemnejší, preto im to skúste uľahčiť špeciálnymi hračkami, ktoré výmenu zubov spríjemnia. 

Ako udržať zdravé zuby vášho psíka? >>

Nevýhodou mäsových konzerv je, že sa pomerne rýchlo kazia, takže by ich mal psíček skonzumovať čo najrýchlejšie. Po otvorení ich skladujte v chladničke a spotrebujte podľa inštrukcií na etikete. 

Ak má šteniatko problémy s pitím, pomôžu mu kapsičky, ktoré obsahujú dostatok vody. • 

Pri výbere nového krmiva si vždy skontrolujte zloženie, odporúčaný vek a dávkovanie určení výrobcom. Každá značka to môže mať inak. 

Široký výber krmiva nájdete na MALL.SK >>

Varená a surová strava 

Ďalšou možnosťou je jedlo, ktoré pripravíte sami. Psíčkom sa najlepšie hodí varená ryža alebo cestoviny s mäsom a zeleninou ako napríklad mrkva, repa či kaleráb. Jedlo nikdy nesoľte, ani nepridávajte korenie, psom totiž nesvedčí. Pred podávaním nechajte porciu vychladnúť na izbovú teplotu. 

Zvoliť môžete aj takzvanú BARF stravu, ktorá pozostáva zo surového mäsa, kostí a zeleniny. Takéto krmivo by malo šteniatko za deň sportebovať zhruba 4-6 % z vlastnej váhy, pričom by pomer zložiek mal byť optimálne rozložený - 50 % mäsa, 30 % kostí a 20 % prílohy teda nastrúhaného ovocia či zeleniny. 

Do jedla pripravovaného doma môžete po porade s veterinárom pridať aj vitamíny pre psy.

3. Dávajte častejšie malé porcie 

Šteniatka majú malý žalúdok, čomu by mal odpovedať aj ich jedálniček.. Držte sa preto pravidla: malé porcie niekoľkokrát denne. Zatiaľ čo u dospelých psov podáte porciu napríklad 2 denne, pre šteniatkach to môže byť v určitom období aj 6x. Všeobecne sa držte tohto pravidla: 

  • do 2 mesiacov 6x denne 
  • v období 2-4 mesiacov 4x denne 
  • do 6 mesiacov 3x denne 
  • a od 6 mesiacov 2x denne. 

Množstvo krmiva dávkujte vždy podľa odporúčania výrobcu alebo sa poraďte s veterinárom. 

4. Vytvorte šteniatku rutinu 

Krmivo podávajte psíkovi ideálne vždy v rovnaký čas. Pravidelný prísun potravy je dobrý pre zažívanie aj psychiku, ak sa totiž s kŕmením občas oneskoríte, chlpáč z toho bude v strese a zbytočne potom hltá a prejedá sa. 

Psy si veľmi rýchlo dokážu zvyknúť na pravidlá vo svojom okolí, a tak sa okrem presného času zamerajte aj na miesto kŕmenia. Ak bude mať váš domáci miláčik vždy misku niekde inde, bude z toho zbytočne zmätený a nervózny.  

Už odmalička učte šteniatko, že sa po jedle odpočíva. Po výdatnom kŕmení by si mal v pokoji poležať vo svojom peliešku, aby mu vytrovilo. 

Odpočinok po jedle potrebujú aj vaši štvornohý parťáci • 

5. Maškrty vyberajte starostlivo 

Pri výcviku sa vám budú okrem pomôcok hodiť hlavne maškrty. Psíček motivovaný odmenou sa oveľa lepšie učí, takže predovšetkým na začiatku u vás spotreba mňamiek rýchlo narastie. 

Keď budete vyberať maškrty, kontrolujte zloženie, nie všetky sa totiž hodia na častejšie dávkovanie. Vyberte si napríklad špeciálne psie piškóty alebo iné tréningové maškrty s nižším obsahom kalórií. 

Zvládnite výcvik aj bez cvičáku >>

6. Vyhnite sa potenciálne nebezpečným potravinám 

Okrem soli a korenia sú pre zdravie psíkov nebezpečné aj ďalšie potraviny. Predovšetkým ich držte ďalej od: 

hrozna a hrozienok 

avokáda 

čokolády 

kávy. 

Tieto potraviny spôsobujú psíkom nepríjemné zdravotné ťažkosti a v horšom prípade ich môžu dokonca ohroziť na živote. Aj keď vás bude chlpáč tým najroztomilejším pohľadom presviedčať, že by tiež rád ochutnal, niektoré potraviny sú v záujme jeho zdravia úplne tabu

 

 

Top 5