4 najlepšie tipy na športovanie so psím parťákom | Blog Mall.sk

4 najlepšie tipy na športovanie so psím parťákom

Pri venčení si užívate prírodu aj prítomnosť psieho parťáka, ale chcete zamakať aj na fyzičke? Potom vyskúšajte naše tipy, s ktorými si zašportujete, dáte si poriadne do tela a ešte si užijete veľa zábavy.

Pred výberom športovej aktivity so psom zvážte niekoľko kritérií. Zohľadnite hlavne:

  • váš zdravotný stav,
  • plemeno a povahu psíka,
  • vek psa,
  • váhu a kondíciu psa.

Vyberte šport, ktorý vás oboch teší a zdravotne vám neubližuje. Akonáhle totiž seba alebo štvornožcov do športu nútite, veľmi dlho pri ňom nevydržíte. Pokiaľ máte prešedivého veterána, prispôsobte hlavne dĺžku a náročnosť prechádzok a vyhnite sa skákaniu, ktoré škodí kĺbom. So silnejším psom pridávajte pohyb postupne a tiež šteňa na pohyb postupne zvykajte, aby sa príliš nevyčerpalo napríklad hneď dopoludnia

U plemien ako je nemecká doga, nemecký ovčiak či labrador dajte pozor na hroziacu artritídu. Nepreťažujte ich niekoľkodennými túrami na horách, alebo každodennými tréningami so skokmi. Drobné plemená s plochým, širokým alebo skráteným ňufákom potom nežeňte na dlhé výbehy. Plemenám gavalier King Charles španiel, boxer alebo ši-cu sa totiž kvôli stavbe lebky horšie dýcha.

Menej náročné aktivity sú potom vhodné pre bišonov, psy cockapoo, jorkshirských teriérov či miniatúrne pinče. Naopak veľmi náročné aktivity si užívajú sibírski husky či kanadské eskymácke psy.

>> Inšpirujte sa 5 tipmi, ako zabavíte aj najakčnejšieho psa. <<

1) Canicross a dlhé terénne túry

Pod termínom canicross sa skrýva beh prírodou so psom, ktorého máte pripnutého na špeciálnej šnúre k bedrovému pásu či sedáku. Tento šport doslova vyžaduje ťahanie psa na vodítku.

Behaniu so psovodom sa môžu venovať všetci zdraví psi. Výnimku tvoria veľkí a ťažkí či veľmi starí psi, ktorým by beh škodil. Náročný beh by neudýchali ani psi so skrátenou ňucháčovou partiou.

Ak sa necítite na beh, vyrazte so psom na dlhšiu horskú túru. Celodenné vychádzky psy milujú a zvládajú ich s kratšími pauzami rovnako ako ľudia. Pred výletom sa len zamerajte na fyzickú prípravu psa a dobre sa vybavte. Psy bývajú na cestách nervózne a menej jedia, preto ich nakŕmte hneď z rána kvalitným mäsom s paté - napríklad hovädzím od Britu. V zime im môžete do konzervy zamiešať aj trochu horúcej vody, aby mali jedlo pred výkonom teplé.

Na túru si zabaľte: 

  • psiu mäsovú taštičku, alebo vysokoenergetické maškrty (napríklad sušené mäso),
  • dostatok vody a nádobu, z ktorej sa bude psovi dobre piť,
  • krátky postroj (asi do polovice trupu) s vypolstrovaným očkom na chrbte na vodítko,
  • dlhšie a odpružené vodítko s amortizérom, ktoré vám obom dá dosť priestoru,
  • topánky pre psa (ochránia pred ostrým kamením alebo mrazom),
  • spacákopelech, na ktorý si sadnete obaja pri odpočinku,
  • a špeciálny športový drink pre psa, ktorý mu doplní energiu po výkone.

Na výbehy potom odporúčame dlhšie postroje a ešte dlhšie vodítka, akonáhle sa pes rozbehne, je lepšie, aby malo vybavenie medzi vami väčšiu vôľu a nebránilo vám v pohybe.

Ak nie je váš štvornohý kamarát ostrieľaný turista, pokojne pribaľte aj oblek alebo pláštenku. V lete mu oblečte chladiacu vestičku, v zime funkčný nepremokavý oblek z hrejivého materiálu.

Psíci zvládnu dlhšie prechádzky aj v zime. Pribaľte im ale teplú vestičku, namažte im labky vazelínou a pribaľte dostatok jedla a vody. • 

Na dlhšie výlety a výbehy pribaľte aj lekárničku. S vysokohorským terénom pribúda ostrejších kameňov a niekedy sa stane, že si psík zraní labku. Potom sa oplatí mať aspoň jódovú dezinfekciu a základné obväzy.

 >> Prečítajte si ako sa správne starať o psie labky nielen po túre. <<

2) Dogdancing: psie kusy, ktoré rozhýbu aj pánov

Šport je vhodný pre všetky plemená staršie dvoch mesiacov, ktoré majú plne vyvinuté kĺby. Aby sa pre psie tancovania váš maznáčik nadchol, musí zvládať základné povely. Keď ho motivujete obľúbenými maškrtami a množstvom pochvál, iste sa k vášmu nadšeniu k tanečným pohybom pridá. Pokiaľ je ale váš pes povahou skôr pohodár a nerád sa hrá, určite ho do dogdancingu nenúťte.

Z dogdancingu si vyberte podľa preferencií:

  • Musical dressage: je založená na pohybe psa, ktorého len sprevádzate. Psa naučíte vnímať váš pohyb a rytmus hudby, do ktorého doplníte napríklad cval, klus, úskoky vpred či vbok, pohyb v kruhu, slalom, alebo pohyb v osi, kedy sa pes otáča na jednom mieste v kruhu.
  • Freestyle: je kategória, kde je dovolené všetko, čo príde prirodzené aj psovi. Choreografia má väčšinou príbeh a pán do nej volí obľúbené prvky ako sudy, beh slalomom, skoky, cúvanie a ďalšie aktivity s rekvizitami, do ktorých sa zapotí aj psovod.
  • Heelwork music: je založený na schopnosti psa pohybu v tesnej blízkosti pána - typicky ramenom psa pri kolene psovoda. Keď metódu spojíte s príjemnou hudbou a elegantnými pohybmi vznikne aktivita, pri ktorej sa zabavíte obaja.
  • Tanec so psom: potrápi hlavne majiteľa. Ten zapája ťažšie tanečné prvky, ktoré doplní o akejkoľvek psie cviky z dressage, heelwork alebo freestyle. Pes potom kopíruje pohyby psovoda a elegantne sprevádza celé cvičenie.

>> Prečítajte si, ako motivovať psa maškrtami aj pri dogdancingu. <<

3) Agility s prekážkami aj v teréne

Agility je parkúrová aktivita pre psov založená na výcviku. Väčšinu psov tento šport veľmi baví. Psy pri nej bežia navoľno po trati plnej skokov, prielezov a prekážok a nasledujú majiteľa, ktorý im dáva povely hlasom alebo rukou. Cieľom agility je trať zvládnuť bez chýb a čo najrýchlejšie. Obľúbeným variantom tohto športu je agility cross, pri ktorom beháte so psom v teréne a váš maznáčik prekonáva prírodné aj umelé prekážky.

Z agility sú nadšené aj malé aktívne plemená teriérov. • 

Agility sa môžu venovať všetky plemená psov. Skoky ale zle znášajú veľké a ťažké plemená, preto ich skôr vynechajte a venujte sa s nimi slalomom, prielezom, alebo iným prekážkam.

>> Prečítajte si podrobné tipy, ako začať s agility. <<

4) Bikejörging a scooterjöring: pes ťahá a vy makáte s ním

Bikejörging je pôvodne severský názov pre jazdu na bicykli so psom. Pes je pripútaný vlečným lanom k telu pána, ktorý ide náročným terénom. Maznáčik pri tomto športe čiastočne koleso ťahá, preto si ho najviac užívajú ťažná plemená ako je husky či malamut, alebo niektoré lovecké psy. Šport je vhodný hlavne pre nekonfliktných psov, ktorí dobre počúvajú svojho pána, aj keď napríklad zavetria v lese divokú zver. Aktivita je pre svoju náročnosť vhodná pre skúsených športovcov, ktorí sa neboja zdolávať lesný terén na bicykli.

Scooterjöring v preklade znamená kolobežka so psom. Majiteľ ide na športovej kolobežke a je pripútaný k jednému, alebo dvom psom. Rovnako ako v canicrosse (behu so psom) je pri jazde dôležitý ťah psa, ktorý vám na trati pomáha. Kolobežkovanie so psom je technicky náročnejšie, pretože odrážanie v ťahu treba natrénovať, ale je ideálnym variantom pre tých, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu alebo nechcú so psom behať.

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame a YouTube.

 

Top 5