Návod: rúško si zvládne vyrobiť každý | Blog Mall.sk

Jednoduchý návod: vyrobte si rúško z toho, čo máte doma

Odborníci sa zhodujú, že nosenie rúška znižuje riziko prenosu koronavírusu. Kvôli miernym alebo pozvoľným prejavom choroby totiž postihnutý ani nevie, že vírus roznáša medzi ďalších ľudí. Lenže rúška, respirátory aj ústenky sú beznádejne vypredané. Pozrite sa na náš návod, vďaka ktorému si rúško vyrobíte ľahko doma, a naučte sa s ním správne zaobchádzať.

Návod na výrobu rúška
Šablóna na rúško s rozmermi pre dospelú osobu • 

1. Prichystajte si dva pruhy bavlnenej látky, ideálne pevnejšie, husto tkané (skvele poslúži staršie kuchynská utierka alebo nepoužívané obliečky). Na každej z nich si dvakrát zrkadlovo prekreslíme šablóny, ktoré vidíte na obrázku vyššie, a vystrihnite základ rúška. • 

2. Lícom k sebe si našpendlíkujte obidva diely z rovnakej látky a zošite k sebe "zobáčkovú" (viac zaoblenú) stranu. Tým vytvoríte priestor: pre nos.

3. Obe vzniknuté polmasky dajte lícom k sebe a zarovnajte ich, aby na seba nadväzovali. Po dlhých stranách našpendlite a zošite. Vznikne vám "tunel". • 

4. Masku skrz tunel obráťte, aby sa švy schovali dovnútra.

5. Nespojené okraje preložte do vnútornej strany a do záhybu vložte gumičku, šnúrku alebo dlhý povrázok, ktorými rúško prichytíte za uši. • 

Náš tip: Prípadne šnúrky alebo zaväzovacie pruhy látky prišite do každého rohu. V tom prípade budete potrebovať štyri kúsky, ktoré budete zaväzovať za hlavou.

6. Pre lepšiu manipuláciu gumičku či povrázok prišite k rúšku, aby sa vo vzniknutom tunelíku nepretáčal. Následne ešte raz preložte a zošite, tým schováte rozstrapkané konce.

7. Hotové rúško po každom použití vyvarte a dodržujte hygienické pravidlá pri jeho používaní.

Náš tip: Do rúška všite z vnútornej strany ešte jedno "vrecúško", do ktorého vložíte pri používaní filter napríklad z papierovej vreckovky alebo z vrecka do vysávača.

 Potrebujete šijací stroj? >>

Rovnako dôležitá ako rúško je aj prevencia

Rúško síce neposkytuje 100 % ochranu vám ani okoliu, ale znižuje riziko prípadného prenosu vírusov. Ideálne riešenie je v týchto dňoch minimalizovať kontakt so všetkými mimo domácnosť. 

Náš tip: Ak sa dá, vyhýbajte sa platbám na dobierku za akýkoľvek doručovaný tovar. Na MALL.SK sme dočasne túto možnosť stiahli z ponuky a doručujeme bezkontaktne.

Správne zaobchádzanie s rúškom

Aby rúško plnilo svoj účel, musíte s ním dobre zaobchádzať a správne sa o neho starať.

Nasadzovanie rúška

Skôr, než na čisté rúško siahnete, si dôkladne umyte alebo vydezinfikujte ruky, nech vírusy zachytené na rukách neprenesiete na rúško.

Rúškom si zakryte bradu, ústa aj nos. Uistite sa, že medzi tvárou a rúškom nie sú žiadne medzery. K tomu pomáhajú:

• kúsky pliešku alebo drôtika okolo nosa,

• špeciálne tvarovanie (ako v našom návode vyššie)

• alebo zvlnenie (preklady) rúška.

Ako si dávať rúško dole?

Nezáleží na tom, či ste s rúškom boli len na rýchlom nákupe alebo ste preberali poštu. S každým použitým rúškom nakladajte ako s infikovaným materiálom. Preto sa ho nikdy nedotýkajte v prednej časti, ale skladajte ho za šnúrky alebo gumičky.

Jednorázové rúško vyhoďte ideálne v igelitovom vrecúšku alebo ho zlikvidujte do uzatvárateľného koša. Látkové rúška na viac použití skladujte pred čistením oddelene od ostatnej špinavej bielizne, ideálne tiež v igelitovom vrecúšku.

Ak používate rúško s vkladacím filtrom, filter vyhoďte do koša rovnako ako jednorázové rúško.

Až si rúško zložíte a bezpečne ho uložíte, nezabudnite si opäť dôkladne umyť ruky. • 

Čistenie rúška

Bavlnené rúška využijete opakovateľne. Aby vás stále dobre chránili, je nutné im venovať dôkladnú starostlivosť:

• Rúško vyperte pri vysokej teplote. Ideálna je 90 °C, prípadne postačí aj program na 60 °C, do práčky ale pridajte aj dezinfekčný prostriedok na bielizeň. Rúška perte samostatne bez ostatného oblečenia.

• Vyvarte rúško v hrnci alebo v tlakovom hrnci rovnako, ako kedysi mamičky vyvárali plienky.

• Vydezinfikujte rúško v roztoku Sava alebo peroxidu vodíka. Následne vypláchajte v čistej vode.

Sterilizujte v parnom sterilizátore v mikrovlnke, ktorý sa používa napríklad na detské fľaše (postupujte podľa návodu sterilizátora, väčšinou stačia 4 minúty na stredný výkon rúry). Pri vyberaní dávajte pozor, nech sa neobaríte horúcou parou z namočeného rúška. Nezabudnite tiež, že do mikrovlnky nesmie prísť nič kovového. Preto vyberte z rúška prípadne vložený kovový drôtik alebo šnúrky s kovovým zakončením.

Pred ďalším čistením, rúško ešte vyžehlite na najvyššiu možnú teplotu.

Podľa posledných informácií na sterilizáciu rúška nefunguje preliatie horúcou vodou z kanvice ani jeho zmrazenie.

Náš tip: Gumičky nie vždy vysoké teploty pri vyváraní prežijú. Preto radšej vyrobte rúško s bavlnenými šnúrkami. Hoci ich nasadenie trvá dlhšiu dobu a pri zaväzovaní sa do nich nepríjemne zachytávajú vlasy, lepšie sa prispôsobia veľkosti vašej hlavy.

 Prečítejte si ďalšie informácie o druhoch rúšok >>

Nezabúdajte, že sme v tom všetci spolu.

 

Top 5