Zdravé a lahodné: naplňte si brušká brusnicami

Brusnice nie sú len nenápadné guľôčky, ktoré nájdete na tanieri sviečkovej. Tieto drobné bobuľky sú univerzálnou ingredienciou, ktorá sa výborne hodí k slaným aj sladkým pokrmom, a navyše sú veľmi zdravé. Dáme vám pár tipov, čo z nich v kuchyni vyčarovať.

Brusnice rastú na brusniciach, čo sú malé plazivé kríčky. Ak ich nenájdete vo voľnej prírode, nezúfajte - brusnice si môžete vypestovať sami.

Sadeniciam sa bude dariť v záhradných záhonoch aj v kvetináči, ak bývate v byte. Vyhovuje im kyslá pôda s nízkym obsahom živín a sú veľmi citlivé na množstvo vody, takže ich neprelievajte. Brusnice zrejú od júna do septembra.

A ak ste nemali práve bohatú úrodu, môžete si v obchode kúpiť brusnice vo vaničkách. Najčastejšie pochádzajú z okolitých krajín alebo sa dovážajú z Ameriky.

Vo voľnej prírode na brusnice najčastejšie narazíte v lese.Vo voľnej prírode na brusnice najčastejšie narazíte v lese.

V zdravom tele veľa brusníc

Brusnice sú pre zdravie jedinečné tým, že obsahujú odlišné látky než ostatné bobule, predovšetkým A-typ polyfenol. Ten zabraňuje infekciám v močovom ústrojenstve, znižuje cholesterol a krvný tlak a pôsobí protizápalovo. Brusnice sú navyše i účinným antioxidantom.

Čo s brusnicami v kuchyni?

Z brusníc si pripravíte množstvo dobrôt. Často sa jedia iba surové, ale pripravíte z nich marmelády, kompóty, šťavy aj omáčky. Výhodou je, že sa výborne hodia k sladkým aj slaným pokrmom. Vychutnáte si preto sladké brusnicové muffiny aj steak s brusnicovou omáčkou.

V surovom stave majú brusnice skôr kyslú chuť, ale po uvarení sú sladšie. Všeobecne však majú nízky obsah cukru, a preto si ich doslaďte podľa chuti. Nezabudnite ani na lístočky, z ktorých si v kombinácii so samotnými bobuľami môžete urobiť čaj.

Čo sa týka mäsa, brusnice sa výborne hodia k hydine, zverine a steakom.Čo sa týka mäsa, brusnice sa výborne hodia k hydine, zverine a steakom.

1. Brusnicové muffiny

Čokoládové alebo tvarohové sú klasika. Čo takto vyskúšať muffiny netradične – s brusnicami?

Ingrediencie:

  • 175 gramov čerstvých brusníc,
  • 200 g hladkej múky,
  • 250 g krupicového cukru,
  • 75 ml oleja,
  • 2 vajcia,
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku,
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • a štipka soli.

Postup:

  1. Brusnice dajte s 25 g cukru do hrnca, zapnite sporák a miešajte, dokiaľ nezačnú brusnice praskať. Potom ich roztlačte lyžičkou alebo vidličkou.
  2. Do misy nasypte múku, zvyšok cukru, prášok do pečiva a štipku soli. Rozbite vajíčka a vmiešajte ich spolu s olejom, vanilkovým extraktom a brusnicami do cesta.
  3. Predhrejte rúru na 190 stupňov a pripravte si formu s košíčkami. Pečte približne 25 minút a potom už si iba vychutnávajte.

Z nášho receptu upečiete zhruba 12 lahodných muffinov.Z nášho receptu upečiete zhruba 12 lahodných muffinov.

2. Brusnicová omáčka

So šípkovou, alebo s kapustou? Ak by poľovníci v známom filme Slávnosti snežienok poznali brusnice, možno by ich hádka vyzerala úplne inak. Vyskúšajte k mäsu neobvyklú omáčku z červených bobúľ.

Ingrediencie:

  • 350 g čerstvých brusníc,
  • 200 g krupicového cukru
  • a 0,25 l vody.

Postup:

  1. Do hlbšej panvice nalejte vodu a rozpustite v nej cukor. Potom ju priveďte do varu a pridajte umyté brusnice.
  2. Hneď ako brusniciam popraskajú šupky, znížte teplotu a za občasného miešania varte zhruba 10 minút.
  3. Hotovo – môžete podávať omáčku.

A ak práve nemáte na varenie náladu, môžete si pochutiť aj na sušených brusniciach alebo si môžete pridať čerstvé brusnice do jogurtu a müsli.

 

Odporúčame