Brusnice rastú na brusniciach, čo sú malé plazivé kríčky. Ak ich nenájdete vo voľnej prírode, nezúfajte - brusnice si môžete vypestovať sami.
Sadeniciam sa bude dariť v záhradných záhonoch aj v kvetináči, ak bývate v byte. Vyhovuje im kyslá pôda s nízkym obsahom živín a sú veľmi citlivé na množstvo vody, takže ich neprelievajte. Brusnice zrejú od júna do septembra.
A ak ste nemali práve bohatú úrodu, môžete si v obchode kúpiť brusnice vo vaničkách. Najčastejšie pochádzajú z okolitých krajín alebo sa dovážajú z Ameriky.
Vo voľnej prírode na brusnice najčastejšie narazíte v lese. • MALL.sk
V zdravom tele veľa brusníc
Brusnice sú pre zdravie jedinečné tým, že obsahujú odlišné látky než ostatné bobule, predovšetkým A-typ polyfenol. Ten zabraňuje infekciám v močovom ústrojenstve, znižuje cholesterol a krvný tlak a pôsobí protizápalovo. Brusnice sú navyše i účinným antioxidantom.
Čo s brusnicami v kuchyni?
Z brusníc si pripravíte množstvo dobrôt. Často sa jedia iba surové, ale pripravíte z nich marmelády, kompóty, šťavy aj omáčky. Výhodou je, že sa výborne hodia k sladkým aj slaným pokrmom. Vychutnáte si preto sladké brusnicové muffiny aj steak s brusnicovou omáčkou.
V surovom stave majú brusnice skôr kyslú chuť, ale po uvarení sú sladšie. Všeobecne však majú nízky obsah cukru, a preto si ich doslaďte podľa chuti. Nezabudnite ani na lístočky, z ktorých si v kombinácii so samotnými bobuľami môžete urobiť čaj.
Čo sa týka mäsa, brusnice sa výborne hodia k hydine, zverine a steakom. • MALL.sk
1. Brusnicové muffiny
Čokoládové alebo tvarohové sú klasika. Čo takto vyskúšať muffiny netradične – s brusnicami?
Ingrediencie:
- 175 gramov čerstvých brusníc,
- 200 g hladkej múky,
- 250 g krupicového cukru,
- 75 ml oleja,
- 2 vajcia,
- 2 lyžičky kypriaceho prášku,
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- a štipka soli.
Postup:
- Brusnice dajte s 25 g cukru do hrnca, zapnite sporák a miešajte, dokiaľ nezačnú brusnice praskať. Potom ich roztlačte lyžičkou alebo vidličkou.
- Do misy nasypte múku, zvyšok cukru, prášok do pečiva a štipku soli. Rozbite vajíčka a vmiešajte ich spolu s olejom, vanilkovým extraktom a brusnicami do cesta.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov a pripravte si formu s košíčkami. Pečte približne 25 minút a potom už si iba vychutnávajte.
Z nášho receptu upečiete zhruba 12 lahodných muffinov. • MALL.sk
2. Brusnicová omáčka
So šípkovou, alebo s kapustou? Ak by poľovníci v známom filme Slávnosti snežienok poznali brusnice, možno by ich hádka vyzerala úplne inak. Vyskúšajte k mäsu neobvyklú omáčku z červených bobúľ.
Ingrediencie:
- 350 g čerstvých brusníc,
- 200 g krupicového cukru
- a 0,25 l vody.
Postup:
- Do hlbšej panvice nalejte vodu a rozpustite v nej cukor. Potom ju priveďte do varu a pridajte umyté brusnice.
- Hneď ako brusniciam popraskajú šupky, znížte teplotu a za občasného miešania varte zhruba 10 minút.
- Hotovo – môžete podávať omáčku.
A ak práve nemáte na varenie náladu, môžete si pochutiť aj na sušených brusniciach alebo si môžete pridať čerstvé brusnice do jogurtu a müsli.