(Ne)jedzte kôstky z ovocia a zeleniny | Blog Mall.sk

(Ne)jedzte kôstky z ovocia a zeleniny

Vychutnávate si ovocie na desiatu, keď v tom – jadierko. Čo s ním? Zjesť alebo vyhodiť? Nezabúdajte, že nie je kôstka ako kôstka. Niektoré sú zásobárňou vitamínov, z iných vám bude zle. Urobte si raz a navždy jasno, ktoré bez starostí jesť a ktoré vypľuť.

Vychutnajte si jadierka bez obáv

Na prvý pohľad vyzerajú všetky kôstky podobne. Iba niektoré však obsahujú enzýmy, ktoré budú prospešné pre vaše zdravie. Ktoré to sú?

1. Dyňa (melón cukrový, žltý melón)

Dyňové semienka patria k tým najzdravším, preto ich bežne nájdete aj v obchode. Ak varíte z dyne napríklad polievku, nevyhadzujte vydlabané vnútro. Vyberte z neho semienka, vysušte ich na slnku a maškrťte zdravo po večeroch.

Dyňové semienka obsahujú aminokyseliny a minerály ako fosfor, horčík alebo draslík, takže chránia váš imunitný systém a znižujú krvný tlak i cholesterol. A ak vám čerstvé semienka nechutia, urobte si z nich opraženú pochúťku – stačí dať do rúry na 75 °C asi na 15 minút.

2. Melón (dyňa červená, červený melón)

Melónové jadierka vyberajú deti aj dospelí. Zbavte sa vypľúvacieho zlozvyku a začnite ich jesť. Obsahujú železo, zinok aj dávku proteínu – látky, ktoré vášmu telu dosť prospievajú.

Dajte ich preč len v prípade, že si pripravujete melónový kokteil alebo osviežujúci smoothie. V odšťavovači alebo mixéri by tvrdé kôstky narobili spúšť. A navyše – do nápoja nepatria. Mohli by vám upchať slamku alebo zaskočiť v krku.

Na rozdiel od dyňových semienok, tie melónové nie sú úplne chutné. Ak ich však prehltnete spolu s melónom, urobíte svojmu telu veľmi dobre. • 

3. Citrusy

Ošúpaním mandarínky, pomaranča alebo grepu pre vás príprava citrusovej desiaty nekončí? Ak z exotických plodov vyberáte kôstky, zbavujete sa tak aj vitamínov a látok prospešných pre vaše zdravie.

Kôstky z citrusov totiž obsahujú takzvané limonoidy, ktoré majú protirakovinové i antivirotické účinky. Keď vám zostane v ošúpaných mesiačikoch kôstka, urobte niečo pre zdravie a zjedzte ju.

4. Hroznové víno

Ak vám vadia drobné guľôčky v hroznovom víne, robíte chybu. Malé semienka sú síce nenápadné, ale obsahujú poriadnu dávku zdravia. Vitamín E, flavonoidy podporujúce imunitný systém alebo antioxidanty – to sú len niektoré z látok, ktoré sa v hroznových jadierkach ukrývajú.

Ak si kupujete hroznové víno bez kôstok, ochudobňujete svoje telo o prísun vitamínov aj prospešných flavonoidov. • 

5. Granátové jablko

Keď sa povie zásobáreň vitamínu C, málokto si predstaví práve granátové jablko. Pritom práve v ňom nájdete až polovicu odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Ak chcete byť zdraví, dajte si z času na čas na desiatu toto aromatické ovocie aj s jadierkami. Vyskúšajte ho aj keď sa snažíte schudnúť – zaháňa totiž chuť na sladké.

6. Papája

Ak chcete zhodiť nejaké to kilo navyše, siahnite po papáji. Jej dužina aj jadierka totiž obsahujú enzým papaín, ktorý prospieva tráveniu a pomáha pri chudnutí. Navyše má melónovo sladkú chuť, ktorá dokonale vynikne v dezertoch, ovocných šalátoch aj džemoch.

Papája patrí spolu s ananásom a mangom medzi najpredávanejšie exotické ovocie u nás. • 

7. Avokádo

A to nie je všetko. Zdravú kôstku nájdete aj v avokáde – je bohatá na vlákninu, znižuje hladinu cholesterolu a posilňuje funkciu srdca. Využite to v kuchyni a pridajte avokádové jadro do svojich obľúbených jedál:

  1. Kôstku vložte do vrecka a rozdrvte ju na menšie kusy tĺčikom na mäso.
  2. Vhoďte ich do mixéra – ale pozor, aby boli kúsky dosť malé. Väčšie kusy môžu zlomiť ostrie! Ak si netrúfate, kôstku pokojne pomeľte v mlynčeku na mäso.
  3. Až má konzistenciu prášku, je to hotové. Jednoducho ho zamiešajte do polievky, pridajte do omáčky, dresingu alebo smoothie. Dobrú chuť!

NÁŠ TIP: Avokádová kôstka má mierne horkastú chuť. Pridajte preto do jedla aj med alebo cukor, aby ste sa horkosti zbavili.

Využite avokádo do posledného kúska. Keď si z dužiny pripravíte nátierku alebo smoothie, nezabudnite spracovať aj kôstku. • 

Ani so zdravými kôstkami to však nepreháňajte. Zjesť ich niekoľko v ovocí na desiatu je celkom v poriadku. Ak by ste však jedli jednu kôstku za druhou, mohli by ste mať zápchu alebo problémy so slepým črevom.

Týmto kôstkam sa radšej vyhnite

Zatiaľ čo niektoré kôstky utužujú zdravie, iné by vám urobili skôr zle. Vyhýbajte sa kôstkam v:

  • broskyniach,
  • marhuliach,
  • čerešniach,
  • jablkách
  • alebo hruškách.

Kôstky tohto ovocia obsahujú amygdalín, ktorý sa po zvlhnutí alebo prasknutí mení na kyanid. A ten bráni bunkám správne využiť kyslík.

Ak raz za čas zjete jablčné jadierko, nevadí, ale tieto kôstky radšej nejedzte a pri varení použite odkôstkovač.

Vyvarujte sa aj horkým mandliam – v skutočnosti sú to totiž kôstky z plodu mandle obyčajnej a obsahujú toxický jed. Ak si večer radi pochutnáte na mandľových dobrotách, žiaden strach! Mandle, ktoré si bežne kupujete v obchodoch, sú sladké a neškodné.

Jedovaté kôstky nájdete napríklad v broskyniach, ale aj v marhuliach, čerešniach alebo jablku. • 

 

Top 5