Ako uskladniť jablká, aby zostali šťavnaté až do jari | Blog Mall.sk

Ako uskladniť jablká, aby zostali šťavnaté až do jari

Tohtoročná úroda jabĺk prekonala očakávania. Ako ich uskladniť, aby sa nepokazili? Ide to, aj keď nemáte sklad alebo pivnicu. Poradíme vám, ako na zazimovanie jabĺk, aby vám vydržali až do jari.

Najlepšie priestory na uskladnenie jabĺk

Pivnica s primeranou teplotou a vlhkosťou je ideálnym miestom na uskladnenie ovocia. Murovaná pivnica, v ktorej je vysoká vlhkosť vzduchu, zabraňuje jablkám, aby strácali vodu, vädli a scvrkávali sa.

Ak máte suchú pivnicu, postavte na zem nádobu s vodou a pravidelne ju dopĺňajte. Občas záhradkári používajú aj debnu s machom – ten však musíte vlhčiť. Aby jablká netrpeli, teplota by sa mala pohybovať medzi 1 a 12 °C. Ak nemáte v pivnici miesto, využite na uskladnenie jabĺk pokojne nevykurovanú garáž alebo chodbu domu.

V blízkosti jabĺk neskladujte zeleninu, ako sú zemiaky, cibuľa, cesnak alebo zeler. Rýchlo totiž prijímajú pachy z okolia. • 

Bez trochy chémie sa nezaobídete

Ak chcete mať istotu, že jablká budú zdravé a nebudú hniť či plesnivieť, potrebujete skladovacie priestory dezinfikovať. Stačí ich postriekať vodou s rozpusteným dezinfekčným prípravkom. Rovnakú pozornosť venujte tiež regálom a debničkám.

Jablká starostlivo uložte do jednotlivých vrstiev

Jablká skladujte v debničkách s dierami po stranách, aby k nim prúdil dostatok vzduchu. Vyskladajte ich stopkou nahor, najlepšie do jednej vrstvy. Aby ste zabránili otlakom, podložte ich slamou alebo polystyrénovou doskou. Pravidelne ich kontrolujte, či nehnijú alebo neplesnivejú.

Šupku pred uskladnením nikdy neumývajte a neleštite. Jablká majú tenkú voskovú vrstvičku, ktorá ich chráni. • 

Debničky s rašelinou zvládnu pivnicu nahradiť

Keď nemáte pivnicu, uskladnite jablká v uzatvárateľných drevených debnách s rašelinou. Jednotlivé vrstvy ovocia od seba oddeľte 3 až 5 cm hrubou vrstvou suchej rašeliny. Jablká sa nesmú navzájom dotýkať, aby sa neotlačili, prípadne vzájomne nenakazili hnilobou či plesňou. Debny potom postavte na chladné miesto. Pri takomto uskladnení nevadí, keď teplota občas klesne aj kúsok pod nulu.

Na uskladnenie myslite už pri zbere

Jablká trhajte so stopkou a odlamujte ich smerom nahor. Nikdy ich netrhajte krútením. Zbierajte ich najlepšie ráno alebo neskoro večer a nikdy počas dažďa. Popadané ovocie pozbierajte a ihneď spracujte. Takéto plody nie sú na uskladnenie vhodné. Naťuknuté a inak poškodené jablká by totiž pri uskladnení mohli znehodnotiť ostatné.

Poškodené jablká zužitkujte tiež

Plody napadnuté škodcami či hnilobou nemusíte hneď hádzať do kompostu. Nie sú síce vhodné na uskladnenie, ale na inú spotrebu áno. Postihnuté miesto stačí vykrojiť a jablko zjesť alebo inak spracovať.

Je vám ľúto vyhodiť nahnité jablká? Nakrájajte ich do poctivej domácej štrúdle. Potešíte celú rodinu. • 

Nasušte si krížalky, ako to robili naše babičky

Na krížalky nakrájajte akékoľvek jablká, čo máte. Nepotrebujete žiadnu špeciálnu odrodu ani bezchybné jablká. Jediné, na čo si musíte dať pozor, je, aby neboli múčne alebo scvrknuté. Jablká poriadne umyte, vykrojte prípadné postihnuté miesta, vyberte jadrovník a nakrájajte jablká na plátky. Keď budú tenšie, budú chrumkavejšie. Silnejšie zase zostanú mäkšie a šťavnatejšie.

Do sušičky ovocia potom ukladajte jeden plátok vedľa druhého, aby sa neprekrývali a na plátoch pekne preschli. Potom už stačí iba nasypať ich do zaváracích pohárov alebo plastových škatuliek a zdravo maškrtiť celú zimu.

Keď máte jabĺk naozaj veľa...

Urobte si napríklad jablkové pyré a zamrazte ho. Upečte deťom niečo dobré alebo jablká rozmixujte a urobte z nich džem. Ak máte jabĺk toľko, že už vážne neviete čo s nimi, predajte ich v najbližšej muštárni, prípadne ich rozdajte známym. Ale nechať ich hniť spadnuté pod stromom? To by predsa bola škoda.

 

Top 5