Poraďte si s blatom! Ako vyčistiť špinavý bicykel po výlete | Blog Mall.sk

Poraďte si s blatom! Ako vyčistiť špinavý bicykel po výlete

Jar je ideálny čas, kedy vytiahnuť zazimovaný bicykel a vyraziť na cyklopotulky. Po výlete sa však často domov vraciate so zablateným bicyklom z lesných ciest. Prečítajte si, ako bicykel šikovne vyčistiť, aby súčiastky nezhrdzaveli.

S čistením bicykla po návrate z vychádzky nezaháľajte. Zaschnutý prach a blato totiž ľahko potrápia prehadzovač, v ktorom spôsobia zaseknutie kladiek, alebo prispejú k hrdzaveniu reťaze. Ak sa chcete pravidelne preháňať po lese na dvoch kolesách, venujte bicyklu náležitú starostlivosť vždy, keď sa vrátite z výletu. Ako na to? 

Opláchnite bicykel z najhoršieho

Dokiaľ blato nie je ešte stvrdnuté, zbavte bicykel najväčšieho nánosu špiny. Na umývanie wapkou radšej zabudnite – silný prúd a tlak vody nerobí bicyklu dobre. Voda by sa navyše mohla dostať do ložísk a mohli by ste mať problém.

Použite radšej klasické vedro s vodou a zmetáčik či záhradnú hadicu – nastavte v nej ale slabý prúd, ktorý bicyklu neublíži. Zamerajte sa na rámy, ale tiež na:

  • korunku vidlice,
  • hlavové zloženie
  • a takzvané náboje, ktoré nájdete v strede kolies.

Mokrou handrou otrite aj kormidlo a sedlo.

Náš tip: Ak idete na cyklovýlet ďaleko od domova a neviete, kde budete môcť bicykel dôkladne umyť, vozte so sebou umývaciu fľašku poslednej záchrany. Vyrobíte ju z obyčajnej pet fľaše:

  1. Nachystajte si pet fľašu a jedno viečko navyše.
  2. Do zátky prerazte dierku – buď vŕtačkou alebo rozžeraveným klincom.
  3. Fľašku naplňte vodou a vozte ju so sebou aj s náhradným viečkom. Hneď ako sa vrátite z vychádzky, nasaďte na fľašu deravé viečko, stlačte a postriekajte bicykel vodou – 2 litre by mali stačiť na umytie celého bicykla.

Pri oplachovaní bicykla zbytočne nepretáčajte kolesá ani pedále, nech sa voda nedostane do ložísk. S tlakom vody sa vyhnite aj stredu alebo nábojom. • 

Vydrhnite reťaz

Najväčšia špina býva väčšinou na reťazi. Najjednoduchší spôsob čistenia je pomocou špeciálnej práčky – reťaz vyčistí zo všetkých strán, bez toho, aby ste ju museli dávať dole z bicykla:

  1. Naplňte práčku čistidlom.
  2. Nasaďte podľa návodu od výrobcu na reťaz a uzavrite.
  3. Otáčajte prevodníkom, kým nebude reťaz čistá.

Vždy postupujte podľa návodu od výrobcu. A ak práčku nemáte, zvládnete to aj s obyčajným benzínom alebo iným prostriedkom na odmastenie. V tom prípade však reťaz zložte. Dajte ju do nádoby s benzínom a nechajte niekoľko minút pôsobiť, aby mastnota povolila. Potom reťaz vytiahnite a pomocou handričky vyleštite. Nakoniec opláchnite vodou a vysušte.

Náš tip: Ak používate na umývanie reťaze benzín alebo naftu, nevylievajte ich potom do odpadu. Prelejte ich do zaváracieho pohára a odvezte do zberného dvora.

>> Kúpte si všetko potrebné na čistenie reťaze na MALL.sk. <<

Spolu s reťazou dôkladne vyčistite aj prevodníky a takzvané pastorky – ozubené kolieska. • 

Vyčistite všetko ostatné

Ak chcete umývať od základov, zložte dole kolesá a rám pretočte (oprite o kormidlo a sedadlo). Ľahšie tak vyčistíte aj platničky, zákutia bŕzd a ďalšie menej dostupné miesta. Použite na ne odmasťovač – do kýblika s vodou nalejte trochu čistiaceho prostriedku na riad alebo si kúpte špeciálny odmasťovač na bicykle v spreji. Ten iba nastriekate na bicykel, vydrhnete kefou s mäkkými štetinami a opláchnete vodou.

Na menšie a horšie dostupné časti, ako je pastorok alebo prevodníky, použite pokojne vyradenú kefku na zuby, kefu na radiátory alebo štetku na umývanie fliaš. Ľahšie sa dostanete do všetkých záhybov. Skontrolujte, že ste nenechali nánosy blata ani pod sedadlom.

Hneď ako máte čistý aj celý rám a vidlicu, myslite tiež na plášte:

  • kefou a vodou vydrhnite blato z dezénu,
  • pomocou odmasťovača utrite ráfiky a drôty
  • a ak chcete mať galusky stále čierne, ošetrite ich špeciálnym prípravkom na kaučukové a gumové výrobky.

Ak máte na umývanie bicykla dosť času, dajte si s ním prácu a jednotlivé komponenty pokojne dajte dole a rozoberte. Zbavíte sa tak aj schovanej špiny. • 

Vysušiť a premazať, prosím

Ak už sa bicykel blyští ako nový, je na čase ho vysušiť. Utrite ho suchou handrou alebo vyfúkajte pomocou kompresora, nech nezostane vlhký a nezhrdzavie. Nahoďte späť reťaz a kolesá a na záver všetky pohyblivé časti dôkladne premažte, predovšetkým:

Pri mazaní opäť postupujte podľa návodu od výrobcu.

Čistenie nepodceňujte ani po vychádzke v suchu a bez blata. Dôkladne bicykel utrite suchou handrou alebo prefúknite teplým vzduchom – zabránite tak tomu, aby začal hrdzavieť. • 

I keď bicykel umývate po každom výlete, aj tak ho radšej raz za rok odneste do servisu a nechajte si urobiť kompletnú prehliadku. Len tak bude váš dvojkolesový parťák pripravený na ďalšie cesty.

Umývate bicykel po každej vychádzke? Napíšte nám do komentárov, aké máte čistiace triky, aby bol bicykel stále ako nový.

 

Top 5