7 tipov ako na grilovanie | Blog Mall.sk

7 tipov ako na grilovanie

Grilovacia sezóna je tu, kuchári opúšťajú kuchyne a vyťahujú záhradné grily. Čistia rošty, kupujú mäso a vymýšľajú recepty. Staňte sa tento rok najlepším grill chefom na ulici!

Nebudeme vám klamať o tom, že grilovanie nie je veda. Ona to totiž veda je a kto chce byť známy svojimi grilovačkami, potrebuje skúsenosti. My ale pre vás máme tipy, ktoré vám dajú oproti ostatným náskok.

1. Pred prvým použitím svoj gril naolejujte

Každý vie, že gril sa musí po zime vyčistiť. Aj na dokonale vyleštený gril sa ale môže prichytávať mäso.

Prichytávania sa zbavíte jednoduchým trikom. Medzi kliešte chyťte papierovú utierku namočenú do rastlinného oleja a potrite mriežku rozohriateho grilu.

2. Grilujte na drevenom uhlí s kúskami dreva

Moderné plynové grily majú veľa výhod a grilovanie je s nimi jednoduchšie. Pokiaľ si ale potrpíte na tú najlepšiu chuť, grilujte na drevenom uhlí. A neuľahčujte si to ani pomocou brikiet. Skutočné drevené uhlie rozpálené na rozrobenom ohni je pre arómu mäsa to najlepšie.

Ak chcete posunúť vaše grilovanie na vyššiu úroveň, primiešajte medzi uhlie i kúsky dreva. Orechové a dubové drevo skvele pracuje s rybami a bravčovým. Ovocné drevo dodá mäsu sladký nádych. Pre dlhšie trvajúci efekt namočte polovicu pridávaného dreva do vody.

Uhlíky sa musia rozohriať dobiela. • 

3. Používajte teplomer na mäso

"Už je to hotové?" "Neviem, ja by som to tam ešte chvíľu nechal." Klasika. Odhady a následné spory o to, ako dlho ešte mäso na ohni nechať, ku grilovaniu patria.

Pádny argument do tejto debaty vám ale dá teplomer na mäso. Zapichnete ho do mäsa a na displeji okamžite uvidíte, aká je jeho vnútorná teplota.

4. Je už gril dostatočne rozohriaty?

Pri grilovaní na drevenom uhlí urobte oheň aspoň hodinu pred grilovačkou a uhlie pridajte 30 minút pred umiestnením mäsa na rošt. Mäso položte na gril až vo chvíli, keď je dostatočne predhriaty. Spoznáte to pomocou jednoduchého ručného testu.

Ak ruku 10 cm nad grilom neudržíte ani sekundu, mäso na neho nedávajte. Spálilo by sa. • 

Je dobré si uhlie rozdeliť na dve časti. Nahrňte ho na jednu stranu a na druhej nechajte len pár uhlíkov. Vznikne tak jedna plocha na opekanie a jedna udržiavacia alebo na dorobenie.

5. Grilujte ryby!

Kuracie alebo bravčové? Steaky alebo burgery? Túto otázku si kladiete pred každým grilovaním. Nezabúdajte ale na ryby.

Steaky z lososa alebo celého pstruha osviežia každú grilovaciu party. Ryby netreba nijako zložito dochucovať, ale ak chcete zapôsobiť, otvorte rybu a vložte do nej citrón, korenie a trochu kôpru. Vynikajúce!

6. Marinujte v priebehu

Častým postupom je urobiť marinádu deň vopred a nechať v nej mäso cez noc nasiaknuť. Určite dobrý prístup, ale nechajte si marinádu bokom aj na deň grilovačky.

Potierajte mäso každých 10 minút. Bude šťavnaté, lepšie natiahne jemnú dymovú arómu a marináda mierne skaramelizuje. Predstavujete si to?

Vďaka marinovaniu v priebehu grilovania získa mäso dokonalú arómu. • 

7. Nebojte sa grilovať zeleninu

Zelenina k vášmu grilovaniu určite patrí. Šaláty, pečené zemiaky alebo varená zelenina sú skvelé, ale nebojte sa dať kúsky zeleniny aj priamo na gril.

Grilovaná cuketa, baklažán a jarná cibuľka vyzerajú na tanieri nádherne a ešte lepšie chutia. Nakrájajte ich na tenké kúsky a rovno s nimi na gril. Opekajte pri strednej teplote a zeleninu zložte, akonáhle sa mierne pripečie. Žiadne ochucovanie. Až na tanieri pridajte trochu olivového oleja a málinko octu.

 

Top 5