Kompletný návod: ako jednoducho postavíte psiu búdu | Blog Mall.sk

Kompletný návod: ako jednoducho postavíte psiu búdu

Aj keď svojho psa nadovšetko milujete, prírodné zákony hovoria jasne: je to zviera, ktoré by väčšinu času malo tráviť vonku. Keď mu však vonkajší azyl spríjemníte pohodlnou a dobre zateplenou búdou, bude sa v nej cítiť možno ešte lepšie než v pelešteku v predsieni. Ako takú búdu jednoducho vyrobíte?

V záhradách sa čím ďalej, tým častejšie objavujú psie búdy s rozdelenou predsieňou a spálňou. Toto riešenie je praktické, pretože v spálni je potom teplejšie a pes navyše v predsieni rád hliadkuje a pozoruje terén okolo. Rozhodne teda odporúčame dať si prácu navyše a vyrobiť búdu s vnútornou priečkou.

Stanovte si rozmery

Než sa pustíte do stavania, načrtnite si plánik a rozhodnite, akú veľkú búdu potrebujete. Napovie vám pri tom veľkosť zvieraťa:

  • Na výšku je ideálna búda, ktorá dáva psovi asi 15 – 20 cm rezervu. Pre 40 cm vysokého psa tak postavte búdu s vnútornou výškou zhruba 55 cm.
  • Na dĺžku ju navrhnite tak, aby si pes mohol bez problémov ľahnúť s natiahnutými nohami. A opäť dajte adekvátnu rezervu asi 20 cm. Pri búde s oddelenou predsieňou a spálňou pridajte ďalších 30 – 40 cm na predsieň.
  • Na šírku bude búda približne rovnaká ako na výšku. Podľa pocitu a veľkosti psa pridajte asi 10 cm.

Búda s oddelenou predsieňou a spálňou. Stačí dovnútra vložiť priečku s výrezom. Zdroj: Pinterest • 

Najjednoduchšia psia búda z OSB dosiek

Ak chcete jednoduchú nezateplenú búdu, poslúži vám ako dno rovná OSB doska, ku ktorej zo spodnej strany priskrutkujte nízke nožičky v podobe 4 – 6 smrekových hranolov. To preto, aby doska neležala na zemi a neťahala do seba vlhkosť.

Pokračujte korpusom a z ďalších piatich OSB dosiek pripravte:

  • dve dlhé steny,
  • dve krátke steny
  • a vnútornú priečku.

Na kraj jednej z dlhých stien a vnútornej priečky vyrežte priamočiarou pílou vchod, na obe dlhé steny zvnútra proti sebe priskrutkujte dve párové lišty s rozchodom o šírke vnútornej priečky. Lišty priskrutkujte zhruba 30 – 40 cm od toho kraja, kde ste vyrezali vchod, aby bola predsieň dostatočne široká.

Vyrezávanie stien bude asi najťažšie, pretože jedna z dlhých stien musí byť o pár centimetrov vyššia než tá druhá. Vďaka tomu môžete mať šikmú strechu a zaistíte dobrý odtok vody. V tejto chvíli už musíte vedieť, kam búdu postavíte, pretože je potrebné náklon búdy nachystať tak, aby vám voda nestekala k základom domu. Hornú hranu krátkych stien, rovnako ako vnútornej priečky, potom zrežte mierne došikma, aby na oboch stranách lícovali.

Strecha búdy musí byť šikmá, jednu bočnú stenu preto odrežte kratšiu. Zdroj: Pinterest • 

Teraz môžete dno a korpus spojiť skrutkami a do pripravených líšt zasunúť vnútornú priečku s výrezom. Na horné hrany stien následne priskrutkujte pánty a osaďte búdu ďalšou OSB doskou, ktorá poslúži ako strecha. Strecha by mala mať asi 10 cm presah, aby do búdy nezatekalo. Vďaka pántom ju navyše môžete otvoriť, takže vnútro psej búdy kedykoľvek ľahko vyčistíte.

Nakoniec búdu natrite fermežou alebo lazúrou s ľanovým olejom, aby vám OSB dosky vydržali čo možno najdlhšie, a vnútrajšok vysteľte slamou. Tá príjemne izoluje a navyše sa na nej psovi dobre leží, pretože šetrí jeho kĺby.

Búdu psíkovi vysteľte slamou. Dobre izoluje a navyše je šetrná k jeho kĺbom. • 

Sofistikovanejšia psia búda s izoláciou

Ak máte väčšieho psa a chcete odolnú búdu vrátane izolácie, bude postup o niečo komplikovanejší. Výsledok však za tú prácu rozhodne stojí.

Najprv pripravte drevený skelet búdy, teda horný a dolný obdĺžnikový rám spojené 6 priečnymi trámami a jedným kratším pozdĺžnym trámom, ktorým vytvoríte vchod do búdy. Ako materiál použite napríklad stavebné laty 4 – 5 cm široké, aby ste mali dosť priestoru na vloženie izolácie. Opäť nezabudnite jednu stranu urobiť kratšiu než druhú, aby bol skelet šikmý a zo strechy mohla odtekať voda.

Na spodnú stranu skeletu teraz priskrutkujte OSB dosku so smrekovými hranolmi a potom doň zhora vložte vrstvu polystyrénu.

Následne môžete drevený skelet z vonkajšej aj vnútornej strany pomocou skrutiek osadiť palubovými doskami. Do priestoru medzi vonkajšou a vnútornou stenou z paluboviek vždy vložte vrstvu polystyrénu.

Podobne ako pri búde z OSB dosiek teraz vytvorte priečku medzi predsieňou a spálňou – priskrutkujte k bočným stenám lišty, vyrežte do vnútornej priečky priechod a zasuňte ju do rozchodu medzi lištami.

Konečne môžete nasadiť strechu. Tú vyrobte tak ako dno – pomocou skeletu zo stavebných lát, ktorý je zospodu osadený palubovými doskami a vyplnený polystyrénom. Na hornú stranu priskrutkujte OSB dosku s 10 cm presahom. Strechu následne ukotvite na búdu.

Nakoniec búdu zvonka ošetrite prípravkom na drevo, vysteľte slamou a dielo je hotové.

Máte doma psiu búdu? A stavali ste si ju sami? Pochváľte sa nám v komentároch.

 

Top 5