Tipy na efektívny home office | Blog Mall.sk

Ako na produktívny home office?

Chceli by ste pracovať častejšie z domu, ale na home office nie ste až taký efektívny ako v kancelárii? Poradíme vám, ako si aj doma vytvoríte ideálne podmienky pre plné pracovné nasadenie.

Zakladným úspechom efektívneho home ofiiceu je vytvorenie oddeleného priestoru pre vašu prácu. Nie každý má doma toľko miesta, aby pracovni dokázal venovať celú izbu. Inšpirujte sa našimi tipmi, ako aj na malom priestore dokáže vytvoriť inšpirujúce a príjemné prostredie pre vaše plné pracovné nasadanie. Čo k tomu budete všetko potrebovať?

Kvalitné vybavenie je základ

Na vytvorenie domácej pracovne vám postačí kútik v obývačke alebo nevyužitý priestor v kuchyni. Základom však je, aby ste si jasne vymedzili priestor, ktorý bude slúžiť len ako pracovňa. Na predelenie pracovne od zvyšku izby môžete použiť paravan alebo policovú stenu – v tomto kroku klaďte nároky predovšetkým na funkčnosť. Investovať sa naopak oplatí do kvalitnej kancelárskej stoličky a pracovného stola. Anatomicky tvarovaná opierka by mala byť základom a určite oceníte aj operadlá rúk s nastaviteľnou výškou. Viete, ako zistíte, či máte novú stoličku nastavenú do správnej polohy? Pri sedení by mali vaše nohy s telom zvierať uhol 90 stupňov.

Pri výbere pracovného stola myslite na to, čo všetko pri vašej práci potrebujete a podľa toho vyberte jeho rozmery. • 

Ak chcete pracovať na home office skutočne efektívne, tak sa nezaobídete bez pracovného monitora. Pri výbere majte na zreteli jeho rozlíšenie, ktoré ovplyvňuje veľkosť uhlopriečky – ideálny pomer je napríklad 23.8“ uhlopriečka s Full HD rozlíšením. Uvidíte tak ostré detaily a na obrazovku sa vám zmestí aj najviac zaprataná pracovná plocha. Kvalitný kancelársky monitor by mal mať pohyblivý podstavec (v ideálnom prípade s možnosťou uvedenia do zvislej polohy) a funkciu šetrenia zraku.

Vyberte si kvalitný kancelársky monitor >>

Okrem kvalitného monitoru budete pre chod vašej novej pracovne potrebovať aj výkonnú tlačiareň. Vašim obľúbeným spoločníkom sa stane univerzálne multifunkčné zariadenie, ktoré využijete aj pri rozmanitých požiadavkách vašej domácnosti - tlačenie, kopírovanie, skenovanie a nespornou výhodou je aj farebná tlač vo vysokej kvalite. Hravo tak vytlačíte aj fotku do rodinného albumu či darčekový poukaz.

Tabuľa či nástenky sú skvelými vychytávkami k vašej lepšej pracovnej organizácii. • 

Na detailoch záleží

Svoju domácu kanceláriu umiestnite v blízkosti okna – prirodzený zdroj svetla je totiž pre vaše oči najšetrnejší. Ak pri okne už žiadne miesto nazvyš nemáte, pomôžte si stolnou lampičkou, ktorá bude vašou pravou rukou aj pri „nočných“ pracovných záťahoch. Vaša nová domáca kancelária sa nezaobíde bez praktických pomôcok ako – zápisník, perá, zvýrazňovače, prípadne nástenky. Vždy majte po ruke aj svoj diár, nikdy neviete, kto si bude chcieť narýchlo dohodnúť schôdzku a predsa len – čo je na papieri, to sa počíta. Myslite aj na to, aby ste sa vo svojom domácom pracovisku cítili príjemne. Umiestnite si na pracovný stôl rámik s obľúbenou fotografiou, obrázok s motivačným citátom alebo kvetinu, ktorú vám bude robiť spoločnosť.

Praktické doplnky do vašej domácej kancelárie >>

Svoj pracovný priestor si nezabudnite zútulniť a personalizovať. • 

Dodržujte pracovnú morálku

Ani to najlepšie vybavenie vám nezaručí pracovnú efektivitu pokiaľ pri svojej práci nebudete dodržiavať disciplínu. Na prvý pohľad banálny základ: prezliečte sa z pyžama. Nemusíte si rovno obliekať košeľu alebo kostým, ale podvedomie nepustí – dokým budete v pyžame sa na pracovnú vlnu len tak ľahko nenaladíte.

Ak máte rodinu, vysvetlite im, čo vlastne home office znamená a jasne si stanovte „pracovné hodiny" počas ktorých vás nebude môcť nikto vyrušovať a premyslite si dopredu aj čas obedovej pauzy. Na začiatku vášho „domáceho pracovného dňa" si spíšte všetky ciele a úlohy, ktoré vás počas dňa čakajú. Po tom, ako sa vám ich podarí splniť sa nezabudnite odmeniť.

 

 

Top 5