5 dôvodov, prečo si obľúbite pranie s parou | Blog Mall.sk

5 dôvodov, prečo si obľúbite pranie s parou

Praním v pare zbavíte bielizeň okrem nečistôt aj 99 % baktérií, plesní, vírusov a alergénov. Okrem toho vám para bielizeň prevzdušní tak, že ju skoro nemusíte žehliť.

1. Bielizeň je vydezinfikovaná a bez alergénov

Práčky so samostatnými parnými programami vám pomôžu v boji proti baktériám, vírusom, hubovým organizmom a alergénom. V domácnosti s alergikom alebo malým dieťaťom je takáto dezinfekcia veľmi nápomocná. Nie je totiž výnimkou, že vyrážky na citlivej koži batoľaťa alebo atopika spôsobí napríklad bielizeň, ktorú zabudnete v práčke. V nej sa kvôli vlhkosti a nečistotám, ktoré nevyvaríte pri vyššej teplote, pomaly vytvára hniloba a nechcená vyrážka je na svete.

Odborníci tento spôsob odporúčajú aj v čase epidémií, kedy maximálne dbáme na hygienu a svoje zdravie, na dezinfekciu posteľnej bielizne, rúšok aj pracovných odevov.

Šetrné pranie s dezinfekciou sa bude hodiť hlavne domácnostiam s malými deťmi. • 

2. Pri žehlení sa nenarobíte alebo sa mu úplne vyhnete

Prevzdušnenie parou vyrovnáva aj vlákna textílií. Ak bielizeň neperiete priamo na parnom programe, niektoré práčky vám umožnia bielizeň dodatočne parou prevzdušniť – najviac pokrčené a stvrdnuté kusy týmto programom vyrovnáte. Už po vybratí bielizne z práčky zistíte, že sa so žehlením nenarobíte. Bielizeň bude mäkká a po uschnutí uvidíte, že niektoré kúsky nakoniec ani žehliť nebudete.

3. Osviežite si oblečenie na večer

Dlho uloženej a zatuchnutej alebo pár hodín nosenej bielizni môžete s parnou funkciou rýchlo prinavrátiť sviežosť. Ak si teda chcete vziať večer na stretnutie obľúbené tričko, máte ešte šancu. S funkciou rýchleho naparenia bielizne vám práčka obľúbený kúsok osvieži a iba navlhčí. Takže si ho o pár minút môžete obliecť a vyraziť, aj keď z neho ešte pred chvíľou bolo cítiť cigaretový dym alebo výpary z vyprážania.

4. Bielizeň pekne vonia, aj keď ju zabudnete v práčke

Pravdepodobne sa vám to už niekedy stalo. Nechali ste si vešanie bielizne až po večernom džogingu, chceli ste dopozerať film, alebo ste proste prali neskoro večer a teraz na vás ráno zúrivo bliká kontrolka práčky, že je stále plná. Bielizeň, ktorá tam ležala hodiny, je zhúžvaná a zatuchnutá. Aj s takouto situáciou vám pomôže funkcia parného prevzdušnenia.

Na niektorých práčkach si túto funkciu nastavíte vopred, aby sa spustila pár hodín po vypratí. To sa oplatí, keď viete, že vypranú bielizeň nestihnete z práčky vytiahnuť hneď. Napríklad práčky značky Whirlpool s funkciou FreshCare+ po vypratí priebežne oblečenie prevzdušňujú vďaka efektívnemu využitiu pary a jemným pohybom bubna s pomalými obojsmernými kmitmi.

5. Para je šetrná k farbám aj materiálom

Obľúbené bavlnené tričko po vypraní na parnom programe nedostane na frak ako pri klasickom vyváraní. Horúca voda, ktorú normálne použijete na dezinfekciu, totiž neprospieva farbám ani vláknam textílie. Nastavte preto klasické pranie na 30–40 °C a na záver vyvárku nahraďte šetrnou parnou funkciou. A poďakuje vám obľúbené tričko aj peňaženka, pretože vám oblečenie vydrží dlhšie.

So šetrným parným praním nebudete tak často vytrieďovať zničené oblečenie od toho pekného, a budete tak mať vždy čo na seba. • 

Vyskúšajte parnú silu značky Whirlpool

Výrobca Whirlpool vyladil pranie v pare do dokonalosti vďaka práčkam radu FreshCare+. Tieto práčky získali certifikát TÜV Allergy UK za zníženie tvorby alergénov z roztočov a domáceho prachu, baktérií a plesní. Kľúčový parný program a špeciálne funkcie nájdete napríklad v práčke Whirlpool FFD 8448 BCV EE.

S parným programom Steam Hygiene zlikvidujete až 99 % škodlivých organizmov a alergénov. Vhod príde taktiež systém SoftMove, ktorý prispôsobí pohyb bubna druhu tkaniny. Jemná bielizeň sa potom bude v bubne len kolísať a nepokrčí sa. Pritom si zachová tvar, udrží farby a dokonale sa vyperie.

S funkciou Steam Refresh zase obnovíte sviežosť oblečenia bez zbytočného prania. Pár kúskov zatuchnutého oblečenia hodíte suché do práčky a o pár minút ich máte pripravené na nosenie. Túto funkciu využijete pri už vypranej a veľmi pokrčenej bielizni, ktorú sa vám nechce prácne žehliť. Pri košeliach vám minimálne celý proces urýchli.

Ak je u vás doma kakao alebo čokoláda na tričku na dennom poriadku, bude sa vám hodiť funkcia Clean+. Cyklus s ňou prispôsobíte stupňu zašpinenia bielizne a zvolíte podľa toho pranie: Rýchle, Denné alebo Intenzívne. S technológiou 6. zmyslu vám práčka ušetrí energiu, vodu aj prací prostriedok. Prednastavíte si stupeň zašpinenia bielizne, tvrdosť vody a práčka sama podľa množstva bielizne navrhne program aj množstvo pracieho prostriedku na danú várku. Navyše má aj detský zámok, aby sa počas prania z vašej kúpeľne nestalo kúpalisko.

>> Prečítajte si tiež, aké najčastejšie poruchy na práčke si zvládnete vyriešiť sami. <<

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach – sme na Facebooku, Instagrame aj na YouTube.

 

Top 5