Čistenie bez chémie: využite v domácnosti silu pary | Blog Mall.sk

Upratovanie bez chémie: využite v domácnosti silu pary

Umývať dlažbu v dome s handrou a vedrom vody a koberce čistiť obyčajným vysávačom je väčšinou za trest. Hitom preto začínajú byť čističe, ktoré čistia pomocou pary – rýchlo, bez chémie a vašej námahy. Prečítajte si, ako na upratovanie s parou a s čím všetkým vám doma parné čističe pomôžu.

Kedysi para spôsobila revolúciu v doprave, teraz pracuje na ďalšej – revolúcii v upratovaní. Parné čističe sú ideálne hlavne pre majiteľov domácich maznáčikov či pre alergikov. Vyleštíte nimi totiž každý kút a zbavíte sa 99 % baktérií.

Parné čistenie je založené na kombinácii tlaku a vysokej teploty okolo 100 °C. Vďaka nim prístroj vytvára z vody paru, ktorá je hnaná vysokým tlakom von. Čistič tak vypúšťa dýzami tenký prúd horúcej pary, ktorý má takú silu, že rozpustí všetky nečistoty – a nepotrebuje na to žiadne chemické prostriedky.

„Najväčšou výhodou parných čističov je rýchlosť a efektivita. Parné čistenie je vďaka absencii chemických prostriedkov šetrné k životnému prostrediu, ale zároveň vysoko účinné. Samotná para totiž zahubí až 99 % baktérií.“ 

Jiří Chleboun, produktový manažér malých domácich spotrebičov, Concept

Para s teplotou viac než 80 °C spoľahlivo zahubí baktérie a vytvorí u vás doma hygienické prostredie, bez potreby saponátov alebo dezinfekcie. • 

Para toho vie omnoho viac

  1. Parou sa zbavíte aj mastnoty alebo špiny v kuchyni a kúpeľni.
  2. Upratovanie je veľmi rýchle a ľahké – para pracuje sama, takže nemusíte povrch namáhavo drhnúť a nenarobíte sa.
  3. Parné čističe sú taktiež ekonomicky úsporné. Už žiadne kupovanie čistiacich prostriedkov, vystačíte si iba s vodou.

A navyše – parné čističe sú takmer bezúdržbové. Len ak máte doma tvrdú vodu, raz za čas prístroj odvápnite.

Čistenie parou je riešením pre všetkých, ktorí nechcú tráviť upratovaním veľa času, ale zároveň je pre nich dôležitá zdravá a čistá domácnosť. • 

Nie je čistič ako čistič

Parné čističe nájdete v mnohých prevedeniach – záleží napríklad na tom, čo s nimi chcete pravidelne čistiť. Medzi tie základné patrí:

  • Ručný parný čistič. Je najmenší a najľahší – ideálny, ak chcete raz za čas poriadne vydrhnúť malé a horšie prístupné miesta v kúpeľni či kuchynskú linku.
  • Parný mop. Využijete ho hlavne na podlahy na čistenie namokro, vopred však musíte pozametať alebo povysávať. Pomocou nadstavcov potom s parným mopom vyčistíte aj drobné zákutia v kúpeľni alebo kuchyni.
  • Parný vysávač. Ten v sebe kombinuje mop aj vysávanie. Napríklad s parným vysávačom Concept CP3000 Perfect Clean 3 v 1 si môžete nastaviť, či bude len vysávať, vytierať, alebo urobí oboje zároveň.

Do parného vysávača Concept CP 3000 stačí naliať obyčajnú vodu z kohútika. Je vybavený vodným filtrom, ktorý zachytí minerály nachádzajúce sa vo vode, ktoré by znižovali účinnosť vysávača. • 

Čo všetko teda vyčistíte parou?

Odpoveď je jednoduchá – takmer všetko. Parný čistič využijete v každej miestnosti.

1. Kuchyňa – paru použite pokojne na rúru, varnú dosku, drez aj kuchynskú linku a zbavte ich mastnoty, pripálenín alebo zvyškov jedla. Para odstraňuje taktiež pachy, hodí sa preto aj na vyčistenie odpadkového koša, vnútra chladničky alebo utierok a záclon, v ktorých sa držia pachy z varenia.

2. Kúpeľňa – parným čističom sa dostanete aj na miesta, kam ruka alebo kefka nedočiahnu. Zamerajte sa na medzery medzi dlaždičkami, vyčistite záchod aj sprchový kút, zbavte umývadlo zvyškov mydla aj vodného kameňa a vyleštite zrkadlo.

Parné čističe si poradia aj s čistením a dezinfekciou peleštekov pre zvieratá či záhradného náradia. • 

3. Obývačka – vankúšiky, matrace, čalúnený nábytok aj koberce budú ako nové po použití pary. Tá pomôže nadvihnúť zašliapané vlákna, oživí farby a zničí všetky baktérie. Para neublíži ani záclonám.

4. A čo podlahy? V domácnosti zaberajú najväčšiu plochu. Práve pri nich sa preto čistenie parou oplatí najviac – podlahy potom budú žiariť aj bez použitia leštidla alebo kvapky čistiaceho prostriedku.

Siahnite však po kvalitnom parnom vysávači. A pri jeho výbere sa pozerajte na to, aké krytiny s ním môžete čistiť. Napríklad parný vysávač a čistič Concept CP 3000 Perfect Clean 3 v 1 si poradí so všetkými typmi podláh – aj s drevom. Kombinácia tyčového vysávača a mopu vysaje koberce a vytrie tvrdé podlahy bez problémov jedným ťahom. A navyše nevíri prach.

Do nádobky na 730 mililitrov nalejte obyčajnú vodu, pripevnite textilný poťah a môžete vytierať.

„Manipulácia a samotné ovládanie spotrebiča je veľmi ľahké a intuitívne, takže čistenie zvládne skoro každý. Stačí si zvoliť, či chcete iba vysávať, vytierať, alebo urobíte oboje zároveň. Podľa typu podlahy môžete regulovať aj množstvo dávkovanej pary.“ 

Jiří Chleboun, produktový manažér malých domácich spotrebičov, Concept

Spoločnosť Concept vyvinula celý rad pomocníkov na upratovanie Perfect Clean. Takže si vyberiete presne to, čo potrebujete. • 

Čistíte doma pomocou pary? Napíšte nám do komentárov, s čím všetkým vám parné čističe pomáhajú.

 

Top 5