Zvládnite tohtoročné Vianoce s úsmevom | Blog Mall.sk

Zvládnite tohtoročné Vianoce s úsmevom

Oslávte tohtoročné Vianoce v pokoji. Bez zbytočných stresov a obklopení len ľuďmi, vecami a činnosťami, ktoré sú pre nás naozaj dôležité. Skrátka s úsmevom. Poradíme vám, ako na to.

S plánom ide všetko lepšie

Neexistuje lepší pocit, než odškrtnutie hotovej úlohy. V predvianočnom čase to platí dvakrát. Keď totiž neviete, kde vám hlava stojí, pohľad do plánu vám vráti myšlienky na správnu koľaj. Nemusíte vymýšľať úlohy každý deň znova. Vďaka plánu presne viete, čo a kedy urobiť, aby sa do Vianoc všetko stihlo.

Môžete si urobiť jeden veľký vianočný plán alebo si vyrobiť viac menších na upratovanie, pečenie i nákup darčekov.

Nepreháňajte to s upratovaním

Povieme vám tajomstvo – Ježiško nekontroluje šuplíky ani pivnice. Samozrejme, keď sa na Štedrý deň skvie čistotou aj posledná komôrka, je to krásne, nestojí to však za ten stres. Uvedomte si, čo je pre vás naozaj dôležité ak pred nablýskaným porcelánom radšej trávite čas s rodinou.

Každý večer buďte za niečo vďační

V predvianočnom zhone máme často sklony nadávať na množstvo práce s upratovaním, pečením alebo nákupmi. Menej často si už ale uvedomujeme, že ak máme domov, ktorý môžeme upratovať, a rodinu, pre ktorú pečieme a zháňame darčeky, máme obrovské šťastie.

Uvedomte si, čo je na pozadí predvianočného šprintu - spoločný čas s rodinou. Práve to je najdôležitejšie. • 

Skúste v predvianočnom období jednoduché cvičenie, v podstate obrátený adventný kalendár. Každý večer sa zamyslite nad uplynulým dňom a zapíšte si do denníka alebo kalendára tri veci, ktoré vám dnes urobili radosť alebo za ktoré ste vďační. Garantujeme, že pôjdete spať s úsmevom.

Nepreháňajte to s pečením

„Tento rok upečiem fakt len tri druhy pečiva,“ znie najčastejšie vianočné klamstvo, pretože to nakoniec žiadnej gazdinke nedá a upečie minimálne dvakrát toľko. Koláčiky potom ležia na táckach a po Vianociach už na ne nikto nemá chuť.

Čo teda radšej vyhlásiť rodinnú anketu, každému upiecť jeho najobľúbenejší druh a hotovo?

Vytvorte si doma atmosféru

Keď bytom vonia škorica, na gauči leží hebká červeno-biela deka a na stole horí sviečka, idú vianočné prípravy či relax ako po masle. A nepotrebujete k tomu hromady dekorácií, ktoré po zvyšok roka budú ležať na povale či v pivnici.

Pri vytváraní domácej atmosféry stačia drobnosti a inšpirácie skutočnými odborníkmi – Dánmi. Ich takzvané hygge je zárukou pokojného a spokojného domova i počas dlhých zimných večerov.

Atmosféru vytvorí vôňa, teplé svetlo sviečok a pár vianočných drobností. • 

Urobte si čas na rodinu…

Advent sa často zvrhne na nekonečné pobehovanie po obchodoch, pečenie, upratovanie a často nakoniec nemáte čas na to najdôležitejšie – rodinu. Ak je to aj váš prípad, skúste do svojho plánu zaradiť práve tieto činnosti.

Rodinné návštevy tiež skúste nevnímať ako nutné zlo, ale vytiahnite napríklad staré fotky a zaspomínajte alebo si spoločne zahrajte stolovú hru.

…aj sami na seba

Každý rok ide v televízii vaša milovaná Popoluška, v pokluse medzi varením a balením darčekov ju ale nikdy nestihnete. Tento rok to skúste inak a vyhraďte si čas len pre seba. Odpočinok pri televízii alebo s novou knižkou nie je hriech, naopak je to jeden z pilierov pohodových Vianoc.

Vianočné sviatky sú ideálny čas na leňošenie, ale musíte to sami sebe dovoliť. • 

Nepreháňajte to s darčekmi

Druhá najčastejší vianočný sebaklam sa týka darčekov a ich množstva. Hromada balíčkov pod stromčekom síce vyzerá luxusne, ale možno sa vám pri pohľade na ňu vybaví vaše detstvo a radosť z jedinej hračky či jedinej knižky.

Menej je viac - pri darčekoch to platí dvojnásobne. Nenechajte sa stresovať počtom darčekov a radšej sa radujte z rodinnej pohody. • 

Skúste sa doma tento rok dohodnúť, že si dáte darčekov menej, avšak modernejších. Tiež môžete skúsiť nastavenie finančného limitu na každý darček.

Inšpiráciu na darčeky pre každého člena rodiny nájdete v našom vianočnom sprievodcovi darčekov, takže jednu položku z dnešného zoznamu úloh si môžete rovno odškrtnúť. Prajeme, nech idú rovnako hladko a s úsmevom aj zvyšné prípravy.

 

Top 5