Na čom si Slováci pochutnávajú na Vianoce | Blog Mall.sk

Slováci a kapor: na čom si pochutnávame na Štedrý večer?

V našom vianočnom prieskume sme zistili, prečo Slováci jedia kapra. 

Kapor a zemiakový šalát sú vianočná klasika, ktorú nájdete na štedrovečernom stole v 2/3 slovenských domácností. Pripravujeme ho z nostalgie, alebo nám skutočne chutí? 

Okrem času stráveného s rodinou majú Slováci na Vianociach najradšej dobré jedlo a pitie. Experimentovaniu pritom na Štedrý večer príliš nefandíme – slovenskú klasiku, kapra so šalátom nájdete na vianočnom stole u 55 % domácností.

Bez kapra si Vianoce nedokáže predstaviť tretina Slovákov

Najčastejšie sú to ľudia vo veku 50-60 rokov a rodiny s deťmi, ktoré tradičnú kaprovú hostinu žiadny rok nevynechajú. Kapra si pripravujú, pretože:

  • je to rodinná tradícia - 64 % opýtaných
  • im chutí - 36 %
  • si sviatky si bez neho nedokážu predstaviť – približne jedna tretina opýtaných

Necelá pätina ľudí sa však pri varení štedrovečernej večere prispôsobuje rodine. Keby bola voľba na nich, pravdepodobne by na stôl servírovali niečo iné.

Kapra si Slováci pripravujú na štedrovečernú večeru zväčša kvôli nostalgii a z rodinnnej tradície. • 

Ako kapra nakupujeme?

Existujú dve možnosti: buď kúpime kapra naporciovaného, alebo si domov donesieme živú rybku a pripravíme si ju sami. Živú rybu z kadí nakupuje tretina Slovákov a rovnaký podiel si prípravu uľahčí a kúpi si kapra naporcovaného.

Z prieskumu MALL.SK vyplýva, že 9 % kupuje ryby vo väčšom množstve, aby si na nej mohlo pochutnávať ešte po Štedrom dni.

Ať 6 % domácností si kapra síce kúpi, ale po sviatkoch ho púšťajú späť do rybníka alebo do rieky. Odborníci ale tento novodobý zvyk neodporúčajú, vianoční kapry totiž väčšinou návrat do prírody neprežijú. Počas sviatkov totiž zažijú niekoľko teplotných šokov: putujú z rybníka do kade, odtiaľ do tašky, z tašky do vane a z vane do voľnej prírody. Počas toho stratia silu a ich telo si nedokáže poradiť s ľadovou vodou.

Slováci kupujú v rovnakej miere kapra živého aj naporcovaného. • 

Radšej inú rybu

Tretina slovenských domácností pripravuje na slávnostnú večeru iné jedlo ako kapra. Necelým dvom tretinám ľudí totiž kapor nechutí – väčšinou sú to muži strednej a staršej generácie. A aké sú ďalšie dôvody? Väčšina dáva skrátka prednosť inej rybe alebo majú v rodine vegetariána.

Vyskúšajte lososa

Ak chcete zostať verný rybej tradícii, ale kapra zrovna nemusíte, pripravte na Štedrý večer inú rybu – na vianočný stôl sa napríklad skvele hodí treska, amur či pstruh. Ulahodí vám určite aj vianočný losos. Jeho prípravu zvládnete v rúre za pár minút. Pripravte si:

  • Filety z lososa
  • Citrón
  • Olivový olej
  • Maslo
  • Soľ
  • Bylinky (tymián a rozmarín)

1. Najprv začnite s prípravou marinády – do misky vytlačte šťavu z jedného citróna, pridajte pár lyžíc olivového oleja a pokrájané bylinky.

2. Lososa umyte, osušte papierovou utierkou a dajte do misky s marinádou. Celú rybu dôkladne naložte do marinády a nechajte aspoň hodinu marinovať.

3. Lososa najprv osmahnite z oboch strán na masle – stačí chvíľka z každej strany. Potom ho vyberte na pekáčik vystlaný papierom na pečenie. Prikryte pokličkou alebo alobalom a nechajte piecť zhruba 10-15 minút na 180 °C.

4. Podávajte s klasickým zemiakovým šalátom alebo uvarenými zemiakmi.

Obľúbenou náhradou kapra sú filety z lososa, ktoré sa budú vynímať na vašom vianočnom stole. • 

 

 

Top 5