Ako v obývačke správne umiestniť televízor? | Blog Mall.sk

Chráňte si oči a chrbát: ako v obývačke správne umiestniť televízor?

Podľa prieskumu Asociácie televíznych organizácií má 96 % ľudí v ČR doma televízor a sleduje ho priemerne 3 hodiny denne. Aby túto záľubu bez ujmy zvládol aj váš zrak a chrbtica, musíte televízor správne umiestniť. Prečítajte si, ako na to.

Pozor na svetlo a dvere

Keď vyberáte pre televízor to pravé miesto, najprv si dajte pozor, aby nestál oproti zdroju denného svetla, teda oproti oknu. Ak by vám na obrazovku neustále žiarilo slnko, veľa by ste zo svojich obľúbených filmov nemali. Ideálne miesto pre televízor je pri stene, ktorá je s oknami do pravého uhla. Aj samotné svetlo v miestnosti je dôležité. Vo všeobecnosti sa neodporúča sledovať televíziu v úplnej tme. Pomôcť môžu stojacie lampy, ktorých svetlo sa odráža od steny a svetlo je rozptýlené.

Televízor umiestnite na miesto bez rušivých elementov. Ak napríklad televízor umiestnite vedľa dverí alebo iného frekventovaného miesta, budú vašu pozornosť odvádzať babička putujúca na záchod a iní členovia domácnosti.

Ideálna vzdialenosť od gauča 

Neseď tak blízko pri televízore, pokazíš si oči." Tak znie poučka, ktorú deti často počujú od rodičov. Hoci dnešné televízory majú pokročilé technológie šetriace váš zrak, príliš blízke alebo naopak ďaleké sedenie od obrazovky môže spôsobiť poriadny bolehlav alebo napríklad nepríjemný syndróm suchého oka.

Ideálna vzdialenosť gauča od televízora sa odvíja od šírky televízora. Uistite sa, že medzera medzi gaučom a televízorom zodpovedá zhruba 2,5-násobnej veľkosti uhlopriečky.

Pomôže vám tento trik:

1. Prepočítajte si veľkosť uhlopriečky z palcov na centimetre (1 palec = 2,54 cm).

2. Uhlopriečku v cm vynásobte číslom 2,5.

3. Potom si už len vzdialenosť medzi sedačkou a televízorom premerajte a nábytok premiestnite. Pár centimetrov hore dole nevadí, ale metrová odchýlka už môže vaše zdravie potrápiť.

Gauč a kreslá zároveň umiestnite tak, aby ste televízor sledovali vzpriamene. Ak sa na televízor budete pravidelne pozerať s otočeným krkom, čo nevidieť skončíte u fyzioterapeuta.

Sedačku aj kreslá umiestnite pred televízor tak, aby ste nemuseli otáčať krk. • 

Správna vzdialenosť od zeme 

Keď budete televízor sledovať so zaklonenou alebo predklonenou hlavou, vaša chrbtica sa vám pomstí zablokovaným krkom alebo bolesťami. Televízor preto umiestnite do výšky očí alebo ideálne o pár centimetrov nižšie. Záleží na výške divákov a sedacej súpravy, ale zvyčajne sa ideálna výška od zeme po spodný okraj televízor pohybuje medzi 95-120 cm.

S týmto číslom počítajte pri výbere nábytku, na ktorý televízor postavíte. Televízor môžete umiestniť na:

• televízny stolík,

• obývaciu stenu,

• závesnú policu

• alebo držiak na televízor.

Najmä posledný spôsob príde vhod v domácnostiach, kde sa pri televízore striedajú deti a dospelí. Zoženiete totiž aj polohovateľné držiaky, vďaka ktorým vzdialenosť od zeme rýchlo zmeníte podľa toho, kto práve pred televízorom sedí. Ak ste doma všetci zhruba rovnako veľkí, vystačíte si s fixným držiakom.

Držiaky na televízor zoženiete na MALL.SK. >>

Ak zvolíte zavesenie televízora na stenu, myslite aj na úložným priestor na príslušenstvo, ako je set-top box alebo herné konzoly. • 

Ako televízor umiestniť na stenu?

Skôr ako televízor zavesíte na stenu, uistite sa, či držiak váš televízor udrží, takže u výrobcu skontrolujte nosnosť. Zároveň držiak alebo skrinku umiestnite tak, aby medzi stenou a televízorom zostala medzera zhruba 10 až 20 cm. Televízory sa totiž zahrievajú a medzera im pomôže v chladení.

Na Mall.sk práve prebieha mesiac veľkých televízorov. Ak práve hľadáte nový televízor s väčšou uhlopriečkou a kvalitnejším obrazom ste na správnej adrese. Nenechajte si ujsť našu výhodnú ponuku a vyberte si nový televízor ešte dnes.

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame a YouTube.

 

Top 5