Špehuje vás váš televízor? | Blog Mall.sk

Špehuje vás váš televízor?

Hackeri vedia, ako nás sledovať skrz zariadenia pripojené k internetu. Podľa prieskumu analytickej spoločnosti Gartner desia podobné predstavy až tretinu ľudí. Je sa naozaj čoho obávať?

Moderné technológie sú stále výkonnejšie, lacnejšie a ich používanie jednoduchšie. Rozširujú sa tak do mnohých domácností a tie sa stávajú inteligentnejšími. Z mobilu sa dá ovládať osvetlenie alebo termostat, pomocou inteligentnej televízie môžete surfovať na internete. A to je len začiatok.

V budúcnosti bude podľa odborníkov bežné, že nás chladničky upozornia, aké potraviny dochádzajú, prípadne ich rovno objednajú z vášho obľúbeného obchodu. Šatník nás tiež možno čoskoro upozorní na vonkajšiu teplotu a odporučí vhodný outfit.

Podobné možnosti lákajú nielen užívateľov, ale aj internetových útočníkov. Tí v inteligentných zariadeniach vidia príležitosť, ako získať prístup k najrôznejším informáciám. A práve obavy zo špehovania a straty citlivých dát mnohým ľuďom bránia v užívaní si výhod inteligentnej domácnosti.

Inteligentné slovenské obývačky

Napriek tomu, že inteligentné domácnosti zatiaľ nie sú príliš obvyklé, inteligentné obývačky čím ďalej častejšie nájdeme aj u nás. Je to vďaka inteligentným televízorom pripojeným k internetu.

Riziko špehovania cez taký televízor je výrazne nižšie ako skrz notebook alebo smartphone. Je pripojený na vašu domácu sieť, teda nie na verejné a potenciálne nebezpečné verejné wi-fi. Majú k nej prístup len členovia vašej rodiny alebo ľudia, ktorých domov pustíte. Navyše televízoru neukladáte tak citlivé dokumenty a údaje ako napríklad do počítača alebo telefónu.

Výhody inteligentných televízorov sú navyše obrovské. Z gauča pohodlne premietnete celej rodine fotky z dovolenky alebo obľúbené video z YouTube. Keď vás nezaujme nič z TV programu, vyberiete si z on-line videotéky alebo zavoláte cez Skype kamarátovi. Samozrejme, získate prístup aj ku všetkým svojim ďalším obľúbeným aplikáciám a hrám.

So smart TV vás ponuka TV programu nelimituje. • 

Bavte sa bezpečne

Veľkí výrobcovia sú si obáv zákazníkov vedomí, a preto investujú do ochrany a vývoja svojho softvéru. Tiež najímajú odborníkov, ktorí sa snažia zabezpečenie prelomiť a tak prichádzajú na možné bezpečnostné medzery. Pri výbere inteligentného zariadenia, nielen televízora, sa preto zamerajte radšej na známe a overené značky.

Aj v prípade inteligentného televízora, rovnako ako pri používaní každého zariadenia pripojeného k internetu, dbajte tiež na základné pravidlá bezpečnosti.

Tieto pravidlá dodržiavajte pri práci na počítači aj pri sledovaní inteligentnej televízie. • 

 

Top 5