Začnite nálevom
Aby sa chute správne rozležali, je najlepšie pripraviť nálev minimálne 3 dni vopred. A môže byť na 100 % domáci a zdravší: stačí iba namiesto kupovaných koreninových zmesí vyrobiť svoju vlastnú. Domáci nálev uvaríte z:
- 3 litrov vody,
- 1 litra octu (pre jemnejšiu chuť vyskúšajte jablčný alebo vínny),
- 400 gramov soli,
- 16 guľôčok nového korenia,
- 8 bobkových listov
- a 20 klinčekov.
Skráťte si nekonečné čistenie uhoriek
Áno, môžete do procesu čistenia uhoriek zapojiť deti a pozvať príbuzných, ktorí si vždy od vás radi nejaké tie naložené uhorky odvezú. Je to totiž dosť drina, ale to vám nemusíme popisovať.
Tento rok vyskúšajte umývanie uhoriek v práčke. Funguje to! Len myslite na niekoľko odporúčaní:
- Najprv poriadne vyčistite zásobník na prací prášok.
- Práčku s uhorkami pustite na program pláchanie bez žmýkania.
- Nezľaknite sa buchotu – uhorky v práčke narobia hluk.
Uhorky z práčky vyberiete dokonale čisté a nebojte sa – neobúchané.
Zaváranie ide aj bez hrnca
Keď chcete zavárať napríklad na chalupe, kde nemáte špeciálny hrniec, nie je to dôvod k smútku. Naopak, máte konečne príležitosť vyskúšať alternatívne metódy:
- Mikrovlnka – Uhorky sterilizujte v mikrovlnke v pohároch s novými skrutkovacími viečkami, ktoré nedoťahujte úplne nadoraz. Pollitrový pohár nechajte v mikrovlnke 5 minút na 700 wattov. Ak chcete naraz sterilizovať dva poháre, ohrievajte ich v mikrovlnke dvakrát dlhšie – teda 10 minút. Do mikrovlnky dajte pokojne aj viac pohárov, ale nezabudnite navýšiť čas. Po vybratí poháre dotiahnite a nechajte vychladnúť.
- Umývačka– Poháre naukladajte do umývačky dnom nahor a pustite najdlhší program s najvyššou teplotou. Po skončení poháre vyložte a nechajte vychladnúť.
- Rúra – Poháre rozložte na hlbší plech tak, aby sa nedotýkali. Na plech nalejte vodu asi do výšky 3 centimetrov. Rúru predhrejte na 150 stupňov v režime horného a dolného ohrievania a dajte dovnútra plech s pohármi. Pečte 15 minút. Potom teplotu znížte na 100 stupňov a zmeňte režim na pečenie iba na dolný ohrev. Po 20 minútach vyberte poháre z rúry a nechajte vychladnúť.
3 recepty, s ktorými zažiarite
Naučte sa spracovať prerastené uhorky a využiť do nálevu netradičné suroviny ako ligurček a víno. Nie je to žiadna veľká veda.
1. Šalát z prerastených nakladačiek, ktorý vydrží až do zimy
Kvasáky a rezy z prerastených uhoriek pozná každý. Ale čo nakladaný šalát, ktorý si vychutnáte aj na Vianoce (ak dovtedy zostane)? Rovno sa doň pustite.
Čo budete potrebovať:
- 2,5 kila prerastených nakladačiek,
- 300 gramov cibule,
- 150 mililitrov octu,
- 22 gramov krupicového cukru,
- koreninovú zmes Nako alebo Lako,
- ak máte radi chren, nastrúhajte ho a pridajte asi 3 deká.
Postup:
Uhorky umyte a odkrojte špičky. Každú uhorku vyskúšajte, či nie je horká. Potom ich aj so šupkou nastrúhajte na strúhadle na kolieska a osoľte. Nechajte odstáť asi hodinu a zlejte časť šťavy z uhoriek.
Cibuľu nakrájajte na jemné kocky, pridajte k uhorkám a prisypte pol vrecúška korenia (vychádza to asi na 50 gramov). V šaláte by nemali byť veľké kusy korenia, takže ich buď podrvte v mažiari alebo sypte cez cedidlo.
Potom pridajte aj cukor a ocot (ľubovoľne chren) a premiešajte. Šalát nechajte hodinku odležať, naplňte ho do pohárov a sterilizujte 15 minút.
2. Kari uhorky k mäsu
Kari a uhorky – že vám to k sebe veľmi nesedí? Opak je pravdou, tešte sa na vynikajúcu pikantnú prílohu k mäsu.
Čo budete potrebovať:
- 2,5 kila uhoriek nakladačiek,
- 6 cibúľ,
- 1,5 litra vody,
- 0,4 deci octu,
- 200 gramov cukru,
- 1 lyžička mletého korenia rôznych farieb,
- 1 lyžička sladkej mletej papriky,
- 1,5 lyžičky kari,
- trochu chilli papričky,
- 1 lyžička soli + soľ na uhorky a cibuľu.
Postup:
Operte uhorky a ošúpte cibuľu, všetko nakrájajte na kocky, posoľte a nechajte aspoň hodinu odležať.
Do hrnca nalejte vodu a ocot, pridajte korenie, soľ a cukor. Prevarte nálev.
Uhorky s cibuľou naplňte do pohárov, zalejte ešte horúcim nálevom a sterilizujte 15 minút na 85 stupňoch.
3. Štipľavé uhorky s chilli a trstinovým cukrom
Zavárané uhorky majú charakteristickú chuť: sú kyslé. Vyskúšajte k nim pridať aj chilli papričku, nech sú poriadne štipľavé.
Čo budete potrebovať:
- malé uhorky nakladačky,
- mrkva,
- cibuľa,
- kôpor,
- čerstvé chilli papričky,
- 1 lyžička horčičného semienka,
- 3,5 litra vody,
- 1 liter jablčného octu,
- 0,5 kila trstinového cukru,
- 10 deka soli,
- 4 bobkové listy,
- 10 guľôčok nového korenia,
- 4 klinčeky.
Postup:
Namočte uhorky a pripravte nálev. Do hrnca nalejte vodu a ocot, pridajte soľ, cukor a korenie. Povarte a nechajte mierne vychladnúť.
Pokrájajte mrkvu, cibuľu a chilli papričky. Množstvo zeleniny záleží na vašej chuti, pri chilli berte do úvahy aj štipľavosť – ak máte poriadne pálivé chilli papričky, pokojne stačí jedna bez semien.
Zeleninu s kôprom a horčičným semienkom dajte na dno pohára a pridajte uhorky. Zalejte nálevom a sterilizujte aspoň 10 minút na 85 stupňoch. Nechajte minimálne týždeň odležať.
A ak vás zaváranie chytí, vyskúšajte tiež recepty na zaváraný jablčný kompót alebo bravčovú konzervu.