Spracujte uhorky netradične podľa receptov, ktoré skoro nikto nepozná

Klasické zavárané uhorky už máte hotové, lenže tento rok máte navyše chuť na niečo nezvyčajné? Máme pre vás nové tipy na zaváranie uhoriek a tiež 3 recepty, s ktorými spoľahlivo každého prekvapíte.

Začnite nálevom

Aby sa chute správne rozležali, je najlepšie pripraviť nálev minimálne 3 dni vopred. A môže byť na 100 % domáci a zdravší: stačí iba namiesto kupovaných koreninových zmesí vyrobiť svoju vlastnú. Domáci nálev uvaríte z:

  • 3 litrov vody,
  • 1 litra octu (pre jemnejšiu chuť vyskúšajte jablčný alebo vínny),
  • 400 gramov soli,
  • 16 guľôčok nového korenia,
  • 8 bobkových listov
  • a 20 klinčekov.

Skráťte si nekonečné čistenie uhoriek

Áno, môžete do procesu čistenia uhoriek zapojiť deti a pozvať príbuzných, ktorí si vždy od vás radi nejaké tie naložené uhorky odvezú. Je to totiž dosť drina, ale to vám nemusíme popisovať.

Tento rok vyskúšajte umývanie uhoriek v práčke. Funguje to! Len myslite na niekoľko odporúčaní:

  • Najprv poriadne vyčistite zásobník na prací prášok.
  • Práčku s uhorkami pustite na program pláchanie bez žmýkania.
  • Nezľaknite sa buchotu – uhorky v práčke narobia hluk.

Uhorky z práčky vyberiete dokonale čisté a nebojte sa – neobúchané.

Spracujte uhorky netradične podľa receptov, ktoré skoro nikto nepoznáSpracujte uhorky netradične podľa receptov, ktoré skoro nikto nepozná • 
 

Zaváranie ide aj bez hrnca

Keď chcete zavárať napríklad na chalupe, kde nemáte špeciálny hrniec, nie je to dôvod k smútku. Naopak, máte konečne príležitosť vyskúšať alternatívne metódy:

  • Mikrovlnka – Uhorky sterilizujte v mikrovlnke v pohároch s novými skrutkovacími viečkami, ktoré nedoťahujte úplne nadoraz. Pollitrový pohár nechajte v mikrovlnke 5 minút na 700 wattov. Ak chcete naraz sterilizovať dva poháre, ohrievajte ich v mikrovlnke dvakrát dlhšie – teda 10 minút. Do mikrovlnky dajte pokojne aj viac pohárov, ale nezabudnite navýšiť čas. Po vybratí poháre dotiahnite a nechajte vychladnúť.
  • Umývačka– Poháre naukladajte do umývačky dnom nahor a pustite najdlhší program s najvyššou teplotou. Po skončení poháre vyložte a nechajte vychladnúť.
  • Rúra – Poháre rozložte na hlbší plech tak, aby sa nedotýkali. Na plech nalejte vodu asi do výšky 3 centimetrov. Rúru predhrejte na 150 stupňov v režime horného a dolného ohrievania a dajte dovnútra plech s pohármi. Pečte 15 minút. Potom teplotu znížte na 100 stupňov a zmeňte režim na pečenie iba na dolný ohrev. Po 20 minútach vyberte poháre z rúry a nechajte vychladnúť.

Potrebujete rýchlovku, pretože máte iba pár uhoriek? Využite mikrovlnku. Na obrovskú hromadu uhoriek je naopak ideálna umývačka.Potrebujete rýchlovku, pretože máte iba pár uhoriek? Využite mikrovlnku. Na obrovskú hromadu uhoriek je naopak ideálna umývačka.

3 recepty, s ktorými zažiarite

Naučte sa spracovať prerastené uhorky a využiť do nálevu netradičné suroviny ako ligurček a víno. Nie je to žiadna veľká veda.

1. Šalát z prerastených nakladačiek, ktorý vydrží až do zimy

Kvasáky a rezy z prerastených uhoriek pozná každý. Ale čo nakladaný šalát, ktorý si vychutnáte aj na Vianoce (ak dovtedy zostane)? Rovno sa doň pustite.

Čo budete potrebovať:

  • 2,5 kila prerastených nakladačiek,
  • 300 gramov cibule,
  • 150 mililitrov octu,
  • 22 gramov krupicového cukru,
  • koreninovú zmes Nako alebo Lako,
  • ak máte radi chren, nastrúhajte ho a pridajte asi 3 deká.

Postup:

Uhorky umyte a odkrojte špičky. Každú uhorku vyskúšajte, či nie je horká. Potom ich aj so šupkou nastrúhajte na strúhadle na kolieska a osoľte. Nechajte odstáť asi hodinu a zlejte časť šťavy z uhoriek.

Cibuľu nakrájajte na jemné kocky, pridajte k uhorkám a prisypte pol vrecúška korenia (vychádza to asi na 50 gramov). V šaláte by nemali byť veľké kusy korenia, takže ich buď podrvte v mažiari alebo sypte cez cedidlo.

Potom pridajte aj cukor a ocot (ľubovoľne chren) a premiešajte. Šalát nechajte hodinku odležať, naplňte ho do pohárov a sterilizujte 15 minút

Uhorky pokojne nakrájajte nožom, ale na strúhadle to bude omnoho rýchlejšie a presnejšie.Uhorky pokojne nakrájajte nožom, ale na strúhadle to bude omnoho rýchlejšie a presnejšie.

2. Kari uhorky k mäsu

Kari a uhorky – že vám to k sebe veľmi nesedí? Opak je pravdou, tešte sa na vynikajúcu pikantnú prílohu k mäsu.

Čo budete potrebovať:

  • 2,5 kila uhoriek nakladačiek,
  • 6 cibúľ,
  • 1,5 litra vody,
  • 0,4 deci octu,
  • 200 gramov cukru,
  • 1 lyžička mletého korenia rôznych farieb,
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky,
  • 1,5 lyžičky kari,
  • trochu chilli papričky,
  • 1 lyžička soli + soľ na uhorky a cibuľu.

Postup:

Operte uhorky a ošúpte cibuľu, všetko nakrájajte na kocky, posoľte a nechajte aspoň hodinu odležať.

Do hrnca nalejte vodu a ocot, pridajte korenie, soľ a cukor. Prevarte nálev.

Uhorky s cibuľou naplňte do pohárov, zalejte ešte horúcim nálevom a sterilizujte 15 minút na 85 stupňoch.

Rezy sa zvyčajne robia z väčších uhoriek, ale pri zaváraní v kari náleve nakrájajte aj menšie kúsky.Rezy sa zvyčajne robia z väčších uhoriek, ale pri zaváraní v kari náleve nakrájajte aj menšie kúsky.

3. Štipľavé uhorky s chilli a trstinovým cukrom

Zavárané uhorky majú charakteristickú chuť: sú kyslé. Vyskúšajte k nim pridať aj chilli papričku, nech sú poriadne štipľavé.

Čo budete potrebovať:

  • malé uhorky nakladačky,
  • mrkva,
  • cibuľa,
  • kôpor,
  • čerstvé chilli papričky,
  • 1 lyžička horčičného semienka,
  • 3,5 litra vody,
  • 1 liter jablčného octu,
  • 0,5 kila trstinového cukru,
  • 10 deka soli,
  • 4 bobkové listy,
  • 10 guľôčok nového korenia,
  • 4 klinčeky.

Postup:

Namočte uhorky a pripravte nálev. Do hrnca nalejte vodu a ocot, pridajte soľ, cukor a korenie. Povarte a nechajte mierne vychladnúť.

Pokrájajte mrkvu, cibuľu a chilli papričky. Množstvo zeleniny záleží na vašej chuti, pri chilli berte do úvahy aj štipľavosť – ak máte poriadne pálivé chilli papričky, pokojne stačí jedna bez semien.

Zeleninu s kôprom a horčičným semienkom dajte na dno pohára a pridajte uhorky. Zalejte nálevom a sterilizujte aspoň 10 minút na 85 stupňoch. Nechajte minimálne týždeň odležať.

Chilli a nakladané uhorky k sebe dokonale sedia. Ak si vychutnávate štipľavé jedlo, prihoďte do každého pohára aj 1 strúčik cesnaku.Chilli a nakladané uhorky k sebe dokonale sedia. Ak si vychutnávate štipľavé jedlo, prihoďte do každého pohára aj 1 strúčik cesnaku.

A ak vás zaváranie chytí, vyskúšajte tiež recepty na zaváraný jablčný kompót alebo bravčovú konzervu.

 

Odporúčame