Vstúpte do sveta kolobežiek | Blog Mall.sk

Vstúpte do sveta kolobežiek

Boom kolobežiek odštartovali pred pár rokmi skladacie minikolobežky. Kto ju nemal, ako keby ani nebol. Ich obľuba rástla v mestách aj mimo nich a z trochu kuriózneho dopravného prostriedku sa vyvinulo hotové športové náčinie. Objavte svet kolobežiek a zistite, ako nielen vašim deťom spestria život. 

Pred viac ako storočím sa deti preháňali po európskych a amerických uliciach na prazvláštnej rachotivej konštrukcii. Bola to doska s primontovanými kolieskami z kolieskových korčúľ. Pretože sa ale na doske dosť zle vyberali zákruty, začali kutilovia vymýšľať, čo s tým. 

Jedno z riešení zahrňoval volant namontovaný k prednému dvojkolesu, ktorým jazdec mohol zatáčať. Časom sa podvozky zjednodušili, štyri kolieska nahradilo jedno predné a jedno zadné a kolobežka bola na svete  Po viac než sto ročnom vývoji si kolobežku môžeme užívať v outdoorovom, mestskom či freestyle prevedení a svoje miesto si vydobyla aj pri výuke rovnováhy detí. 

Výhod kolobežiek je ale oveľa viac: 

1. Hodia sa do mesta 

Cyklistov vedia preplnené mestské cesty poriadne potrápiť, s kolobežkou ale presvištíte ulicami oveľa jednoduchšie. Nasadáte aj zosadáte jedným krokom a pretože ste vlastne stále jednou nohou na zemi, lepšie udržíte rovnováhu. Davy na uliciach tak prekľučkujete šikovnejšie ako na bicykli.  Ďalšou výhodou je ich skladnosť a nízka váha. Jednoduchšie s ňou nastúpite do MHD, nevzbudzujete toľko pozornosti, zaberáte menej miesta a ako bonus pre ňu rýchlejšie nájdete miesto napríklad aj v kancelárii.

Nezabúdajte, že bezpečnosť je aj pri kolobežkovaní na prvom mieste. Kedykoľvek sa vydáte do rušnejšieho mesta, uistite sa, že máte: 

2. Nepokrčíte si oblečenie 

Jazda do práce na bicykli sa u nás už celkom udomácnili, ale v sukni či šatách alebo obleku to nie je veľmi praktické a navyše si oblečenie aj dosť pokrčíte. Na kolobežke však vaše ožehlené oblečenie nebude trpieť o nič viac, ako keby ste sa vybrali do práce peši. A navyše budete trendy. 

Kolobežka lichotí aj vášmu štýlu - môže dokonca poslúžiť ako imageový doplnok k vášmu outfitu. • 

3.Zapojíte viac svalov 

Toto by malo byť napísané vo všetkých fitness príručkách: pri kolobežkovaní namáhate viac svalov, čiže posilňujete a chudnete efektívnejšie. Kolobežka spevní okrem nôh a rúk aj chrbát a brucho. Cestou z práce vám preto dokáže nahradiť aj potenie vo fitku.

Správne si ponaťahujete aj svaly okolo bedrovej či krčnej chrbtice. Ak teda v práci celý deň sedíte a pozeráte do monitoru, kolobežka je pre vás ako kompenzačné cvičenie priam stvorená.

Keď sa ale rozhodnete pre dlhšiu jazdu, napríklad do terénu, nezabudnite si vziať: 

A po návrate domov si zregenerujte svaly.   

4.Nenáročná na údržbu 

Jeden z Murphyho zákonov hovorí, že ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to pokazí. Preto sa vždy pozerajte po náčiní, ktoré má čo najmenej súčiastok, ktoré sa môžu polámať. 

Kolobežky v porovnaní s bicyklom nemajú reťaz ani pedále či prehadzovačky, takže sú o dosť jednoduchšie na údržbu. Po väčšinu roku to s nimi zvládnete bez odborného servisu. Stačí ak z času na čas dofúkate pneumatiky. 

Preto majte vo výbave základné pomôcky ako: 

Naučte sa ako opraviť prepichnutú dušu za 15 minút  >> 

Ako na kolobežke správne jazdiť? 

Aby ste si jazdu na kolobežke užili na maximum a bola pre vás pohodlná, bezpečná a prirodzená, majte na pamäti pár základných pravidiel: 

  • Na kolobežku našliapnite celým chodidlom, aby ste si zaistili čo najväčšiu stabilitu a dobre preniesli silu odrazu druhou nohou. 
  • Volant nezvierajte kŕčovito ani ho nepoužívajte ako opierku na ruky, ktorá by niesla príliš mnoho vašej váhy. Tá by mala spočívať na nohe. 

Kolobežku rozpohybujete svojou odrazovou nohou, teda tou, ktorou na kolobežke nestojíte. Odborníci ďalej odporúčajú: 

  • Nohu napriahnite zhruba k ose predného kolesa 
  • Pri odraze od úrovne vášho tela ďalej dozadu sa zeme dotýkajte prednou časťou chodidla 
  • Celým telom pohybujte pružne a voľne, uvoľnite lakte, aby sa vaše telo pri odrážaní rytmicky pohupovalo.

 Pri jazde sa snažte udržať stálu rýchlosť. Na rovin voľte dlhšie odrazy, v náročnejšom teréne najmú v kopcoch sa odrážajte po kratšej dráhe a častejšie. Udržíte si tak stálu rýchlosť a budete sa menej namáhať.     

Tak ako na bicykli aj na kolobežke na vás pôsobí odpor vetra. Ten znížite špeciálnym postojom, takzvanou holubičkou. Zmenšíte tak čelnú plochu svojho tela a lepšie využijete silu odrazu. 

S kolobežkou nemusíte nutne brázdiť len ulice miest, hravo pokoríte aj náročnejšie terény. • 

Ani vaše nohy nevydržia večne svieže a najmä pre prvú jazdu a tréning by ste mali voliť kratšie a nenáročné trasy. Avšak aj trénovaným jazdcom sa nohy unavia. Odrazové nohy preto striedajte. Existujú dva spôsoby ako si nohy prehodíte: 

  • preskokom 
  • vytočením, kedy sa odrazíte bežným spôsobom došliapnite špičkou odrazovej nohy na kolobežku a ako odrazovú začnete používať nohu, ktorá zatiaľ odpočívala. Nohu, ktorou ste došliapli na kolobežku, potom pootočíte zo špičky tak, aby na kolobežke stála celým chodidlom.

  Aby ste bezpečne zastavili alebo znížili rýchlosť sú na kolobežkách brzdy.  Pri brzdení je dôležité aby ste znížili ťažisko tela a posunuli ho k zadnému kolesu – mierne sa nakloníte alebo vystrčíte zadok. Zabránite aj prípadnému prepadnutiu cez predné koleso, čo by sa mohlo stať ak za prednú brzdu zaberiete prisilno. 

Vyberte si kolobežku tu >>

Pre malé deti je ideálne odrážadlo 

Na kolobežke si to okrem teenegerov a dospelých užívajú aj školopovinní. Najmenší členovia vášho budúceho kolobežkového gangu určite ocenia bezpečnejši odrážadlá, ktoré deti perfektne pripravia na jazdu na bicykli. Na odrážadlách si totiž trénujú držanie rovnováhy.

Na kolobežkách či odrážadlách sa deti naučia chytiť správny balans intuitívne. Okrem toho si osvoja aj ďalšie cenné vlastnosti: 

  • príncípy kerovania 
  • zatáčanie 
  • odhadovanie vzdialenosti 
  • korigovanie rýchlosti .

Najmenších jazdcov nezabudnite vybaviť chráničmi. • 

To všetko podporí sebavedomie vašich detí a chuť skúšať či učiť sa nové veci. Samy totiž spoznajú, že sú v bezpečí.  Ďalším z cenných prínosov odrážadla je, že vďaka nemu deti jednoducho a bez väčšej námahy prekonajú aj veľké vzdialenosti. 

Najrôznejšie odrážadlá nájdete na MALL.SK >> 

 Ako vybrať správnu kolobežku? 

Existujú štyri hlavné kritériá, ktoré vám pomôžu vybrať vhodnú kolobežku. Odpovedzte si na tieto otázky 

  1. Kto na nej bude jazdiť, koľko má rokov, koľko váži a meria? Od toho sa odvíja veľkosť a nosnosť kolobežky. 
  2. Kde na nej bude jazdiť? Na jazdu v meste sa hodia úplne iné kolobožky ako na šport či turistiku. A špeciálnou kategóriou sú freestyle kolobežky. 
  3. Preferujete pri jazde rýchlosť alebo pohodlie? Väčšie kolieska sú pomalšie a vhodnejšie pre deti či začiatočníkov. Svoju úlohu hrá tiež tvrdosť - čím tvrdšie, tým rýchlejšie. 
  4. Akú veľkú rýchlosť potrebujete ubrzdiť? Na pomalú jazdu stačí našlapovacia brzda, ak ale máte v pláne jazdiť po horských svahoch, zvoľte model s kotúčovými brzdami na oboch kolesách.

 

 

Top 5