Zbavte sa plesní v byte. Múdrou hubou a vynášaním odpadkov | Blog Mall.sk

Zbavte sa plesní v byte. Múdrou hubou a vynášaním odpadkov

V mrazivej zime sa radi zababušíme do niečoho chlpatého. Ak sa však začnú chĺpky objavovať aj na stenách v našom byte, už nám to takú radosť neurobí. Namiesto toho začneme hľadať, ako sa nového nájomníka rýchlo zbaviť. Prezradíme, čo vznik plesní spôsobuje a poradíme, ako s nimi skoncovať.

Kondenzáciu pary a rast vlhkosti v byte spôsobujú hlavne nízke teploty v zime spolu s vysokou vlhkosťou vzduchu. Práve tá je pritom živnou pôdou pre plesne, ktoré nám potom doma robia zo života peklo.

Najviac vrások nám v zime pridávajú okná. Zarosené sklá, rohy aj rámy. Tam všade sa voda zráža a podporuje vznik plesní. Mikroskopické huby sa potom šíria po byte a pochutnávajú si na stenách v kúpeľniach, kuchyniach i pivniciach. Ak nezasiahneme včas, môžu nám spôsobiť:

  • bolesti hlavy,
  • kašeľ,
  • vyrážky
  • alebo astmu.

Snažte sa vzniku plesní predchádzať. Ich likvidácia je zložitejšia než pár preventívnych návykov. • 

Nepodceňujte prevenciu

Ak už doma náznak chlpatých stien objavíte, začnite ihneď konať. Boj s plesňou je totiž beh na dlhú trať. Investujte preto svoju energiu radšej do prevencie a predíďte vlhkosti skôr, než si na nej plesne pochutnajú. Začať môžete hneď.

1)    Pravidelne vetrajte

Aj keď je vonku pod nulou a vám sa nechce púšťať do vyhriateho domova mráz, vetranie je v boji proti plesniam najdôležitejšie. Čím vyššia je teplota vzduchu, tým viac vlhkosti sa v miestnosti drží. Vetrajte niekoľkokrát denne, stačí na 5 minút a nad vlhkosťou máte napoly vyhraté. 

Kúpte si vlhkomer a pravidelne kontrolujte hodnoty v byte. V lete udržujte vlhkosť medzi 40–55 %, v zime medzi 45–65 %. Pri vyšších teplotách by sa plesniam mohlo začať nebezpečne dariť. Pri upratovaní tiež starostlivo preskúmajte rizikové miesta, ako sú kúty miestností, steny za nábytkom, škáry medzi obkladmi alebo miesta okolo dverí.

Kontrolujte pravidelne hodnotu vlhkosti v byte. Aby sa v miestnosti nemnožili plesne, nemala by presiahnuť 65 %. • 

3)    Urobte priestor

Plesne sa veľmi rady schovávajú pri zemi za nábytkom. Ak vám to priestor dovolí, posuňte všetky skrine aspoň 5 centimetrov od múrov. Steny budú môcť dýchať a nebude sa na nich toľko zrážať voda. 

4)    Nesušte bielizeň v byte

V lete zavesíme bielizeň na balkón a za chvíľku je suché. V zime je to ale zložitejšie. Sušiaky máme všade po byte a nechávame vlhkosť odparovať priamo do vzduchu. Kúpte si sušičku prádla, ktorá vás problémov s mokrým oblečením zbaví. A keď už bielizeň doma zavesíte, postavte sušiak aspoň k otvorenému oknu.

5)    Zatvárajte dvere

Ak sa sprchujete, vždy zatvárajte dvere od kúpeľne, aby sa vlhkosť nešírila ďalej. Nezabudnite potom utrieť vlhké steny i podlahu. A ak máte možnosť, nainštalujte si do kúpeľne ventiláciu.

Nezabudnite za sebou zatvárať dvere, inak sa vlhkosť rozšíri z vlhkých miestností do celého bytu. • 

6)    Varte s pokrievkami

Kuchyňa je spolu s kúpeľňou najvlhkejšou miestnosťou v byte. Aj preto pleseň často nachádza útočisko práve tam. Naučte sa používať pokrievky a kúpte si digestor, aby vlhkosť neunikala do okolia.

7)    Kúrte

Akonáhle dom prechladne, zvlhne a začnú sa v ňom tvoriť čierne kúty. Nemusíte mať kúrenie na maximum, aby ste dali plesniam najavo, že u vás nemajú šancu. Stačí udržiavať v miestnosti teplotu aspoň okolo 21 stupňov. 

8)    Upratujte

Ak vám doma bujnejú na stenách čierne huby, nemusí to vždy znamenať, že máte doma špinu. Pravidelným upratovaním ale nič nepokazíte. Naopak. V čistom prostredí sa plesne nebudú cítiť dobre. Neotáľajte ani s vynášaním plného odpadkového koša.

Aj preventívne upratovanie môže pomôcť zamedziť vzniku plesní. • 

Nechajte zožrať pleseň múdrou hubou

Ak všetky vaše preventívne snahy zlyhajú a plesne sa u vás aj tak objavia, urobte s nimi krátky proces.

  1. Plesne nikdy nedrhnite nasucho, akurát by ste ich rozptýlili do priestoru. Kúpte si čistiaci prostriedok na báze chlóru. Osvedčeným plesňovým zabijakom je Savo. Nastriekajte ho na dané miesto a pleseň zoškrabte.
  2. Naši predkovia nedali dopustiť ani na hasené vápno. Má totiž dezinfekčné účinky a nedovolí plesniam, aby sa po stene šírili. Až odstránite stopy huby, natrite múr vápnom. Stena pod ním dýcha, a tak sa ľahšie zbaví vlhkosti.
  3. Vyskúšať môžete aj takzvané múdre huby (Pythium oligandrum). Tie obsahujú mikroorganizmy, ktoré sa nežiaducimi plesňami živia. Predávajú sa napríklad vo forme prášku, ktorý sa zmieša s vodou a natrie na stenu. Akonáhle plesne zožerie, už sa nemá ďalej čím živiť a z bytu zmizne.

Ani chémia alebo chytré huby ale nezmôžu všetko. Plesne sú neodbytné a rady sa vracajú na miesto činu. Aby sa k vám znovu neodvážili, umiestnite do miestnosti pohlcovač vlhkosti či elektrický odvlhčovač čiže sušič.

Zvlášť v zime doma oceníte týchto pomocníkov. • 

Ak sa ani tak nevítaných hostí nezbavíte, poraďte sa radšej s odborníkmi. Tí odhalia, či je problém vo vlhkosti bytu alebo v zlej izolácii okien.

 

Top 5