Inšpirujte sa najobľúbenejšími štýlmi kuchynského interiéru | Blog Mall.sk

Inšpirujte sa najobľúbenejšími štýlmi kuchynského interiéru

Kuchyňa je miestom tvrdej práce, radosti aj stretávania s blízkymi. Preto je dôležité, aby bola praktická, príjemná na pohľad a aby ste sa v nej cítili dobre. Inšpirujte sa 4 najobľúbenejšími kuchynskými štýlmi a vybavte si kuchyňu podľa svojho gusta.

Moderný štýl

Tento štýl vychádza z toho, že život súčasného človeka je náročný a hektický. Moderná kuchyňa preto prepája estetiku s funkčnosťou, aby vám čo najviac uľahčila prácu. Do modernej kuchyne sa človek chodí zarelaxovať a vždy vie, kam pre čo siahnuť

Moderné kuchyne majú jasne definované kuchynské zóny, sú minimalistické a zakladajú si na vzdušnom, priestrannom interiéri. Priestor šetria napríklad premyslené výsuvné police alebo vstavané spotrebiče - napríklad mikrovlnky. Ak si chcete zariadiť kuchyňu v modernom štýle, nezabudnite ani na presklené skrinky, hladké dvierka bez úchytiek a LED osvetlenie - všetky tieto prvky interiér opticky rozširujú.

Z materiálov sa hodí k moderným kuchyniam lamino, sklo a kameň. Na farebné trendy sa pri zariaďovaní kuchyne pozerať nemusíte, vystačíte si s kontrastom tmavých a svetlých odtieňov. Do modernej kuchyne vyberajte skrinky s čistým dizajnom, jednofarebným dekorom a ostrými hranami.

S modernou kuchyňou si dobre rozumie nerezová výbava, rovnako ako riad a poháre s atypickým tvarom či kontrastné varné dosky. S dekoráciami moderný štýl nepočíta, a ak áno, musia mať aj praktické využitie.

Kuchyňa v modernom štýle je už na prvý pohľad vzdušná a prehľadná. • 

Vidiecky štýl

Protipólom moderných kuchýň sú vidiecke kuchyne. Tie vsádzajú na útulnú domácu atmosféru, evokujú nostalgické spomienky na víkendy u babičky a využívajú dekorácie.

Typickým znakom vidieckych kuchýň sú otvorené police - postavte na ne taniere, hrnčeky alebo napríklad koreničky. Pretože vidiecke dámy varením doslova žijú, počíta vidiecky štýl s množstvom úložného priestoru na rôzne druhy varešiek, hrncov a ďalšej výbavy - dôležitý je preto dostatok skriniek a kredenc.

Srdcom vidieckej kuchyne je sporák s rúrou, ktorý nikdy nie je vstavaný, ale stojí samostatne. Vedľa rúry potom umiestnite hlboký keramický drez. Pre vidiecku kuchyňu sú tiež typické veľké jedálenské stoly, ku ktorým sa zmestí celá rodina - ideálne umiestnené v priestore. Vidieckemu interiéru vždy dominuje pevné prírodné drevo, a to nielen pri stole, ale aj pri skrinkách a poličkách.

Tipy pre vidiecky štýl bývania:

  • Zaobstarajte si taniere, hrnčeky, misky a ďalšiu výbavu s prírodnými a folklórnymi motívmi, ako sú kvety či lístky. Bohato zdobené doplnky k vidieckemu štýlu patria.
  • Ak chcete svoje skrinky a poličky zaplniť rýdzo babičkovskými doplnkami, siahnite po ručne maľovaných tanierikoch a hrncoch, keramike, prípadne po modrotlači.
  • Interiér vyzdobte kvetinami alebo zavesenými vrecúškami so sušenými bylinkami.

V kuchyni vo videckom štýle hneď pocítite teplo domova. • 

Rustikálny štýl

Ak ste striedmejší a hľadáte zlatú strednú cestu medzi vidieckym a moderným štýlom, tak vám ulahodí rustikálna kuchyňa. Tá sa rovnako ako vidiecka vyžíva v dreve, kameni a keramike, ale tvarom a dizajnom sa blíži moderným kúskom. Keď budete vyberať farby, siahnite po svetlých odtieňoch a prírodných dekoroch.

K rustikálnemu štýlu patria vyrezávané rámové dvierka, výrazné úchytky a zdobené skrinky. Steny zbytočne nezaťažujte úložným priestorom - miesto políc a skriniek ich využite na dekorácie, napríklad zavesené maľované taniere.

Starý, prírodne ladený nábytok skombinujte s modernými spotrebičmi, ktoré môžu byť vstavané aj voľne stojace. Rovnako umývadlo zvoľte pokojne moderné nerezové, alebo aj keramické - štýl znesie oboje. K rustikálnemu štýlu patria veľké jedálenské stoly, ale na rozdiel od vidieckeho štýlu ich pokojne umiestnite k stene. Typické sú tiež jedálenské sety s ozdobnými operadlami.

Rustikálna kuchyňa sa vyznačuje dreveným spracovaním a milými dekoráciami. • 

Čo sa doplnkov týka, rustikálny štýl dáva priestor vašej fantázii. Môžete siahnuť po modernom riade, starej keramike i typických škandinávskych dekoráciách.

Retro štýl

Retro štýl si berie tie najzaujímavejšie prvky z 50. a 60. rokov minulého storočia a pretvára ich do modernej podoby. Preto mu dominujú:

  • krikľavé alebo pastelové farby (červená, žltá, modrá),
  • bláznivé kombinácie,
  • geometrické vzory.

Ak je pre moderný štýl typický nerez a pre vidiecky drevo, v retro štýle medzi materiálmi jednoznačne vládne plast - hlavne pri stoličkách, doplnkoch a dekoráciách.

Výbavu retro kuchýň spoznáte na prvý pohľad - sú výrazné, hravé a v originálnom dizajne. Nebojte sa zvoliť originálny dizajn domácich spotrebičov - chladničky či kávovaru. Skladať retro kuchyňu je ako skladať puzzle - neobstarávate si hotovú kuchyňu, ale zostavujete samostatné kúsky tak, aby k sebe ladili

Vyberte si retro chladničku >>

Retro štýlu nezáleží na tom, ako budete mať nábytok rozmiestnený alebo či použijete vstavanú, alebo voľne stojacu rúru. Dôležité je, aby spolu všetko v interiéri vizuálne ladilo. Aj preto hrajú v retro kuchyniach hlavnú úlohu dekorácie. Často v nich zahliadnete vintage ozdoby, plechovky, pohľadnice alebo plagáty - napríklad reprodukciu Andyho Warhola. Typickým doplnkom retro kuchyne je tiež pestrofarebné staré rádio.

Pri kuchyni v retro štýle sa nebojte staviť na nevšedné farby - hitom sú najmä pastelové a krikľavé odtiene. • 

 

Top 5