7 najčastejších chýb pri zostavovaní kuchyne | Blog Mall.sk

7 najčastejších chýb pri zostavovaní kuchyne

Skladať novú kuchyňu je tak trochu ako skladať puzzle. Všetky dieliky do seba musia perfektne zapadať, a ak niektorý umiestnite nesprávne, kuchyňa prestane ako celok fungovať. Pozbierali sme najčastejšie chyby, ktoré ľudia pri zostavovaní kuchyne robia, a doplnili ich radami, ako sa im vyhnúť.

1. Zle zoradené zóny

Priestor v kuchyni si pri plánovaní rozdeľte na zóny. Ich účelom je, aby sa vám v kuchyni dobre pracovalo, plynulo prechádzalo od jednej činnosti k druhej a všetko bolo na dosah ruky.

Poradie zón v kuchyni pre praváka je zľava doprava nasledujúce:

  • skladovaciachladnička, mraznička, špajza a ďalšie miesta určené na skladovanie potravín,
  • 1. pracovná – voľný priestor na krájanie, miešanie a ďalšiu ručnú prípravu jedla,
  • umývacia – drez s odkvapkávačom a umývačka,
  • 2. pracovná – druhý voľný priestor na ručnú prípravu, ktorý oddeľuje umývadlo a sporák,
  • varnásporák, rúra, digestor,
  • odkladacia – priestor za varnou doskou na ľahšiu manipuláciu s riadom.

V takto usporiadanej kuchyni budete pri príprave jedla plynulo prechádzať od jedného stanovišťa k druhému bez toho, aby ste museli neustále pobehovať po kuchyni.

Takto vyzerá kuchyňa so správne vyriešenými zónami. Všimnite si, že umývacia aj varná časť sú oddelené pracovnými a odkladacími zónami. • 

2. Rúra a sporák majú nevhodných susedov

So zónami súvisí aj jeden z najčastejších prehreškov v kuchyni. V ideálnom prípade sa rúra a sporák nachádzajú ďaleko od chladničky. Ak stoja vedľa seba, chlad a horúčava na seba vzájomne pôsobia, a to vedie k vyššej spotrebe energie. Navyše chladnička znižuje teplotu varnej dosky a rúry, preto vám varenie dlhšie potrvá.

Ak napriek tomu chcete mať chladničku a rúru pri sebe, alebo nemáte inú možnosť, pomôže vám izolácia v podobe dosiek z materiálov na báze dreva alebo plastu. Riešením je napríklad vstavaná rúra, pretože materiál skrinky dostatočne izoluje teplotu.

>> Vyberte si vstavanú rúru na MALL.sk. <<

Taktiež si dajte pozor, aby sporák nestál tesne pri stene. V takom prípade budete mať stenu veľmi rýchlo špinavú a inak než vymaľovaním špinu neodstránite.

3. Umývačka je príliš ďaleko od drezu

Problémy tiež môžu nastať v umývacej zóne. Ak máte okrem drezu aj umývačku, umiestnite ju k drezu čo najbližšie. Nemusí byť priamo pod ním (to je vzhľadom na potrubie často nemožné), ale ideálne pod pracovnou zónou naľavo alebo napravo od umývacej zóny. Vďaka tomu môžete opláchnutý riad rýchle vkladať do umývačky bez toho, aby ste pofŕkali kuchyňu.

>> Ku kuchynskej linke sa najviac hodia vstavané umývačky. <<

4. Príliš vysoká alebo nízka linka

Pri zostavovaní kuchyne myslite na svoju postavu a prispôsobte jej výšku kuchynskej linky. Ak ju umiestnite príliš vysoko, alebo naopak príliš nízko, bude sa vám pracovať nepohodlne a z každého varenia vás budú bolieť ruky.

Ideálnu výšku kuchynskej linky zistíte, keď nad ňu dáte ruky do pravého uhla – vaše dlane by mali byť zhruba 15 cm nad doskou. Správny odhad vám uľahčí tento návod:

Spočítajte si správnu výšku kuchynskej linky podľa výšky svojej postavy. • 

5. Nedostatok a prebytok úložného priestoru

Množstvo skriniek zívajúcich prázdnotou, alebo naopak preplnené skrinky, z ktorých po otvorení vypadávajú hrnce, sú postrachom každého domáceho kuchára. K týmto situáciám typicky dôjde, keď si kúpite vopred zostavený komplet skriniek bez toho, aby ste sa zamysleli, či je priestor dostatočný.

Trampotám s úložným priestorom sa vyhnete jedine tak, že si skrinky dôkladne rozvrhnete:

  • Nakreslite si plánik a pri každej skrinke sa zamyslite, čím ju zaplníte.
  • Urobte si zoznam všetkého kuchynského vybavenia, ktoré potrebujete uložiť, a priraďte mu skrinku.
  • Keď to budete mať, ľahko zistíte, či vám nejaká skrinka chýba, alebo ostáva nazvyš.

6. Nedostatočné osvetlenie

Bez kvalitného osvetlenia chutnú večeru len tak neuvaríte. Okrem dostatočne intenzívneho svetla v strede kuchyne nezabudnite na osvetlenie kuchynskej linky. Väčšinou stačí jeden panel, ktorý osvetľuje pracovnú a umývaciu zónu, a druhé svetlo umiestnené v digestore, ktoré osvetlí varnú zónu.

>> Vyberte si odsávač pár so zabudovaným svetlom. <<

V kuchyni sa vám taktiež bude lepšie pracovať, ak si vyberiete linku a skrinky v svetlých odtieňoch. Nebudú splývať so šerom a priestor ľahšie osvetlíte. Svetlé skrinky majú podľa dizajnérov z firmy Amica tiež pozitívny vplyv na vnímanie priestoru: „Svetlé farby dokážu priestor opticky zväčšiť, takže ich použitím na stene a nábytku môžeme tesný interiér rozšíriť. Najlepší efekt má jednoliata biela, ale rovnako dobre sa dá použiť aj krémová, béžová alebo pastelová farba ako žltá, svetlomodrá alebo zelená. 

7. Mikrovlnka je príliš vysoko

Kvôli snahe ušetriť priestor je ďalšou častou chybou umiestňovanie mikrovlnnej rúry príliš vysoko, napríklad na chladničku alebo do jednej z horných skriniek. Aj tu hrá dôležitú rolu výška vašej postavy. Ak máte meter deväťdesiat, pravdepodobne bez problémov dosiahnete aj na mikrovlnku pri strope. Ak ste však menší, hrozí vám, že pri vyberaní tanier nahnete a vylejete na seba napríklad horúcu polievkou.

Hlavne pri vyberaní vstavanej mikrovlnnej rúry si dôkladne zmerajte, či na vás nebude príliš vysoko. • 

Pracuje sa vám v kuchyni pohodlne? Napíšte nám do komentárov svoje tipy na zostavovanie kuchyne.

 

Top 5