3 indície, ktoré napovedajú, že potrebujete novú TV | Blog Mall.sk

3 indície, ktoré napovedajú, že potrebujete novú TV

Jeseň klope na dvere a dlhé večery na vonkajšej terase vystriedajú dlhé večery pri dobrých filmoch a obľúbených seriáloch. Ideálna doba na kúpu novej televízie, čo poviete? Ak vaša súčasná TV spĺňa aspoň jednu z troch podmienok v tomto článku, je najvyšší čas, aby ste si kúpili novú.

1.Vaša televízia nemá DVB-T2 + HEVC

Mnohé krajiny už pracujú na výstavbe digitálnej siete DVB-T2 a v dohľadnej dobe dôjde aj na Slovensku k vlne „odstrihnutia“ súčasného digitálneho vysielania DVB-T. Na všetkých starších set-top-boxoch a televíziách si od tej chvíle nenaladíte žiaden kanál.

Preto potrebujete televíziu, ktorá vie prijímať digitálne vysielanie DVB-T2 (= má DVB-T2 tuner). Zároveň je dôležité, aby zvládla tiež HEVC – technológiu dekódovania obrazu. Aby ste to mali jednoduchšie, všetky takéto televízie nájdete prehľadne zoradené na tejto stránke.

Iné je to v prípade, že chytáte signál cez satelit (DVB-S), máte káblovú televíziu (DVB-C) alebo kanály ladíte cez internet. V takom prípade TV s DVB-T2 nepotrebujete, ale bude sa vám hodiť model s tunerom DVB-S2 (aby ste chytili HD vysielanie a lepšie), prípadne SMART TV na internetové vysielanie.

Samsung UE43KU6072: dostupná metrová televízia s DVB-T2 tunerom. • 

2. Vaša televízia je príliš malá

Optimálna pozorovacia vzdialenosť dnešných plazmových/LCD/LED televízorov je zhruba dvojnásobok až trojnásobok uhlopriečky obrazovky. Takže napríklad na 28" televíziu (tj. s uhlopriečkou 71 cm) by ste sa mali pozerať asi z 1,5 až 2 metrov. Ak máte pohovku v obývačke o ďalší meter alebo dva ďalej, neuvidíte na obrazovke dôležité detaily.

Zmerajte si preto vzdialenosť, z ktorej sa na televíziu pozeráte, a podeľte ju číslom 2,5. Dosť pravdepodobne zistíte, že vaša televízia je menšia, než by mala byť. Pre jednoduchšie výpočty pamätajte, že 1" = 2,54 cm.

Pri výbere novej televízie myslite tiež na to, z akej diaľky sa na ňu budete pozerať. • 

3. Máte na obrazovke príliš mnoho mŕtvych pixelov

Mŕtve pixely sú také body na vašej obrazovke, ktoré vôbec nesvietia (sú stále čierne), permanentne svietia (sú stále biele) alebo nedokážu správne zobraziť jednu z troch farieb, z ktorých sa skladá obraz (červenú, zelenú alebo modrú).

Mŕtvy alebo chybný pixel uprostred televízie kazí dojem z obrazu. (Zdroj: wikihow.com) • 

Väčšina súčasných obrazoviek spadá podľa normy ISO 13406-2 do druhej kvalitatívnej kategórie, ktorá povoľuje, aby na ploche jedného miliónu pixelov bolo až 9 takých mŕtvych bodov už od výroby. Ak nie sú práve niekde uprostred, laik ich často ani nenájde.

Na starších televíziách, ktoré slúžia už niekoľko rokov, ale takých bodov môže byť viac – napr. pri svetlých scénach vidíte na obrazovke otravné čierne bodky. Pokiaľ máte TV v záruke, môžete ju reklamovať, ak nie, kúpte si novú. Napríklad OLED alebo QLED televíziu, ktoré patria k tomu najlepšiemu, čo súčasný trh ponúka.

 

Top 5