Ako zariadiť detskú izbičku podľa Montessori | Blog Mall.sk

Detská izbička v štýle Montessori

Deti sa najviac naučia v prvých šiestich rokoch svojho života. A prispieva k tomu aj správne usporiadaná detská izbička. Chcete mať doma samostatnú šikulku? Vrhnite sa na premenu detského kráľovstva v duchu Montessori filozofie. Prečítajte si, ako na to.


Maria Montessori bola talianska pedagogička, ktorá sa zaoberala rozvojom poznatkov a zručností u detí. Podľa nej je hlavné dbať na to, čo deti potrebujú, a prispôsobovať učebne i domácnosť ich túžbe objavovať, skúmať a skúšať. Vďaka tomu posilníte detské sebavedomie a samostatnosť a rozviniete ich myslenie i osobnosť.

Krokom číslo jedna je správne usporiadaná detská izba. Na čo myslieť?

Oddeľte zóny na spanie aj zábavu

Než sa pustíte do budovania detského kráľovstva, rozvrhnite si usporiadanie miestnosti. Vytvorte oddelené zóny na:

  • spanie,

  • hranie,

  • a obliekanie.

Izbičku  zariaďte jednoducho a premyslene - vďaka tomu nebudú stáť drobcovi v ceste žiadne prekážky a bude sa môcť po izbe pohybovať voľne. Zároveň ale dajte vašej ratolesti dostatok podnetov na objavovanie.

Podľa odporúčaní Montessori filozofie potom pokojne dieťaťu položte matrac priamo na zem - môže kedykoľvek z "postieľky" vyliezť a hrať sa, bez toho, že by ste ho museli vyberať z ohrádky.

Usporiadajte izbičku do oddelených častí na spanie, obliekanie aj hranie. A myslite na to, nech je izba pre deti bezpečná - vyberajte nábytok s oblými hranami, s ktorým si neublíži, prípadne kúpte šikovné chrániče na rohy nábytku. • 

Zariaďujte izbu z detského uhla pohľadu

Deti sa učia prostredníctvom všetkého, čo okolo seba vidia a na čo si môžu siahnuť. Pri navrhovaní izbičky preto berte do úvahy hlavne výšku dieťaťa - detský nábytok, hračky aj dekorácie umiestnite tak, nech na ne drobec sám dosiahne. Vďaka tomu sa naučí samostatnosti a nebude vás potrebovať vždy, keď si bude chcieť čítať obľúbenú knihu alebo obliecť ponožky.

Toto pravidlo platí aj pre umiestnenie poličiek alebo napríklad obrázkov - keď ich zavesíte do výšky svojich očí, deti na ne vôbec neuvidia. Kým sú deti malé, dávajte všetko zhruba do výšky 1-1,5 metra.

Náš tip: Ak si nie ste istí, či ste veci v izbičke rozmiestnili správne, zahrajte sa na chvíľu na svoje ratolesti a skúste sa vcítiť do ich pozície. Čupnite si alebo ľahnite na zem. Dosiahnete na všetky poličky? Vidíte na každý obrázok? Z detskej perspektívy najlepšie odhalíte všetky nedokonalosti.

Vyberte detský nábytok do izbičky na MALL.sk >> 

Základným pravidlom Montessori filozofie je, aby malo dieťa všetky veci na dosah. Myslite na to aj pri vŕtaní poličiek alebo obrázkov - dajte ich do výšky očí dieťaťa. • 

Správne hračky sú základ

Hrou deti trénujú jemnú a hrubú motoriku, ale učia sa aj trpezlivosti a samostatnosti. Dajte si preto záležať na vybavení herného kútika. Okrem klasických detských hračiek alebo skladačiek tam dajte deťom aj pár Montessori pomôcok, ktoré rozvíjajú ich myslenie

Náš tip: Aby deťom hračky nezovšedneli, pravidelne ich obmieňajte. Neznamená to, že musíte mať každý mesiac úplne novú hernú výbavu. Stačí, keď niektoré hračky schováte a znovu ich vyberiete napríklad za mesiac alebo dva. Dieťa na ne medzitým zabudne a potom pre neho budú znovu príťažlivé.

Typickým príkladom Montessori hračiek sú rôzne edukatívne drevené pomôcky, s ktorými sa vaše deti zábavnou formou naučia rozoznávať tvary, farby či hodiny. • 

Nepodceňujte ani hmat - aj ten je pre vývoj vašich najmenších dôležitý. V izbičke preto prestriedajte rôzne materiály. Nechajte deti, nech si ohmatajú povrch:

  • dreveného nábytku,

  • ovčej kože,

  • háčkovanej deky

  • či chlpatého koberca.

Ďalšie pravidlá Montessori izbičky

Ak chcete dotiahnuť detskú izbičku k dokonalosti, pomôžu vám ešte tieto 2 tipy:

  1. Vybudujte v izbičke tvorivý kútik - kreatívny priestor, kde sa môžu deti vyblázniť s farbami a pastelkami. Jeho súčasťou sú tieto 2 tipy: tabule na kriedu, stolček s archami farbičky a ďalšie pomôcky na tvorenie. Pre pocit súkromia môžete do detskej izbičky umiestniť detský stan.

  2. Zrkadlo malé deti milujú. Skúmajú svoj odraz, vykrúcajú sa a sledujú odlesky. Kúpte preto jedno i pre vášho drobca a umiestnite ho v izbičke nízko k zemi, kde sa dieťa uvidí.

Zaujímavé doplnky do detskej izby >> 

Zrkadlo je pre malé deti nekonečným zdrojom zábavy. Umiestnite im jedno aj do ich izbičky a vaše detičky sa nebudú nikdy nudiť. • 

Rozvíjajte dieťa aj za hranicou detskej izby

Nezabudnite, že detskou izbičkou práca zďaleka nekončí. Ak chcete svojmu dieťaťu vytvoriť priestor, v ktorom sa môže naplno rozvíjať, myslite na zásady Montessori aj vo zvyšku domu. Nemusíte pritom prerábať všetky miestnosti od základov. Aj drobnosti pomôžu:
  • k topánkovníku umiestnite detskú stoličku, na ktorú sa dieťa môže posadiť a samo sa obuť,

  • do kúpeľne prirobťe háčik na uterák zhruba do úrovne detských očí,

  • v obývačke využite spodnú poličku knižnice na umiestnenie detských knižiek.

Dbáte na pravidlá Montessori v detskej izbičke? Napíšte nám do komentárov, ako sa vám táto filozofia páči.

 

Top 5