Uvarte si v zime 6 netradičných horúcich nápojov, ktoré ste ešte nepili

Možno sa občas vraciate zo zimnej prechádzky skrehnutí na kosť a premýšľate, čím sa zahriať. Varené víno, grog alebo punč sú klasika. Odvážte sa a vyskúšajte nové nevšedné recepty, ktoré vám aj v chladnom počasí pekne rozpumpujú krv.

V zime oceníte silu horúcich nápojov, ktoré celé vaše telo prehrejú zvnútra. Vyskúšajte niektoré z receptov, na ktorých si pochutí celá rodina. Nie všetky sú alkoholické.

1. Maslový ležiak

Tradičný nápoj zo sveta Harryho Pottera nadchne nielen detských fanúšikov čarodejníckych príbehov, ale aj ich rodičov. Karamelová horúca dobrota totiž v zimnom nečase spoľahlivo zahreje vaše telo i dušu. Na ďatelinové pivo si pripravte:

  • 0,5 l mlieka,
  • ¼ kocky masla,
  • 4 lyžice hnedého cukru,
  • 2 kávové lyžičky vanilkovej esencie,
  • štipku škorice,
  • hnedý rum.

Do hrnca dajte hnedý cukor s maslom a rozpustite ich. Do pripraveného karamelu

vlejte mlieko, pridajte škoricu a vanilkovú esenciu. Ak ju doma nemáte, môžete namiesto nej použiť napríklad vanilkový cukor, ktorý nápoj tiež prevonia. Všetko poriadne premiešajte a nechajte povariť.

Ak chcete horúci nápoj podávať deťom, máte hotovo. Pre seba pridajte podľa chuti trochu hnedého rumu alebo vaječného koňaku.

Tradičné bylinkové čaje vymeňte raz za čas za netradičný maslový ležiak. Jeho sladká karamelová príchuť vás zahreje a osladí vám život.Tradičné bylinkové čaje vymeňte raz za čas za netradičný maslový ležiak. Jeho sladká karamelová príchuť vás zahreje a osladí vám život.

2. Horúca broskyňa

V lete osviežia, v zime ale vedia krásne zahriať a dodať potrebné vitamíny. Reč je o ovocných nápojoch, ktoré nesmú vo vašej zbierke receptov na zimu chýbať.

Pripravíte si ich prakticky z akéhokoľvek ovocia. Vyskúšajte napríklad horúci broskyňový nápoj. Nachystajte si:

  • 0,75 l nálevu z broskyňového kompótu,
  • 0,25 l vylisované šťavy z pomarančov alebo kupovaného džúsu,
  • 1 lyžicu trstinového cukru,
  • 1 lyžicu limetkovej šťavy,
  • 2 celé škorice,
  • 20 klinčekov.

V hrnci zmiešajte nálev z broskyňového kompótu s pomarančovou šťavou. Ak sa vám nechce pomaranče vlastnoručne vytláčať, kúpte kvalitný džús. Spolu s trstinovým cukrom, škoricou a klinčekmi nechajte asi 10 minút povariť.

Na záver pridajte limetkovú šťavu, ktorá dodá nápoju poriadny šmrnc a obohatí ho o vitamín C. Nápoj je ideálny na zahriatie po zimnej prechádzke s deťmi, ktoré sa budú olizovať až za ušami.

A ak si chcete nápojom spestriť dospelácke posedenie pri krbe, môžete si ho vylepšiť trochou niečoho ostrejšieho. Ideálnym parťákom pre horúcu broskyňu je napríklad rum.

3. Prevarené pivo

V horúcich letných dňoch si po obede dopraje pekne vychladené pivo kdekto. V zime ho ale väčšina ľudí nahrádza horúcim čajom alebo vareným vínom. Spojte obe varianty a vyskúšajte zimné varené pivo. 

Recept na varené pivo prišiel z Poľska a teší sa stále väčšej obľube aj u nás. Vyrobiť ho pritom zvládne každý sám. Potrebujete na to:

  • 0,5 l piva,
  • 2 lyžice medu,
  • štipku škorice,
  • štipku mletého badiánu,
  • klinček,
  • pomaranč alebo citrón.

Do pol litra nalejte pivo a ochuťte škoricou, klinčekmi a badiánom. Nápoj ohrejte, ale nenechajte ho úplne variť. Postačí dať pohár napríklad na 3 minúty do mikrovlnky. Horúce pivo zamiešajte, tesne pred podávaním pridajte dve vrchovaté lyžice medu a kolieska pomaranču alebo citrónu.

Zimná verzia zlatistého moku nemá síce nealkoholickú variantu, ale pomáha proti stresu i prechladnutiu.

Pre dospelých máte prevarené pivo, deťom pripravte napríklad domáce sladké drievko. Tu nájdete recept.

Pivo nie je len osviežujúcim nápojom na leto. V zime si z neho ľahko pripravíte netradičný horúci nápoj.Pivo nie je len osviežujúcim nápojom na leto. V zime si z neho ľahko pripravíte netradičný horúci nápoj.

4. Vanilkové potešenie

Vôňa vanilky jednoducho k chladnému obdobiu patrí, aj počas mrazivých pochmúrnych dní vám totiž navodí pocit pokoja a spokojnosti. Nechajte sa rozmaznávať nielen jej vôňou, ale aj schopnosťou dokonale prehriať organizmus. Na horúci vanilkový nápoj potrebujete:

  • 1 vanilkový puding,
  • 0,5 l mlieka,
  • 200 ml smotany,
  • 5 lyžíc med,
  • 1 vanilkový struk.

Puding rozmiešajte v mlieku a zmes dolejte smotanou. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte a nožom vyškrabte vnútro, ktorý pridajte k pudingu spolu s 5 lyžicami medu. Obsah hrnca stále miešajte a pomaly doveďte k varu.

Až zmes začne hustnúť, máte hotovo. Hustejšiu tekutinu vlejte do pohárov a podávajte s lístkom mäty. Vanilka má v sebe látky, ktoré navodzujú dobrú náladu. Vychutnajte si nealkoholické vanilkové potešenie spolu s deťmi a užite si pohodový deň.

5. Javorový nápoj

Inšpirujte sa pri varení horúceho nápoja napríklad ďalekou Kanadou, kde majú so zimou bohaté skúsenosti. Osvedčeným receptom na zahriatie je podľa tamojších zvykov lahodný nealkoholický nápoj z javorového sirupu, ktorý pripravíte za 5 minút. Na jeho prípravu vám stačí:

  • javorový sirup,
  • voda,
  • štipka škorice,
  • klinček,
  • pomaranč, citrón.

Nápoj môžete pripraviť vo väčšom množstve v hrnci, ale pokojne len do jedného hrnčeka. Na dno nalejte javorový sirup, množstvo záleží na vašej chuti. Pridajte štipku škorice a klinčeky a zalejte zmes horúcou vodou.

Nápoj nakoniec dochuťte nakrájaným pomarančom alebo citrónom. Nápoj vôbec nemusíte sladiť, o to sa postará javorový sirup, vďaka ktorému budete mať na jazyku príjemnú orechovo-medovú príchuť.

Javorový sirup je tradičnou kanadskou surovinou, ktorá je stále viac obľúbená aj u nás. Horúci nápoj z výťažku z javorovej miazgy vám v zime rozprúdi krv.Javorový sirup je tradičnou kanadskou surovinou, ktorá je stále viac obľúbená aj u nás. Horúci nápoj z výťažku z javorovej miazgy vám v zime rozprúdi krv.

6. Opitý mušt

Na jablčnú pochúťku sa na vianočných trhoch stojí v rade. Mušt vás totiž v zimnom období zahreje, dodá vám potrebné vitamíny a hlavne poteší vaše chuťové poháriky.

Vychutnať si túto dobrotu ale nemusíte len v dave ľudí, opitý mušt si totiž pripravíte aj doma. Budete naň potrebovať:

  • 0,5 l jablčného muštu,
  • 100 ml vody,
  • 2 celé škorice,
  • 8 klinčekov,
  • med,
  • limetkovú šťavu
  • jablkovicu alebo vodku.

Jablčný mušt jemne zrieďte s vodou a zohrejte spolu s vianočným korením – škoricou a klinčekmi. Nenechajte tekutinu dôjsť až k varu, aby z nej zbytočne nevyprchali vitamíny. Keď je dosť horúca, pridajte podľa chuti med a limetkovú šťavu.

Aby vás nápoj skutočne zahrial, pridajte si do hrnčeka malý téglik jablčnej pálenky alebo vodky. Neprilievajte však alkohol do celého hrnca, nech si môžu jablčné pokušenie vychutnať aj deti.

S našimi zimnými nápojmi bude vyberanie vianočných darčekov pohodové a príjemné. Zvládnete to v rámci pár kliknutí na počítači – vyskúšajte nášho vianočného poradcu a užite si Vianoce s úsmevom.

 

Odporúčame